Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΜΜΕ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΓΣΕΒΕΕ

Φίλες και φίλοι,
Δέχθηκα με χαρά μου την πρόσκληση της Διοίκησης της ΓΣΕΒΕ για να παραβρεθώ και να μιλήσω στο Συνέδριό σας.
Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουμε απόλυτα στο ρόλο της Μικρομεσαίας επιχείρησης για την Ανάπτυξη όχι μόνο στην χώρα μας αλλά συνολικά στην Ευρώπη.


Πιστεύουμε ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές πρέπει να ηττηθούν και στο πλαίσιο αυτό κινούμαστε μέσα από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και την Ομάδα των Σοσιαλιστών Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο

Γιατί είναι ώρα να ακολουθήσει η Ευρώπη ένα διαφορετικό δρόμο, τον δρόμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Η μικρομεσαία επιχείρηση καλείται να διαδραματίσει ένα καθοριστικό ρόλο στην πορεία αυτή.

Με την στήριξη «ζωντανών» επενδυτικών πρωτοβουλιών, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της, την αναβάθμιση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, την διάθεση περισσότερων πόρων από τα κοινοτικά ταμεία.

Φίλες και φίλοι,

Πέντε χρόνια τώρα και εσείς βιώσατε τις σοβαρές συνέπειες της κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Δυστυχώς ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο φθάσαμε στην πηγή, με την αδιέξοδη πολιτική που ακολούθησε από τον Ιανουάριο ο κ. Τσίπρας, δεν “ήπιαμε νερό».
Σήμερα είναι και ημέρα πανελλαδικής απεργίας. Διαμαρτυρίας και απάντησης στις αδιέξοδες και νεοφιλελεύθερες πολιτικές που βιώνουν οι Έλληνες.
Φωνές που πρέπει να ακούσουμε και να δουλέψουμε για μια καλύτερη ζωή για το λαό μας.

Καιρός είναι ο κΤσίπρας να αντιληφθεί, ότι αυτές αφορούν την κυβέρνηση του, όχι κάποιον άλλο. Γιατί την ώρα που ξορκίζει την δεξιά έχει αγκαλιάσει και τις πολιτικές της και τους δεξιούς.
Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδήγησε ξανά τη χώρα στην ύφεση, στα Μνημόνια, στα ελλείμματα. Η κατάσταση επιδεινώθηκε με τα capital controls και τις επώδυνες συνέπειές τους.

Ως εδώ όμως. Είναι ώρα όλοι όσοι πιστεύουμε ότι αυτή η χώρα έχει δυνατότητες και προοπτική να συνεννοηθούμε, να συμφωνήσουμε σ’ ένα κοινό πλαίσιο δράσης για την Ανάπτυξη και την Ανασυγκρότηση της Οικονομίας με την Μικρομεσαία Επιχείρηση στην πρώτη γραμμή.

Θα αντιμετωπίσουμε μαζί τις συνέπειες του νέου και χειρότερου Μνημονίου, θα πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στα Κυβερνητικά σχέδια για αποδόμηση του Ασφαλιστικού, την περικοπή των συντάξεων, στην αύξηση των εισφορών, στην υπερφορολόγηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αλλά στόχος είναι να υπερβούμε το Μνημόνιο, να μην εγκλωβιστούν τα πάντα σ’ αυτό.

Η πορεία που επαγγελλόμαστε χρειάζεται 3 άμεσα βήματα:

  • την επανεκκίνηση της οικονομίας με βάση το νέο μοντέλο ανάπτυξης
  • την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας με σύγχρονους όρους
  • την δημιουργία προϋποθέσεων και φιλικού κλίματος για ανάπτυξη επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Η οικονομία μας χρειάζεται αναμφίβολα μεγάλες επενδύσεις από το εξωτερικό, για να σηματοδοτήσουν την εμπιστοσύνη σ’ αυτήν και την οριστική έξοδο από την ανασφάλεια και την αναξιοπιστία που η πολιτική Τσίπρα δημιουργεί.

Θα εργασθούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Όμως είναι βαθειά πίστη μας ότι η έξοδος από την κρίση, η Ανάπτυξη, η ενίσχυση της Απασχόλησης, θα στηριχθούν στους Μικρομεσαίους. Στην βιοτεχνία, στις εμπορικές επιχειρήσεις, στους αυτοαπασχολούμενους που αποτελούν ένα «δυναμικό επιχειρηματικό απόθεμα» και μπορούν να αποτελέσουν τη θρυαλλίδα της νέας ανάπτυξης.

Στην βάση αυτή θέλω να καταθέσω σήμερα ορισμένες προτάσεις που έχουν στόχο την άμεση ενεργοποίηση της μικρομεσαίας επιχείρησης με έμφαση στους Τομείς της μεταποίησης και της πρωτογενούς παραγωγής.

Προτάσεις που θα αποτελέσουν την βάση του προγράμματος μας για τον χώρο:

  1. Η φορολογία των ΜμΕ πρέπει να συνδεθεί με την απασχόληση, τόσο για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όσο και για τηνδιατήρηση υφισταμένων που βρίσκονται σε κίνδυνο. Ειδικά για τις νεοφυείς επιχειρήσεις πρέπει να υπάρχουν μεγάλα κίνητραμέσω της φορολόγησης.

  1. Χρειάζονται μέτρα και κίνητρα στήριξης για τα ασφαλιστικά θέματα που δημιουργούν συνθήκες οικονομικής ασφυξίας σήμερα ειδικά στη μικρομεσαία επιχείρηση. Η λύση της κεφαλαιοποίησης παλαιών οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και η σταδιακή αποπληρωμή, μπορεί να αποτελεί μια καλή λύση για όλους.


  1. Η παντελής έλλειψη ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα, έτσι όπως το υποβάθμισε η διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ, έχει οδηγήσει την πραγματική οικονομία και τις ΜμΕ σε πραγματική στάση πληρωμών και λειτουργίας. Μετά την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών και η άρση των ελέγχων κεφαλαίων αποτελεί άμεση προτεραιότητα, όμως μπορούν να ενεργοποιηθούν οι συνεταιριστικές τράπεζες και το ΕΤΕΑΝ ειδικότερα για την αποκατάσταση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με νέα εργαλεία όπως π.χ. οι μικροπιστώσεις που θα διευκολύνουν την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Και βέβαια να μειωθούν δραστικά με βάση και τον κανονισμό της Ε.Ε., το ύψος των προμηθειών των Τραπεζών για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές των επιχειρήσεων που και λόγω των capital controls έχουν πολλαπλασιασθεί.

  1. Στο ίδιο πλαίσιο πρέπει να αναληφθούν άμεσες πρωτοβουλίες για την αποπληρωμή των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις/ ή και να υπάρξουν άμεσες ρυθμίσεις συμψηφισμού για να πάψει αυτή η ασφυκτική κατάσταση στην αγορά και το κλείσιμο πολλών ΜμΕ.

  1. Πρέπει επιτέλους να θεσπιστεί άμεσα ένα πλαίσιο για τη «δεύτερη ευκαιρία» , που θα δίνει τη δυνατότητα στους έντιμους και ικανούς που απέτυχαν ή οδηγήθηκαν στην αποτυχία, να επιχειρήσουν εκ νέου, με όπλο την εμπειρία τους και τη γνώση των λαθών. Σε όλες τις χώρες αυτό αποτελεί κανόνα για την ανάπτυξη, στη χώρα μας αποτελεί στίγμα. Η νέα πορεία θέλει τόλμη και εμείς τολμάμε.

  1. Είναι αναγκαία η ενεργοποίηση και ενίσχυση των μηχανισμών εποπτείας και ελέγχων του κράτους στην αγορά , προκειμένου να αποκαταστήσει τον υγιή ανταγωνισμό και την προστασία των ΜμΕ, που έχουν πληγεί βάναυσα από αθέμιτες πρακτικές και λειτουργίες της αγοράς ειδικά την τελευταία περίοδο

  1. Τέλος το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που αποτελούν τα βασικά εργαλεία για την στήριξη και χρηματοδότηση των πολιτικών για την ανάπτυξη πρέπει να περιλαμβάνουν ισχυρά κίνητρα για την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών για τον εκσυγχρονισμό των ΜμΕ με έμφαση στη νέα επιχειρηματικότητα , την καινοτομία, την εξωστρέφεια , τη δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών και αλυσίδων αξίας, της παραγωγής νέων εμπορεύσιμων αγαθών.


Φίλες και φίλοι,

Θέλουμε μέχρι το 2019 που λήγει και το νέο “Μνημόνιο” όλα αυτά να έχουν γίνει πράξη.

Θέλουμε μέχρι τότε κάθε μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση να έχει στηριχθεί για να δημιουργήσει μία ακόμα τουλάχιστον νέα θέση εργασίας.

Μπορούμε να το πετύχουμε.

Τώρα που το πλαστό δίλημμα μνημόνιο-αντιμνημόνιο κατέρρευσε.

Τώρα που η χώρα χρειάζεται ένα νέο Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και μια Εθνική Κοινωνική Συμφωνία που θα εγγυάται την εφαρμογή του.

Είναι ώρα να αφήσουμε πίσω μας αυτούς που συνεχίζουν να πολώνουν και να διχάζουν αυτούς που ανακαλύπτουν πάντα «εχθρούς» για να εκβιάζουν τον δικό τους χώρο, αυτούς που κηρύσσουν πόλεμο ακόμα και στους κοινωνικούς φορείς και να αγωνισθούμε για μια ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Για να ξαναγυρίσει η ελπίδα στην χώρα.

Σας Ευχαριστώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου