Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Bloomberg: Ο ΣΥΡΙΖΑ οσμίζεται την εξουσία και αλλάζει

Ο ΣΥΡΙΖΑ μυρίζει την εξουσία και αλλάζει στόχους και πλεύση... Τι αλλάζει στην εξωτερική πολιτική για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό γράφει σήμερα το πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμα που αναφέρεται στους στόχους της εξωτερικής πολιτικής και την αλλαγή πλεύσης από το κόμμα της αξιωματικής
αντιπολίτευσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από χρόνια τασσόταν εναντίον της παραμονής της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την απομάκρυνση του Ναυτικού των ΗΠΑ από μια βάση στην Κρήτη. Τώρα, λίγο βήματα μακριά από την κατάληψη της εξουσίας, κινείται προς την επικρατούσα τάση της εξωτερικής πολιτικής. Το δημοσίευμα σημειώνει την αλλαγή στη ρητορική του Αλέξη Τσίπρα και γενικότερα του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα οικονομίας. Το συγκεκριμένο άρθρο του Bloomberg καταγράφει και την ποιοτική μεταστροφή των θέσεων του κόμματος σε ζητήματα γεωπολιτικής.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θυσιάζει τις πιο επαναστατικές φιλοδοξίες του με πρωταρχικό στόχο να πάρει καλύτερους όρους για το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Με το κόμμα να κατέχει ένα μικρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, ενόψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, ακόμα και η δέσμευση του για την επαναφορά του καθεστώτος προ των κυρώσεων στη Ρωσία, τίθεται υπό αμφισβήτηση».
Το 2013 στη λίστα των «ανεπιθύμητων» του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το ΝΑΤΟ και το Ισραήλ και έκανε λόγο για αποχώρηση των ελληνικών στρατευμάτων από αποστολές στο εξωτερικό, ενώ υπήρχε μια τάση ευθυγράμμισης με τη Ρωσία και την Κίνα ως ένα ακόμη χτύπημα στη «νεοφιλελεύθερη» ΕΕ και τις «ιμπεριαλιστικές» ΗΠΑ, σημειώνει το άρθρο και συνεχίζει, «τώρα οι ηγέτες του επαναστατικού κόμματος έχουν υποχωρήσει από τα ρητορικά οδοφράγματά τους. Η μετατόπιση παρατηρείται ήδη στο πεδίο της οικονομίας, όπου ο Τσίπρας υπογραμμίζει τη δέσμευσή του για δημοσιονομική σύνεση».
Το άρθρο θυμίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το πρώτο κόμμα που πλησιάζοντας προς την εξουσία αλλάζει. Πριν από αυτούς χαρακτηριστική περίπτωση ήταν οι Πράσινοι της Γερμανίας που από την αντι-ΝΑΤΟϊκή ρητορική στις αρχές της δεκαετίας του '80, έγινε κυβερνητικός εταίρος στην κυβέρνηση του 1998, ενώ στελέχη του δουλεύουν αυτή τη στιγμή σε μεγάλες εταιρείες όπως είναι η Πόρσε και η Μερσέντες».
Δύο θα είναι τα τεστ εξωτερικής πολιτικής που θα κληθεί να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν γίνει κυβέρνηση. Το πρώτο έχει να κάνει με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία.  Το δεύτερο τεστ έχει να κάνει με την μετανάστευση στον απόηχο του μακελειού στη Γαλλία από εξτρεμιστές ισλαμιστές. Στις 13 Ιανουαρίου ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης είχε πει σε συνέντευξή του ότι η Ελλάδα θα προωθήσει την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την μετανάστευση και θα ζητήσει επιπλέον οικονομική βοήθεια από την ΕΕ για τη διαχείριση των ελληνικών συνόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου