Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Ευ.Βενιζέλος: Από το σκληρό ροκ φτάσαμε σε μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση

Μιλώντας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ ο Ευ. Βενιζέλος στηλίτευσε τις επιλογές της κυβέρνησης του  ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στην στάση του Γ. Βαρουφάκη. Ενώ παράλληλα, επανέλαβε τον οδικό χάρτη προς το «πολιτικό, προγραμματικό και
αξιακό συνέδριο» του κόμματος στις 15-17 Μαϊου. 
Ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε πως ένα μήνα μετά τις εκλογές «βρισκόμαστε στο απόλυτο στρατηγικό κενό, είναι όλα στον αέρα» και εκτίμησε ότι όλα αυτά οδηγούν μετά τον Ιούνιο «πλησίστιοι να μπούμε στο μνημόνιο 3 με νέο δάνειο». 
Κατηγόρησε την κυβέρνηση για στροφή σε σειρά θεμάτων όπως ως προς το χρέος και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, και πως η «υπερήφανη και ριζοσπαστική διαπραγμάτευση μετατράπηκε σε σειρά από τρικ για λέξεις και προσχήματα». Εκτίμησε ότι «σκηνοθετήθηκε ένα σόοου για εσωτερική κατανάλωση γεμάτο με πρωτοφανή αλαζονεία και αυταρέσκεια»και σημείωσε «Από το σκληρό ροκ φτάσαμε σε λίγες εβδομάδες στο "μέιλ Βαρουφάκη-Κοστέλο", φτάσαμε στην παράταση του μνημονίου χωρίς χρηματοδότηση. Το μνημόνιο το γράφει η κυβέρνηση καθ' υπαγόρευση της τρόικας».
Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα, ότι δεν λέει την αλήθεια και σχολίασε δηκτικά τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα πράγματα ο υπουργός Οικονομικών με αφορμή και τη συνέντευξη Βαρουφάκη στην οποία έκανε λόγο για την επιβολή έκτακτου φόρου.
Οπως είπε οι προθέσεις της κυβέρνησης αποκαλύπτονται «γιατί έχουμε έναν υπουργό Οικονομικών που του αρέσει να ακούει τη φωνή του», ενώ διερωτήθηκε «πότε προλαβαίνει να κάνει σχεδιασμούς όταν είναι συνέχεια σε ΜΜΕ». 

Θα ψηφίσουμε την πρόταση για την σύσταση εξεταστικής 

Σχετικά με την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια, είπε ότι είναι το πιο ευχάριστο νέο των τελευταίων ημερών και πως το ΠΑΣΟΚ θα την ψηφίσει με ενθουσιασμό.
Σημείωσε ότι χρειαζόμαστε μια μόνιμη εξεταστική επιτροπή διερεύνησης για τα μνημόνια: Για το πώς διαμορφώθηκε η κατάσταση την περίοδο 2004-2009, για το πώς έγιναν οι χειρισμοί και υπό ποιές συνθήκες το 2009, πώς έγινε η διαπραγμάτευση για το δεύτερο πρόγραμμα, το μεγάλο κούρεμα και την αναδιάρθρωση, αλλά και τώρα, όπως πρόσθεσε, για το τι ήξερε ο κ. Τσίπρας ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, για το τι του είχε πει ο Ντράγκι, ο Γιούνκερ και η ΤτΕ πριν από τις εκλογές. «Για να δούμε», συνέχισε, «πού βρισκόταν η οικονομία πριν το 2009, τι έγινε με το μνημόνιο, με το μνημόνιο 2 και πώς πάμε τώρα με τα μάτια κλειστά στο μνημόνιο 3», για να συμπληρώσει ότι η συζήτηση θα είναι και για το πώς έγινε η διαπραγμάτευση στο Eurogroup με τρόπο δυσμενή, όπως είπε, για τη χώρα.

Στο έκτακτο Συνέδριο εγώ τελειώνω   

Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε ένα «συνέδριο πολιτικό, προγραμματικό, αξιακό που θα ασχοληθεί με τη σύγχρονη ταυτότητα της δημοκρατικής παράταξης, της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας». «χωρίς αποκλεισμούς ακόμα και σε όσους από λάθος εκτίμηση ακολούθησαν τη διάσπαση», με εξαίρεση, όπως είπε, «επώνυμα στελέχη που με βλαπτικό μίσος ζημίωσαν την παράταξη».
Επανέλαβε ότι στο Συνέδριο θα λήξει η θητεία του ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ και δεν θα ανανεωθεί, για να προσθέσει, όμως, ότι θα ασκεί πλήρως τα καθήκοντά του μέχρι την εκλογή νέου προέδρου, η οποία θα γίνει με άμεση ψηφοφορία, όπως είπε.
Ενόψει της πρώτης συνεδρίασης της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου στα μέσα Μαρτίου, στο πλαίσιο της συζήτησης για το μέλλον και την προοπτική του χώρου, πρότεινε να ανοίξουν τρεις μεγάλες θεματικές ενότητες-ατζέντες: Η ατζέντα της εθνικής ανασυγκρότησης.

Βολές στο Γιώργο 

 Ακόμα είπε ότι η συμπεριφορά του Γ. Παπανδρέου και άλλων, αλλά και όσα έγιναν προεκλογικά, οδήγησαν σε μια «εκβιαστική εσωστρέφεια», στέρησε την τρίτη θέση στο ΠΑΣΟΚ και τη δυνατότητα του να λειτουργεί ως εγγυητής. Η τρίτη ατζέντα είναι της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της ιδεολογικής και αξιακής της αναφοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου