Κυριακή 19 Απριλίου 2015

O Βενιζέλος, ο Γιώργος και οι γρίφοι της Κεντροαριστεράς

Η πρόσφατη αιφνιδιαστική συνάντηση του πρόεδρου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γ. Παπανδρέου με τον Αλέξη Τσίπραπροκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και πυροδότησε σενάρια τα οποία αναπαρήγαγαν στελέχη της Χαριλάου
Τρικούπη για «συναλλαγή» μεταξύ του πρώην και τον νυν πρωθυπουργού που έχουν σχέση με την εξεταστική επιτροπή.
Κυκλοφορεί έντονα το σενάριο για την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μετώπου με την συμμετοχή της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.
Δύο ημέρες πριν είχε προηγηθεί συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου ο οποίος αποκάλυψε σε κρητικό τηλεοπτικό σταθμό ότι του ζητείται να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επανένωση της Δημοκρατικής Παράταξης, μετά την αποχώρηση από την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου.
Με τα νέα αυτά στοιχεία και με ανοιχτό το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές ή δημοψήφισμα σε περίπτωση που τελικώς δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, μπαίνουν στο τραπέζι της δημόσιας συζήτησης ξανά τα σενάρια για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

Ποιά είναι τα νέα δεδομένα

Αυτή τη φορά όμως με νέα δεδομένα: ο Σταύρος Θεοδωράκης προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις από το παλαιό πολιτικό προσωπικό όπως χαρακτηρίζει τον Ευ. Βενιζέλο, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αν και έχει δηλώσει ότι θα αποσυρθεί από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι και την επόμενη μέρα θα έχει ηγετικό ρόλο στο Κίνημα, ο Γ. Παπανδρέου είναι εκτός βουλής και ο Φ. Κουβέλης προσπαθεί να ..προκαλέσει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να ασχοληθούν με τις δηλώσεις του.
Στο παρασκήνιο κυκλοφορεί έντονα το σενάριο για την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μετώπου με την συμμετοχή της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγήσει την χώρα σε εκλογές.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας ενώ στελέχη της ΝΔ εκφράζονται με θετικά σχόλια για τον Ευ. Βενιζέλο αναφέροντας ότι αυτήν την περίοδο λέει αλήθειες και έχει απελευθερωθεί από την πίεση της διακυβέρνησης.
Η προοπτική συγκρότησης ενός ευρωπαϊκού μετώπου από τις δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού στηρίζεται στην λογική ότι οι κάλπες όποτε και αν στηθούν θα έχουν ως πραγματικό δίλλημα το «ευρώ η δραχμή».
Σε αυτήν την περίπτωση πιέζεται και το Ποτάμι να συμμετέχει στην προσπάθεια προκειμένου να διαμορφωθεί ένας συνασπισμός δυνάμεων που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την εξουσία από έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα οδηγηθεί σε εκλογές μόνο στην περίπτωση που οδηγηθούν σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και τότε όπως σημειώνουν παλαιά στελέχη της αριστεράς στο The TOC «στον ΣΥΡΙΖΑ θα εύχονται να χάσουν τις εκλογές».

Οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ

Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ενόψει του συνεδρίου του Μαΐου ο Ευ. Βενιζέλος δείχνει να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος παρά το γεγονός ότι έχει δηλώσει πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για αρχηγός του κόμματος. Έχει δείξει όμως την πρόθεσή του να ελέγξει το παιχνίδι της διαδοχής αν και δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει την στρατηγική του.
Η υποψήφια για την αρχηγία Φ. Γεννηματά η οποία μιλά με παραδοσιακά στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Π. Κουκουλόπουλος, Τ. Αντωνίου, Π. Καμμάς αλλά και τους Μ. Παπαϊωάννου και Κ. Γείτονα) κάνει την ύστατη προσπάθεια για να εκλεγεί από τους εναπομείναντες συντρόφους της όπως και ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Σε κάθε περίπτωση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η εκλογή της Φ. Γεννηματά η ο οποία έχει εκφράσει την διαφωνία της σε μία μελλοντική συνεργασία με την ΝΔ
Ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος έχει δείξει σημαντική κινητικότητα όμως στην τελική ευθεία όλοι γνωρίζουν ότι ο Ευ. Βενιζέλος μπορεί να κάνει την έκπληξη είτε βάζοντας μπροστά την Ευ. Καϊλή για την ηγεσία του κόμματος είτε υποστηρίζοντας τον Κ. Σκανδαλίδη ως μεταβατικό πρόεδρο.
Πάντως σε κάθε περίπτωση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η εκλογή της Φ. Γεννηματά η ο οποία έχει εκφράσει την διαφωνία της σε μία μελλοντική συνεργασία με την ΝΔ κάνοντας λόγο για έναν ιστορικό συμβιβασμό που έληξε με την συγκυβέρνηση των δύο κομμάτων. Η κ. Γεννηματά έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ.
Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου δέχεται πιέσεις για να αναλάβει πρωτοβουλίες τόσο από επιφανή στελέχη όσο και από απλούς ψηφοφόρους που επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές και εκφράζουν αγωνία για τις εξελίξεις με τους δανειστές.
Σύμφωνα με στελέχη του Κινήματος υπάρχει η εκτίμηση ότι τελικώς ο Ευ. Βενιζέλος δεν θα αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματοςή θα επιδιώξει να γεννηθεί ένας νέος σχηματισμός μέσα από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.
Τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και στελέχη του Κινήματος επικοινωνούν με πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ καθώς και του ΠΑΣΟΚ αλλά δεν προβλέπουν ότι θα υπάρξουν σύντομα εξελίξεις στο πεδίο της Κεντροαριστεράς.
Σχετικά με την προοπτική συγκρότησης Ευρωπαϊκού Μετώπου από τα κόμματα της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού στελέχη τους Κινήματος αναφέρουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση του κόμμα του Γ. Παπανδρέου να ενταχθεί σε σύγχρονα «κεντροδεξιά σενάρια»αλλά ούτε και θα προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ προτιμώντας την αυτόνομη πορεία ακόμα και στις εκλογές.    

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου