Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Αναμονή στο ΔΝΤ για τις θέσεις Γ. Βαρουφάκη στο Εurogroup της Τετάρτης

Εν αναμονή των προτάσεων που θα κομίσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης παρουσία και της Κριστίν Λαγκάρντ, βρίσκεται το ΔΝΤ.
Οι αξιωματούχοι του Ταμείου τηρούν στάση αναμονής ωστόσο διαρρέεται η ανησυχία τους για την φάση που «εγκαταλείφθηκε» το
πρόγραμμα το τελευταίο δίμηνο κατά το οποίο η Ελλάδα βρέθηκε αρχικά σε προεκλογική περίοδο και τώρα σε φάση διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Η συζήτηση του κ. Βαρουφάκη με τον διευθυντή Ευρώπης του ΔΝΤ  Πόλ Τόμσεν στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα ,δεν μπήκε στην ουσία καθώς είχε στόχο όπως ανακοινώθηκε την «γνωριμία των δύο ανδρών δεδομένων των νέων αρμοδιοτήτων».
Ως εκ τούτου στην έδρα του ΔΝΤ δεν υπάρχει γνώση του σχεδίου όσων προκρίνει η ελληνική κυβέρνηση.
Αυτό το «κενό» πληροφόρησης ήταν και ο λόγος που επικαλέστηκε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την απόφαση της ΕΚΤ να μην αποδέχεται τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. 
Επί της ουσίας άλλα στελέχη του Ταμείου σημειώνουν σύμφωνα με το 'Εθνος πως « Πρόγραμμα υπάρχει και τρέχει» και πως «είναι επιλογή της Ελλάδας η τήρησή του ή όχι».
Οι ίδιες πηγές θεωρούν πως και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, βιάζεται και συνιστούν στον Αλέξη Τσίπρα  να επιλέξει τη συνέχιση της υλοποίησης του Προγράμματος και όταν σταθεροποιηθεί η οικονομία και επιτευχθεί η προστασία της από τους κερδοσκόπους, να επιλέξει το δίχτυ ασφαλείας που παρέχουν οι δανειστές και το οποίο εμπιστεύονται οι αγορές.
Σπεύδουν όμως να υποσημειώσουν πως η κυβέρνηση εφόσον επιθυμεί να απεγκλωβιστεί από το Πρόγραμμα «αρκεί μία επιστολή».
Η οδός εξόδου είναι ή ίδια με την οδό εισόδου: ένα γραπτό αίτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου