Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Χρ. Μακρίδης: Τo ΠΑΣΟΚ δεν παντρεύτηκε τη ΝΔ

Το στίγμα της επόμενης μέρας του ΠΑΣΟΚ δίνει ο γραμματέας του κινήματος στη Θεσσαλονίκη Χρόνης Μακρίδης.
Θέτει ως βασικό ζητούμενο την συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης για την μετά Μνημονίων εποχή στη χώρα.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι η κοινωνική ψυχή, η φωνή της πραγματική αλήθειας στην κυβέρνηση» σημειώνει τονίζοντας πως «σε όποια
διακυβέρνηση και να συμμετέχουμε, εμείς πρέπει να είμαστε η ψυχή του λαού».
Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι στο ΠΑΣΟΚ «έχουμε την δικιά μας στρατηγική. Δεν παντρευτήκαμε τη ΝΔ και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές» προσθέτοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται τον διάλογο. Παράλληλα αφήνει πόρτα ανοιχτή για όσους θέλουν να επιστρέψουν στην Χαριλάου Τρικούπη.
Τέλος, αναφορικά με τα εσωκομματικά ο κ. Μακρίδης επισημαίνει πως δεν κάνουν καλό στο ΠΑΣΟΚ οι κατά καιρούς κόντρες Βενιζελικών και Παπανδρεϊκών, δεν βλέπει προσπάθεια από τον Γ. Παπανδρέου να ανατρέψει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ενώ σχετικά με το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα ηγεσίας στο συνέδριο σημειώνει «όταν ωριμάσουν οι συνθήκες μπορούν να τεθούν και ζητήματα ηγεσίας, όχι όμως σήμερα που η παράταξη έχει ανάγκη από εθελοντές στρατιώτες και όχι από προσωπικές στρατηγικές πρώην υπουργών».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Χρόνη Μακρίδη στον Δημήτρη Συρμάτση

3η Σεπτέμβρη. Τι σηματοδοτεί φέτος για το ΠΑΣΟΚ;
Το ΠΑΣΟΚ γιορτάζει τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του. Το ΠΑΣΟΚ έγραψε ουσιαστικά την ιστορία της μεταπολίτευσης και πήγε την χώρα μπροστά. Όλοι πλέον παραδέχονται ότι η συνολική αποτίμηση της πορείας του ΠΑΣΟΚ προσέφερε στην πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας.
Το ΠΑΣΟΚ έχει απολέσει σημαντικά ποσοστά εκλογικής δύναμης . Αυτό είναι αναστρέψιμο;
Κατά τη γνώμη μου ναι. Ο χώρος ο δημοκρατικός δεν μπορεί να πάψει να υπάρχει. Το θέμα είναι ποιος τον εκφράζει καλύτερα. Εμείς λέμε, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο κορμός της δημοκρατικής παράταξης. Το ζήτημα είναι αυτό όλο να μετουσιωθεί πάλι σε μια μεγάλη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη που θα παίξει το ρόλο της επόμενης Αλλαγής στον τόπο. Με μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, ουσιαστική και λειτουργική, θα είναι η φωνή της λογικής για το αύριο της χώρας.
Μπορούμε όμως να δούμε ξανά εκλογικά ποσοστά του 40%;
Αν η επιλογή μας είναι η φωνή της λογικής, η φωνή της αλήθειας, η φωνή της προόδου, ναι τα αντανακλαστικά του κόσμου θα αντιδράσουν και θα επιστρέψει η δημοκρατική παράταξη στα μεγάλα της ποσοστά. Και αυτό πρέπει να είναι ο επόμενος στόχος. Με αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα, σωστές προτάσεις να βάλουμε μπροστά την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, αυτό έχει ανάγκη ο τόπος την καταπολέμηση της ανεργίας, και αν τα καταφέρουμε μαζί με τον λαό θα μπορέσουμε να κάνουμε πάλι νικηφόρα την δημοκρατική παράταξη.
Μιλάτε για δημοκρατική παράταξη. Το ΠΑΣΟΚ σαν brand name έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του;
Κατά την γνώμη μου όχι. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο κορμός της δημοκρατικής παράταξης. Για μένα το σημαντικότερο είναι το πολιτικό πλαίσιο. Τι λέμε, τι πράττουμε, τι προτείνουμε. Η ουσία έχει μεγάλη σημασία. Δεν έχει αν λέγεται ΠΑΣΟΚ ή κάπως αλλιώς. Διαχρονικά η δημοκρατική παράταξη έχει διάφορα ονόματα, το θέμα είναι το περιεχόμενο είναι προοδευτικό; Πάει μπροστά τη χώρα; Αυτό έχει μεγάλη σημασία και αυτό πρέπει να είναι η προμετωπίδα των λόγων και των έργων μας.
Υπάρχει η εικόνα ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο «λαιμός» της κυβέρνησης. Στρίβει το «κεφάλι», τη ΝΔ, όπου θέλει αυτό
Το ΠΑΣΟΚ είναι η κοινωνική ψυχή, η φωνή της πραγματική αλήθειας στην κυβέρνηση. Εμείς δε, έχουμε βάλει την αποκατάσταση των αδικιών που έχουν συντελεστεί τα προηγούμενα χρόνια με ευθύνη και δική μας στην κοινωνία.
Αυτό πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας συνέχεια, σε όποια διακυβέρνηση και να συμμετέχουμε. Εμείς πρέπει να είμαστε η ψυχή του λαού. Γιατί το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε για να υπηρετεί τον λαό.

Ευχαριστημένος από τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ;
Απόλυτα όχι. Βλέπουμε τα τραγελαφικά που γίνονται με τον ΕΝΦΙΑ. Έγκαιρα είχαμε επισημάνει τα ζητήματα, ειδικά των αγροτικών περιοχών. Δεν έγιναν αποδεκτά από τον κ. Στουρνάρα τότε και το επιτελείο του. Σήμερα δικαιωνόμαστε αλλά τι να το κάνεις όταν υπάρχει αυτός ο τραγέλαφος που φέρνει σε απόγνωση αυτή η υπερφορολόγηση τον κόσμο και αναγκάζεται η κυβέρνηση να ανακαλέσει πρύμνα ουσιαστικά για να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις. Αυτά τα πράγματα έγκαιρα γίνονται και όχι κατόπιν εορτής.
Τι απαντάται σε αυτούς που λένε ότι λόγω Μνημονίου το ΠΑΣΟΚ έχει μεταλλαχθεί σε ένα δεξιό κόμμα;
Το ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε εξαιτίας της φαύλης πολιτικής του Καραμανλή να εντάξει τη χώρα σε μνημόνια. Μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά; ΟΧΙ.
Σε πάρα πολλά πράγματα η τρόικα μας επέβαλε νεοφιλελεύθερες πολιτικές που δεν μπορούσαμε να αντιδράσουμε διαφορετικά γιατί δεν είχαμε τα μέσα. Τώρα όμως που βρισκόμαστε κοντά στο τέλος των μνημονίων – μας έχει απομείνει ένα σημαντικό κομμάτι που είναι η διαπραγμάτευση της βιωσιμότητας του χρέους – θα πρέπει να προετοιμαστούμε για την επόμενη μέρα. Ζητούμενο στην επόμενη μέρα είναι η κοινωνική δικαιοσύνη με παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Και αυτά μόνο μια προοδευτική πρόταση, μόνο το ΠΑΣΟΚ και οι δημοκράτες πολίτες, η δημοκρατική παράταξη μπορεί να την προτείνει.

Αγεφύρωτο το χάσμα με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Όχι, εμείς έχουμε την δικιά μας στρατηγική. Δεν παντρευτήκαμε τη ΝΔ και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Εμείς, όπως ανακοίνωσε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, προτείνουμε το δικό μας εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάκαμψης της χώρας και πάνω σε αυτή τη βάση συζητάμε με όλες τις δυνάμεις της χώρας.
Εμείς καλέσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ να συζητήσουμε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήρθε.

Όμως οι επιθέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ανηλεής μερικές φορές
Γιατί και αντίστοιχα υπάρχουν οι λαϊκίστικες φωνές του ΣΥΡΙΖΑ που είναι στη λογική «όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω – όλα τα τάζω» . Σήμερα αυτό έχει ανάγκη ο τόπος;
Ουσιαστικά, ο ΣΥΡΙΖΑ πάει να αντιγράψει ως κακέκτυπο, ως φάρσα, ένα ΠΑΣΟΚ του 81. Οι εποχές αλλάξανε. Χρειαζόμαστε ένα ΠΑΣΟΚ, μια Δημοκρατική Παράταξη του 2014.

Στελέχη που μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ και θελήσουν να επιστρέψουν , θα βρουν ανοικτές πόρτες;
Ανοιχτές πόρτες το ΠΑΣΟΚ είχε πάντα. Όχι μόνο για αυτούς που φύγανε. Το βασικότερο ζήτημα είναι να συμφωνήσουν στο πλαίσιο πολιτικής που βάζουμε. Στη φωνή της λογικής δηλαδή και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Όποιος συμφωνεί με αυτές τις πολιτικές, είτε ήταν στο ΠΑΣΟΚ και έφυγε είτε να έρθει τώρα είναι καλοδεχούμενος.
Δεν φαίνεται να βοηθούν το ΠΑΣΟΚ κόντρες Βενιζέλου – Παπανδρέου
Συμφωνώ γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι κίνημα που έχει αλλάξει κατά καιρούς διάφορους αρχηγούς, άρα η σταθερά είναι οι αρχές και οι αξίες του. Και μετά τον Βενιζέλο πρέπει να υπάρχει μέλλον στη Δημοκρατική Παράταξη και πριν τον Βενιζέλο ήταν ο Παπανδρέου. Σεβόμαστε την ιστορία μας, τη διαδρομή μας, σεβόμαστε όμως και τους θεσμούς. Θεσμός αυτή τη στιγμή, πρόεδρος του Κινήματος είναι ο Βενιζέλος, προηγούμενα ήταν ο Παπανδρέου, άρα δεν έχει νόημα μια αντιπαράθεση «είμαι Βενιζελικός – είμαι Παπανδρεϊκός». «Είμαι ΠΑΣΟΚ γιατι έχει αυτές τις αρχές, τις αξίες και τις εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο κάθε φορά ο πρόεδρος του».
Μια παρένθεση επιτρέψτε μου. Λέτε για αρχές και αξίες.Αυτές δεν έχουν αλλάξει με το Μνημόνιο; Άλλα δεν υπηρετούσε το ΠΑΣΟΚ επί Ανδ. Παπανδρέου άλλα τώρα;
Εγώ το λέω ότι η ιστορία με το Μνημόνιο είναι εθνική επιταγή, εθνική ανάγκη. Από τη στιγμή που τελειώνουμε με αυτά δεν μπορούν να αλλάζουν οι αρχές και οι αξίες. Παραμένουν σταθερές. Οι τακτικές να πετύχεις το στόχο των αρχών και των αξιών μπορεί να προσαρμοστούν στα δεδομένα των εποχών.
Επιστρέφοντας στα εσωκομματικά, βλέπετε προσπάθεια ανατροπής από τον πρώην πρωθυπουργό;
Όχι. Και εξάλλου κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού το έχουν αναφέρει ρητά ότι όλα αυτά που ακούγονται περί νέου κόμματος και νέας κίνησης είναι φληναφήματα, δεν έχουν αξία.
Εξάλλου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα παρευρεθεί στη 1η του Σεπτέμβρη και αντίστοιχα στελέχη του πρώην προέδρου θα είναι στις εκδηλώσεις του Ζαππείου στις 3 του Σεπτέμβρη. Τεχνητές διαρροές δεν βοηθούν και δεν έχουν καμία αξία.

Θα τεθεί θέμα ηγεσίας στο συνέδριο;
Ο καθένας μπορεί να βάλει όποιο θέμα νομίζει αυτός. Η δημοκρατική διαδικασία είναι αυτή που τα επιλύει αυτά τα ζητήματα.
Κατά τη γνώμη μου, αυτή τη στιγμή προέχει η ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης και όχι οι προσωπικές στρατηγικές του καθενός. Για μένα, δεν πρέπει να μπει σήμερα ζήτημα ηγεσίας. Πρέπει να τεθεί ζήτημα στρατηγικής, πολιτικού πλαισίου, πορείας του ΠΑΣΟΚ από εδώ και πέρα. Αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα. Και όταν ωριμάσουν οι συνθήκες μπορούν να τεθούν και ζητήματα ηγεσίας, όχι όμως σήμερα που η παράταξη έχει ανάγκη από εθελοντές στρατιώτες και όχι από προσωπικές στρατηγικές πρώην υπουργών.


 sirma.info

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου