Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Δημοσκοπήσεις:Σταθερά πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ - Μειώνονται οι προσδοκίες

Μεγάλο προβάδισμα καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ σε πρόθεση ψήφου σε νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».  Στην ίδια δημοσκόπηση ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται του Αντώνη Σαμαρά ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία συγκεντρώνοντας 55% ενώ ο Α. Σαμαράς 13%. Ταυτόχρονα, σε άλλη
δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που μεταδόθηκε στο δελτίο ειδήσεων του σταθμού ΣΚΑΙ καταγράφεται σημαντική πτώση, κατά 22%, εκείνων που θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Στην πρόθεση ψήφου, στην δημοσκόπηση της Metron Analysis, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 42,1% έναντι της Νέας Δημοκρατίας που βρίσκεται στο 18,3%.
Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το Ποτάμι με 5,7% και ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 5,3%, ΚΚΕ με 4,1%, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,8%, ΠΑΣΟΚ με 3%, Ένωση Κεντρώων με 2,5% και Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών 1,4%.
Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις, το 68% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τρόπο που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση έναντι 23% των ερωτηθέντων που διαφωνούν με τους χειρισμούς.
Παράλληλα το 76% αξιολογεί ως θετική την πορεία της κυβέρνησης έναντι 18% που την αξιολογεί ως αρνητική.
Στην ερώτηση τέλος για παραμονή στη ζώνη του Ευρώ ή επιστροφή στη Δραχμή υπέρ του Ευρώ απαντά το 81% και 15% προτιμά τη Δραχμή.
Την ίδια ώρα, στην δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας καταγράφεται μείωση κατά 22 ποσοστιαίες μονάδες του ποσοστού εκείνων που εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Παράλληλα, αυξάνεται το ποσοστό των ερωτηθέντων που άπαντα ότι του προκαλεί φόβο «πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ». Στις αρχές Φεβρουαρίου το 35,5% απαντούσε φόβο, το 9,5% ελπίδα, το 22% κανένα συναίσθημα και το 33% «δεν πιστεύω ότι υπάρχει τέτοια δυνατότητα».
Σε αυτή τη δημοσκόπηση το ποσοστό αυτών που απαντούν «φόβο» αυξήθηκε στο 42,5%, 14,5% απάντησε ελπίδα, 23,5% κανένα συναίσθημα και 19,5% «δεν πιστεύω ότι υπάρχει τέτοια δυνατότητα».
Διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη για την επιλογή Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας με το 45% να την θεωρεί κακή και τι 43% καλή. 
Ως κακές αξιολογεί η πλειονότητα των ερωτηθέντων , 62%, τις δηλώσεις Καμμένου ότι θα γίνουμε Κούγκι αν δεν πάρουμε ότι θέλουμε με μόλις το 24% να τις χαρακτηρίζει ως «καλές».
Για την κριτική Γλέζου στην κυβέρνηση η πλειονότητα των πολιτών, 55,5%, συμφωνεί με αυτά που είπε, με το 25,5% εξ αυτών να δηλώνει πάντως ότι δεν έπρεπε να την κάνει, ενώ μόλις το 33% τη θεωρεί άδικη.
Ως επιτυχία αξιολογεί την τετράμηνη παράταση το 56% των ερωτηθέντων. Για αποτυχία κάνει λόγο το 24%, ούτε επιτυχία/ούτε αποτυχία κάνει λόγο το 20%.

Με πληροφορίες από ethnos.gr και skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου