Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Παπούλιας προς Νταβούτογλου: "Nα υπάρξει σεβασμός του διεθνούς Δικαίου"

«Είμαστε γείτονες, θα μείνουμε γείτονες, γι' αυτό πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Καρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ο κ. Παπούλιας ζήτησε να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς
δικαίου. Ο κ. Νταβούτογλου αφού ευχαρίστησε για την φιλοξενεία είπε ότι «το μόνο που δεν μπορούμε να αλλάξουμε στις δύο χώρες είναι η γεωγραφική τους θέση». Προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επισκεφθεί την Τουρκία. Του είπε μάλιστα ότι «σας είχα προσκαλέσει να έρθετε και ως υπουργός Εξωτερικών και τώρα σας προσκαλώ ως πρωθυπουργός».
A2C20B25AF84DB70BE751126C015608D
«Έχει 62 χρόνια να επισκεφθεί την Τουρκία ελληνας αρχηγός κράτους» πρόσθεσε. Παρόντες ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλοςκαι οι υπουργοί Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας.
Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμετ Νταβούτογλου έφτασε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Αθήνα μαζί με 10 υπουργούς για το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Ελλάδα.
Μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ακολουθεί το απόγευμα συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Η συνάντηση αυτή στην οποία θα συμμετέχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος και Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι «το κλου του ΑΣΣ» έλεγαν διπλωματικές πηγές.
Ο κ. Νταβούτογλου θα συναντηθεί τελικά το απόγευμα της Παρασκευής με τους «ψευδομουφτήδες» της Θράκης αλλά και με τους μουσουλμάνους βουλευτές της μειονότητας που αποτελούν βασικά μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής. Με αυτή τη «διπλωματική ντρίμπλα» θα αποφευχθεί η μετάβασή του στη Θράκη που προκάλεσε περιπλοκή στις αρχές της εβδομάδας.
Το Κυπριακό θα είναι το βασικό θέμα συζήτησης αν και από όλες τις πλευρές εκφράζονται χαμηλές προσδοκίες ότι κάτι σημαντικό θα προκύψει. Άλλωστε και οι δημόσιες δηλώσεις δεν επιτρέπουν αισιοδοξία. Η Άγκυρα επιμένει ότι το σκάφος της δεν θα αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ χωρίς παράλληλο πάγωμα των ερευνών κάτι που η Λευκωσία κατηγορηματικά απορρίπτει.

action24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου