Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Στη μάχη της διαδοχής τριαντάρηδες εναντίον δελφίνων ψάχνουν τον Τσίπρα του ΠΑΣΟΚ

Η εκλογή του Αλέξη Τσίπρα σε τόσο νεαρή ηλικία, στη θέση του πρωθυπουργού, κινητοποιεί τους «μικρούς» του ΠΑΣΟΚ και τους συνομήλικους του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ στη κούρσα της διαδοχής.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Οδυσσέας Κωνσαντινόπουλος και Κυριάκος Πιερρακάκης, συζητούν μεταξύ τους για να ορίσουν επικεφαλής κάποιον εκ των τριών που θα είναι υποψήφιος για την
αρχηγία, κόντρα στις υποψηφιότητες της Φώφης Γεννηματά και του Ανδρέα Λοβέρδου. Τριαντάρη αρχηγό επιθυμεί και ο Ευ. Βενιζέλος.
Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις κυριολεκτικά έχουν ανάψει. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος που δεν κρύβει τον ενδιαφέρον του για την αρχηγία στο ΠΑΣΟΚ, έχει στο πλευρό του ως υποστηρίκτρια στην απόφαση που προσανατολίζεται να λάβει την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Έυα Καϊλή η οποία δηλώνει στην «Α»: Δεν θέλουμε ένα κόμμα σούπερ μάρκετ, χωρίς όρους και κανόνες. Πρέπει να μιλήσουμε για αλλαγή πολιτικής γενιάς» σημειώνει η ίδια, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτή τη φορά πρέπει στο ΠΑΣΟΚ να ηγηθεί κάποιο στέλεχος της νέας γενιάς που δεν θα έχει κυβερνητική φθορά.
Μυστικές συναντήσεις και διαβουλεύσεις
Ο βουλευτής Αρκαδίας που τις τελευταίες ημέρες συναντά αρκετά στελέχη που οι απόψεις τους σηματοδοτούν ένα νέο ξεκίνημα, δηλώνει στην «Α» ότι «Η νέα γενιά του ΠΑΣΟΚ πρέπει να συγκροτήσει την πολιτική της πρόταση για τη χώρα και για την παράταξη στις επερχόμενες κομματικές διαδικασίες». Ο ίδιος έχει συναντηθεί το τελευταίο διάστημα με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη και τον έτερο ενδιαφερόμενο για την ηγεσία του κινήματος Κυριάκο Πιερρακάκη, έτσι ώστε να τα βάλουν κάτω και να προκρίνουν μετά από πολιτική συμφωνία ποιος από τους τρείς θα διεκδικήσει την ηγεσία απέναντι στη Φώφη Γεννηματά και Ανδρέα Λοβέρδο.
Ο φόβος του χρόνου και οι κόκκινες γραμμές
Ωστόσο τις τελευταίες ώρες εκείνο που περισσότερο φοβούνται στο ΠΑΣΟΚ είναι ο χρόνος. Μήπως και δηλαδή ο Μάιος που έχει προκηρυχτεί το συνέδριο και η εκλογή προέδρου είναι πολύ μακριά και δεν θα συμβάλει ενωτικά . Ήδη πριν λίγες ημέρες υπήρξε συνάντηση της Φώφης Γεννηματά και του Κώστα Σκανδαλίδη που τους απασχόλησε ο χρόνος διεξαγωγής συνεδρίου καθώς θεωρούν πως μέχρι τον Μάιο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, επειδή όλο αυτό το διάστημα θα «σέρνεται» το θέμα της διαδοχής και του νέου αρχηγού και άρα θα πρέπει το συνέδριο να επισπευστεί χρονικά. Η κ. Γεννηματά διαφωνεί όμως με τον κ. Σκανδαλίδη στη διαδικασία. Πιστεύει πως είναι λάθος να γίνει πρώτα το συνέδριο και μετά η εκλογή αρχηγού ενώ δεν συζητά καθόλου και αποτελεί για την ίδια κόκκινη γραμμή, η εκλογή νέου αρχηγού να μην γίνει από την βάση, αλλά από το συνέδριο όπως εισηγούνται ορισμένοι προς τον κ. Ευ. Βενιζέλο για προφανείς λόγους.
Η κυρία Φ. Γεννηματά, συναντήθηκε και με τους δύο φερόμενους συνδιεκδικητές της αρχηγίας. Τους κυρίους Κυριάκο Πιερρακάκη και Νίκο Ανδρουλάκη ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη κρατάει ακόμη κλειστά τα χαρτιά του και δεν λέει ξεκάθαρα αν ενδιαφέρεται για την αρχηγία.
Ταυτόχρονα με το πάζλ των μυστικών συναντήσεων που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ο προβληματισμός των υποψηφίων σε ότι αφορά το περιεχόμενο του κόμματος είναι έντονος αφού το μικρό ποσοστό που έλαβε το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές περιορίζει αυτομάτως και τις όποιες κινήσεις και αποφάσεις τους.

Τα χρέη του ΠΑΣΟΚ πνίγουν τον επόμενο αρχηγό
Από έρευνες που έχουν γίνει σε ότι αφορά τα χρέη του ΠΑΣΟΚ υπολογίζεται ότι με βάσει την κρατική επιχορήγηση που εξαρτάται πλέον από τα ποσοστά που συγκέντρωσε στις εκλογές, οι 800 χιλιάδες το χρόνο που λαμβάνει το ΠΑΣΟΚ δεν φτάνουν για να καλυφθούν τα έξοδα του κόμματος αφού όλα πηγαίνουν στις τραπεζικές υποχρεώσεις και τους προμηθευτές. Επομένως τα 140 εκατομμύρια ευρώ που χρωστάει το ΠΑΣΟΚ δεν είναι βιώσιμο χρέος και είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθεί. Αυτό και μόνο αποτελεί σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα για ορισμένους υποψήφιους σε ότι αφορά τις αποφάσεις που καλούνται να λάβουν ενώ ο κίνδυνος για τους ίδιους που είναι η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, και η αφομοίωση του ΠΑΣΟΚ σε αυτόν, είναι ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί τα στελέχη της νεώτερης γενιάς σε ότι αφορά τη βιωσιμότητα του χώρου στον οποίο είναι ακόμη μέλη του.
*Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Αγορά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου