Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

«Το συνέδριο είναι η τελευταία ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ» δηλώνει η Φώφη Γεννηματά

Τελευταία ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει η Φώφη Γεννηματά το συνέδριο και απευθύνει δραματική προειδοποίηση για τον κίνδυνο να αποχωρήσουν και οι εναπομείναντες υποστηρικτές του. Στην συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα των Συντακτών, τάσσεται υπέρ ενός γενικού προσκλητηρίου στις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.
«Προέχει η πολιτική ενότητα των προσωπικών ρόλων», απαντά για την ενδεχόμενη υποψηφιότητά της για την αρχηγία, ενώ αναφερόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι -παρά τη στροφή στον ρεαλισμό- απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί φορέας της σοσιαλδημοκρατίας.
Ολόκληρη η συνέντευξη της Φώφης Γεννηματά στην Εφημερίδα των Συντακτών:
• Το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές έλαβε 4,7% και σε ορισμένες μετεκλογικές δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει ποσοστά που το κατατάσσουν στα εκτός Βουλής κόμματα. Θεωρείτε ότι έχει ολοκληρώσει τον ιστορικό του κύκλο και ποια μπορεί να είναι η προοπτική του χώρου ευρύτερα;
Ερχόμαστε μετά από μια βαριά ήττα. Η ήττα μας δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Οχι μόνο δεν πείσαμε, αλλά μάλλον απομακρύναμε τις νεότερες και πιο παραγωγικές γενιές. Οι πολίτες δεν μας έστειλαν στον πάγκο. Μας έστειλαν στα αποδυτήρια. Αν θα επανέλθουμε ανανεωμένοι, περισσότερο δυνατοί και ελκυστικοί ή θα φύγουμε τελείως από το γήπεδο θα εξαρτηθεί, κυρίως, από εμάς. Το πραγματικό ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε δεν είναι αν το ΠΑΣΟΚ μπορεί και πρέπει να μετεξελιχθεί σε ένα μεγάλο, σύγχρονο, ευρωπαϊκό κόμμα του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Το ερώτημα είναι πώς και με ποιους μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την ανασυγκρότηση της μεγάλης, δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης.
• Ανασυγκρότηση και ανασύνθεση με κορμό το ΠΑΣΟΚ ή αυτοκατάργηση με δημιουργία ενός εντελώς καινούργιου φορέα από μηδενική βάση;
Εχουμε ανάγκη από ένα γενικό προσκλητήριο για τη διαμόρφωση ενός νέου κοινωνικού και πολιτικού συνασπισμού εξουσίας στον χώρο της Κεντροαριστεράς που θα εκφράσει ένα σύγχρονο όραμα, που θα ενσωματώνει και θα εκφράζει την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και τις δυνάμεις του Κέντρου. Αυτόν τον πολιτικό χώρο δεν μπορεί να τον καλύψει, ως έχει, κανένα από τα κόμματα του χώρου στην κατάσταση που είναι σήμερα, του ΠΑΣΟΚ μη εξαιρουμένου. Το ΠΑΣΟΚ, συνομιλώντας ισότιμα με όλες τις όμορες πολιτικές δυνάμεις και πρωτοβουλίες, μπορεί να γίνει ο καταλύτης των εξελίξεων μέσα από την ανανέωση, διεύρυνση και μετεξέλιξή του.
• Ισχυρίζονται πάντως αρκετοί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη η νέα Κεντροαριστερά. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει έδαφος και κενός χώρος να καλύψετε...
Αυτόν τον πολιτικό χώρο, όσο και αν κάποιοι το επιθυμούν, δεν μπορεί και δεν θα τον καλύψει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η στροφή στον ρεαλισμό που υποχρεώνεται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τον καθιστά κόμμα του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή του μορφή απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί δύναμη της σοσιαλδημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς. Δεν ξέρω καν αν το θέλει.
• Θα είστε υποψήφια για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ στις 7 Ιουνίου; Με ποια ατζέντα;
Των προσωπικών ρόλων προέχει να διασφαλίσουμε και να δρομολογήσουμε μια ανοιχτή, δημοκρατική, αξιόπιστη διαδικασία συμμετοχής και έκφρασης των πολιτών που εξακολουθούν να προσβλέπουν στην πολιτική ενότητα του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Πολιτική ενότητα στη βάση μιας νέας αφήγησης που θα μας διαχωρίζει από Δεξιά, από Αριστερά και από τον κακό μας εαυτό. Χρειαζόμαστε αλλαγή παραδείγματος, τρόπο έκφρασης, καθημερινές πρακτικές, θετικά πρότυπα, επανάσταση στη σκέψη, αξιοπιστία. Να μιλήσουμε για τις τομές και ρήξεις που πρέπει να γίνουν στην παιδεία, στο κράτος πρόνοιας, στο παραγωγικό μοντέλο, στο κράτος που δεν αρκεί να είναι κανονικό αλλά και δίκαιο, δημοκρατικό, αποκεντρωμένο, συμφιλιωμένο με τον πολίτη, καινοτόμο το ίδιο και θα ενθαρρύνει ταυτόχρονα την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα ιδιαίτερα των νέων, με τους οποίους θα ξανασυναντηθούμε μόνον αν έχουμε να τους πούμε κάτι για το αύριο. Να μιλήσουμε για την Ελλάδα που θέλουμε να χτίσουμε μετά την κρίση, τις αρχές και τις αξίες που θέλουμε να υπηρετήσουμε.
• Πού έγκειται η διαφωνία σας με το πλαίσιο που θέτει ο απερχόμενος πρόεδρος και η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη; Οι εσωκομματικοί σας αντίπαλοι εκτιμούν ότι θα προτιμούσατε συνδιάσκεψη αντί συνεδρίου για να μη σας δεσμεύουν οι αποφάσεις που θα ληφθούν...
Η διαφωνία δεν αφορά το διαδικαστικό, οργανωτικό πλαίσιο. Είναι μια ιδεολογική, στρατηγική και πολιτική διαφωνία, μεταξύ της λογικής που οδηγεί σε μια ανασύνθεση και επανένωση του χώρου και της λογικής που θέλει ένα μικρό και ελεγχόμενο κόμμα, παρακολούθημα άλλων πολιτικών χώρων. Είναι σαφής και αδιαπραγμάτευτη η πίστη μου ότι χρειαζόμαστε μια νέα συλλογικότητα. Εξάλλου την ενότητα, τη συλλογικότητα και τη συντεταγμένη πορεία του ΠΑΣΟΚ την έχω υπηρετήσει με συνέπεια και προσωπικό κόστος διαχρονικά. Η αναγκαία συλλογικότητα, όμως, πρέπει να στηρίζεται σε κανόνες και σε αξίες. Κανένα διαδικαστικό εφεύρημα, πολύ περισσότερο καμιά καταστατική εκτροπή, δεν μπορεί να εγγυηθεί αυτή τη συλλογικότητα. Η συλλογικότητα πρέπει να είναι καταστατική και αξιακή. Να είναι κοινή μας κατάκτηση ως πολιτική αντίληψη και πράξη, να μην εξαρτάται, να μην επαφίεται και να μην εξαντλείται μόνο στον «Πρώτο».
• Τι εννοείτε με την πρόσφατη φράση σας ότι «η βαβυλώνια αιχμαλωσία δεν ισχύει για κανέναν»; Προειδοποίηση αποχώρησης;
Σημαίνει ότι όλοι πρέπει να έχουμε συναίσθηση πως η διαδικασία που δρομολογούμε, είναι για το ΠΑΣΟΚ η τελευταία του ευκαιρία. Σημαίνει ότι αν η διαδικασία του επικείμενου συνεδρίου μετατραπεί σε ξεκαθάρισμα οργανωτικών λογαριασμών, όπου υφιστάμενοι μηχανισμοί θα αναμετρηθούν με όρους παρελθόντος και θα προσπαθήσουν να συνθλίψουν ό,τι νέο μπορεί να δημιουργηθεί, τότε αυτοί που θα αποχωρήσουν θα είναι και οι τελευταίοι δημοκρατικοί πολίτες που μας απέμειναν.
• Πρέπει να γυρίσουν ο Γιώργος Παπανδρέου και τα στελέχη που έφυγαν μαζί του;
Η επανένωση του χώρου δεν μπορεί να είναι ούτε μια ιστορία πολιτικών μεταμφιέσεων ούτε συνεννοήσεων και επαφών προσώπων σε επίπεδο κορυφής. Αφορά τη βάση της δημοκρατικής παράταξης που ξεπερνά κατά πολύ τα ποσοστά, όχι μόνο τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΔΗΣΟ αλλά και όλων των όμορων πολιτικών δυνάμεων στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Εκεί, σε αυτή την πολιτική και κοινωνική βάση πρέπει να απευθυνθούμε.
• Φέρει ευθύνες μόνον ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τη σημερινή εικόνα του Κινήματος ή και όλοι όσοι στηρίξατε την ίδια στρατηγική και τη σύμπλευση με τη Ν.Δ.;
Η σύμπλευση με τη Ν.Δ. ήταν μια αναγκαστική επιλογή. Σας θυμίζω ότι εμείς προτείναμε στον ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουμε μια κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά δεν δέχθηκε. Δεν θα αφήναμε τη χώρα ακυβέρνητη επειδή η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ήθελε να αναλάβει τις ευθύνες της. Κάποιοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ μιλούσαμε για έναν ιστορικό συμβιβασμό, κάποιοι άλλοι την ίδια στιγμή προσέδωσαν ιδεολογικά χαρακτηριστικά σε αυτή τη συνεργασία. Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι απλά θέμα προσώπου ή επικεφαλής. Ούτε αναζητούμε «αποδιοπομπαίους τράγους» ούτε πρέπει να επιδιώξουμε να βολευτούμε με απλοϊκές ερμηνείες. Είναι μεγάλα ανοιχτά ζητήματα για το συνέδριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου