Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Διεργασίες για κοινό μέτωπο σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

Μονόδρομος είναι για τον Αντώνη Σαμαρά η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μετώπου λογικής, με αφετηρία το χώρο του μεταρρυθμιστικού Κέντρου και το οποίο θα καλύψει όλο το φάσμα των μεταρρυθμιστικών, των πατριωτικών, των φιλελεύθερων απόψεων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει ένα ενιαίο μέτωπο των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού στην Βουλή και άλλων εξωκοινοβουλευτικών πολιτικών οντοτήτων, όπως π.χ. η ΔΗΜΑΡ ώστε να ενωθούν όλες οι ορθολογικές φωνές για να αποτελέσει εφαλτήριο για την αντεπίθεση στη μάχη με το λαϊκισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζεται να προβεί σε συγκεκριμένες κινήσειςκαι να αναλάβει σαφείς πρωτοβουλίες ώστε να συγκροτηθεί το μέτωπο των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, καθώς ο ίδιος πιστεύει πως σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις, λόγω των αρνητικών μηνυμάτων στο πεδίο της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους εταίρους και δανειστές.
Στο παρασκήνιο έχουν υπάρξει «χαλαρές» συζητήσεις για τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μια σαφής συμφωνία μεταξύ του Αντ. Σαμαρά και των δυο πολιτικών αρχηγών, του Ευάγγελου Βενιζέλου (ΠΑΣΟΚ) και Σταύρου Θεοδωράκη (Ποτάμι).
Σε διάφορους κύκλους της Αθήνας, πολιτικούς, οικονομικούς και εκδοτικούς έχουν γίνει προχωρημένες συζητήσεις για την ανάγκη να υπάρξει μια κοινή πορεία και ενιαίο μέτωπο των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων έναντι της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία χαρακτηρίζεται από την ηγεσία της ΝΔ, ως «εθνικολαϊκιστική».
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Αντ. Σαμαρά, είναι πολύ πιθανόν εντός της προσεχούς εβδομάδας να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τους Ευ. Βενιζέλο και Στ. Θεοδωράκη και εφόσον συναντήσει πρόσφορο έδαφος να τους ζητήσει να συναντηθούν ώστε να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.
Ο Αντ. Σαμαράς, παρά την άρνηση των δυο αρχηγών, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, να συνταχθούν με τον τέως Πρωθυπουργό, πείστηκε από συνεργάτες του ότι πρέπει να κάνει μια ακόμη προσπάθεια, έτσι ώστε ο ίδιος μαζί με τους ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένες βασικές αρχές με πρώτη αυτή της παραμονής της χώρας στον «σκληρό πυρήνα» της Ευρώπης και να συγκροτήσουν από κοινού μια αντιπολιτευτική τακτική απέναντι στην κυβέρνηση.
Μάλιστα, ο Αντ. Σαμαράς εξετάζει ακόμα και το σενάριο να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, εκτιμώντας ότι μια τέτοια συνάντηση καθίσταται αναγκαία μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Βέβαια δεν είναι στο χέρι του προέδρου της ΝΔ να κινήσει τη σχετική διαδικασία, αλλά στη Συγγρού, εκτιμούν ότι εάν υπάρξει κοινό αίτημα από τρεις πολιτικούς αρχηγούς για μια τέτοια σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πολύ δύσκολα θα μπορέσει να αρνηθεί, αντιπροτείνοντας κατά μόνας συναντήσεις η μια συζήτηση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.
Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι οι εξελίξεις θα «τρέξουν» πολύ άμεσα και για τον λόγο αυτόν θέλουν να είναι έτοιμοι να απαντήσουν σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αναλάβει η κυβέρνηση.
 «Όλα είναι ανοικτά. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα. Πάνω απ’ όλα προέχει η σωτηρία της χώρας. Αν πάμε στα βράχια θα κάνουμε πάρα πολλά χρόνια να σηκώσουμε κεφάλι…» λέει σε συνομιλητές του ο Αντ. Σαμαράς που είναι έτοιμος να βοηθήσει ενεργά στην δημιουργία του ευρωπαϊκού μετώπου και ας μην έχει ο ίδιος κεντρικό και πρωταγωνιστικό ρόλο. «Εμένα με ενδιαφέρει η Ελλάδα» τονίζει και αρνείται να σκεφθεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου