Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Σοκ για την αριστερά, οι Podemos έρχονται τέταρτοι

Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα, που ακολουθείται από το κόμμα PSOE,  δείχνει να συγκεντρώνει σήμερα τις  περισσότερες ψήφους σε ενδεχόμενο βουλευτικών εκλογών. Ως τρίτη δύναμη εμφανίζονται οι Ciudadanos, οι οποίοι διατηρούν μια ασταμάτητη άνοδο ενώ μόλις στην τέταρτη θέση εμφανίζεται το κόμμα των Podemos.
Η δύναμη του Pablo Iglesias έχει υποχωρήσει περισσότερο από πέντε μονάδες σε χρονικό
διάστημα μόλις ενός μηνός.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο για το MyWord το εκλογικό τοπίο είναι σχεδόν μοιρασμένο σε τέσσερις παίκτες σε μια εκλογική δεξαμενή που συνεχίζει να παρουσιάζει διακυμάνσεις.
Το Λαϊκό Κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές με 22% των ψήφων. Διατηρεί το ίδιο ποσοστό όπως και στο παρατηρητήριο του Μαρτίου, και συνεχίζει σχεδόν 23 μονάδες χαμηλότερα από τα αποτελέσματα των εκλογών του 2011.
Το PSOE ενδέχεται να πάρει τώρα το 21% των ψήφων. Αυξάνεται ελαφρώς, περίπου 2 βαθμούς από το παρατηρητήριο του Μαρτίου.
Οι Ciudadanos είναι η αναδυόμενη δύναμη τους τελευταίους μήνες και μπορεί να είναι καθοριστική.
Οι Podemos που εμφανίζονταν για αρκετό διάστημα πρώτοι σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις τώρα καταποτίζονται στην τέταρτη θέση  με ποσοστό 17,9%. Σημειώνουν δηλαδή  μια πτώση της τάξης του 5,5% σε σύγκριση με το Μάρτιο.
Σε επιμέρους θέματα όπως αυτό της οικονομίας η εικόνα των ψηφοφόρων εμφανίζεται διφορούμενη ως προς ποιο κόμμα προτιμούν:
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αναπτύξει καλύτερα μακροοικονομικά στοιχεία για να συγκρατήσει την οικονομία της. Μόνο το 14% των ερωτηθέντων συσχετίζει την βελτίωση της οικονομίας με τις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση. Το 38,6% πιστεύουν ότι είναι το αποτέλεσμα της οικονομικής κατάστασης και σχεδόν το 17% το αποδίδει απλώς στον επιχειρηματικό κύκλο.Ένα άλλο 30% πιστεύουν ότι ο τερματισμός της κρίσης θα πρέπει να έρθει νωρίτερα με άλλο σχηματισμό προς τα εμπρός.
Μόνο το 20% πιστεύουν ότι το να σχηματιστεί κάποια άλλη κυβέρνηση σήμερα και πάλι δεν θα τους βγάλει από την κρίση. Στη συνέχεια, το 17,2% εκτιμά ότι οι πολίτες, το κόμμα του Albert Rivera, θα είναι σε καλύτερη θέση να εδραιώσει την ανάκαμψη. Δεύτερον, το 16,5% εμπιστεύεται τους Podemos για αυτό το έργο.  To 15,9% πιστεύουν ότι η ΡΡ  είναι η πλέον κατάλληλη. Και μόλις το 10,5% θεωρούν ότι το PSOE είναι κατάλληλο για το έργο αυτό.
Ποιο κόμμα είναι πιο κατάλληλο για να καταπολεμήσει τη διαφθορά;
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Απριλίου, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το κόμμα που μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τη διαφθορά είναι οι Podemos, αυτό τουλάχιστον πιστεύει το 28%. Οι Ciudadanos ακολουθούν με 20%. Είναι σαφές ότι οι Ισπανοί βασίζονται περισσότερο στα νέα πολιτικά σχήματα, τα οποία «δεν έχουν σκελετούς στο ντουλάπι», για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.  Μόνο το 7% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η ΡΡ θα μπορούσε να καταπολεμήσει καλύτερα αυτό το προβλήμα. Είναι ενδιαφέρον, ότι τοποθετούν  τους PP μπροστά από το κόμμα των  PSOE οι οποίοι φάινεται να πείθουν μόλις το μόνο το 5,5% των ερωτηθέντων.
Και, περιέργως, ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων PP  ένα από αγαπημένα τους κόμματα είναι Οι Ciudadanos. Το 35% από αυτούς θα προτιμούσαν το κόμμα του Albert Rivera για να «καθαρίσει» την ισπανική πολιτική, ενώ μόνο το 29% επιλέγουν το κυβερνών κόμμα του Ραχόυ. Το ίδιο ισχύει και με τους ψηφοφόρους του PSOE που προτιμούν είτε τους Podemos είτε τους Ciudadanos περισσότερο από τον Pedro Sanchez.
Ποιον εμπιστεύονται οι Ισπανοί για την καταπολέμηση της ανισότητας;
Ομοίως, οι ερωτηθέντες προτιμούν τα νέα κόμματα έναντι των παραδοσιακών.  Το 31,7% επιθυμεί τους Podemos στην πρώτη θέση. Οι Ciudadanos έρχονται δεύτεροι με 16%, πιο πίσω το PSOE επιλέγεται από το 12% και το ΡΡ μολις με 7,8%.

thepaper

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου