Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Βαρουφάκης: «Η Ευρώπη έχει καλυφθεί από ένα σύννεφο φόβου και κινδυνεύει να γίνει χειρότερη από την πρώην Σοβιετική Ένωση»

Συνέντευξη στην εκπομπή Presa Diretta του ιταλικού δημόσιου καναλιού Rai Tre, η οποία θα προβληθεί σήμερα το βράδυ, παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος άσκησε κριτική στη Γερμανία, την οποία εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησε πως έχει φοβίσει άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής
Ένωσης προκειμένου να επιβάλει τη δική της γραμμή.
«Ιθύνοντες ενός σημαντικού ιταλικού θεσμού με πλησίασαν και μου είπαν ότι είναι αλληλέγγυοι με τη χώρα μας, αλλά δεν μπορούν να πουν την αλήθεια, διότι και η Ιταλία κινδυνεύει να χρεοκοπήσει και φοβούνται τυχόν συνέπειες από τη Γερμανία. Τα τελευταία χρόνια, όλη η Ευρώπη καλύφθηκε από ένα σύννεφο φόβου. Κινδυνεύουμε να γίνουμε κάτι χειρότερο από την πρώην Σοβιετική Ένωση», δήλωσε, σε προδημοσιευμένο τμήμα της συνέντευξης, ο κ. Βαρουφάκης.
Άφησε να εννοηθεί πως η Ελλάδα χρειάζεται τη στήριξη και άλλων ευρωπαϊκών κρατών προκειμένου να αλλάξει η υφιστάμενη πολιτική.
«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, για την υπόλοιπη Ευρώπη, και ιδίως για την Ιταλία, είναι να ανοίξουμε μια μικρή πόρτα προς την αλήθεια. Δεν μπορούμε να βρούμε μόνοι μας την αλήθεια, αλλά μπορούμε να ανοίξουμε μια πόρτα και να κινηθούμε ώστε να μπορέσετε να μας πλαισιώσετε. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσουμε να περάσουμε όλοι από το σκοτάδι της σημερινής λιτότητας, στο φως μιας ευρωπαϊκής ορθολογικής, λογικής συζήτησης», είπε.
Τόνισε δε πως οι προτάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες της Ε.Ε., και συνεπώς η Γερμανία θα πρέπει σε κάποιο σημείο να εξηγήσει γιατί απορρίπτει τις εναλλακτικές προτάσεις που καταθέτουν οι εταίροι της.
Πρόκειται για ιδέες και προτάσεις οι οποίες αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη, διότι εμείς οι Έλληνες δεν πιστεύουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να ζητάμε για τον εαυτό μας κάτι που δεν θα ισχύσει και για τους Ιταλούς, τους Πορτογάλους ή τους Ιρλανδούς. Αργά η γρήγορα, η καγκελάριος Μέρκελ θα πρέπει να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με εμάς, και να μας εξηγήσει για ποιον λόγο δεν εγκρίνει τις προτάσεις μας», δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.
Στην ερώτηση της Rai αν «συγκεκριμένα, θεωρεί ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να τα καταφέρει» ο υπουργός Οικονομικών απαντά ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα προτείνει ένα New Deal για την Ευρώπη, όπως είχε κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος Ρούσβελτ. Ένα New Deal για την Ευρώπη το οποίο να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε να αυξηθούν κατά δέκα φορές τα κεφάλαια που έχουν διατεθεί έως τώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου