Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

To σχέδιο του Κυριάκου για πολιτικό «comeback» της ΝΔ

Δομική, σκληρή, μετωπική και εφ ' όλης της ύλης είναι η στρατηγική που έχει χαράξει ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στην προσπάθειά του να οδηγήσει σταδιακά σε ανάκαμψη την αξιωματική αντιπολίτευση, ώστε πολύ σύντομα, όπως λέει, να εδραιωθεί στην πρώτη θέση. 

Η αντιπολιτευτική στρατηγική του προέδρου της ΝΔ θα έχει πολλά στοιχεία από το παρελθόν και στο επίκεντρό της θα είναι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο θέλει να αποδομήσει
Ο βασικός στόχος όμως, πέρα από την αντιπολίτευση που θα ασκήσει και τα πολιτικά οφέλη που μπορεί να αποφέρει, είναι να διευρύνει την κοινωνική απήχηση της ΝΔ και την επανασύνδεσή της με κοινωνικές ομάδες που την εγκατέλειψαν.  Παράλληλα, η επιδίωξη του Κυρ. Μητσοτάκη είναι να πετύχει την πολυπόθητη διεύρυνση και σε πρόσωπα από το φιλελεύθερο, μεταρρυθμιστικό, ευρωπαϊκό χώρο που δεν είχαν ταυτιστεί με τη ΝΔ, αλλά δύναται να συμπορευτούν με την αξιωματική αντιπολίτευση στα πλαίσια της πολιτικής σταυροφορίας που θέλει να ηγηθεί κατά του λαϊκισμού και του αμοραλισμού που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει. 
Η διεύρυνση όμως θέλει χρόνο και λεπτές κινήσεις για να υλοποιηθεί, αφού δεν είναι εύκολη διαδικασία να συμπορευτούν άμεσα στελέχη του Ποταμιού και διαφορά ηχηρά ονόματα που στο παρελθόν είχαν κεντρικό ρόλο στο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ. Αυτό που θα γίνει άμεσα θα είναι η όσο το δυνατόν πιο τακτική συνεννόηση με Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ για να αντιμετωπισθούν διάφορες ενέργειες της κυβέρνησης. 
 
Η αντιπολιτευτική στρατηγική του προέδρου της ΝΔ θα έχει πολλά στοιχεία από το παρελθόν και στο επίκεντρό της θα είναι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο θέλει να αποδομήσει, καθώς θεωρείται και είναι ακόμα το δυνατό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ.
Μια πρώτη γεύση της αντιπολιτευτικής στρατηγικής της ΝΔ την εποχή Κυρ. Μητσοτάκη ήδη φάνηκε τις πρώτες δυο εβδομάδες, όπου πέρα από την σκληρή, μετωπική σύγκρουση σε όλα τα θέματα, η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταθέτει επεξεργασμένες προτάσεις σε σειρά κρίσιμων θεμάτων.

 

Στο ασφαλιστικό η πρώτη σκληρή μάχη 


Στο ασφαλιστικό θα δοθεί η πρώτη σκληρή μάχη την προσεχή εβδομάδα και θα φανεί και το στίγμα της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει από εδώ και πέρα η ΝΔ που θα το καταψηφίσει, στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη, διαχωρίζοντας τη θέση της από τους αποκλεισμούς εθνικών οδών από τα τρακτέρ των αγροτών. Ο χρόνος πλέον μετράει αντίστροφα για το νέο αρχηγό της ΝΔ, ώστε τις επόμενες περίπου 100 μέρες, έως Πάσχα, την Πρωτομαγιά του 2016, να έχουν συντελεστεί οι απαραίτητες αλλαγές στο κόμμα ώστε να είναι έτοιμο να αποτελέσει την αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης της χώρας, στο κέντρο της πολιτικής ζωής.
 
Το σχέδιο με τον κωδικό «111 μέρες» έχει ήδη ξεκινήσει και ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης στις πρώτες του επαφές αναφέρεται σε συγκροτημένη δουλειά σε βάθος και από την αρχή ώστε να μπορέσει η Ν.Δ. να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά ενός μοντέρνου, λειτουργικού, ευρωπαϊκού κόμματος.
 
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο ανασχεδιασμός της Ν.Δ. θα γίνει στα πρότυπα μεγάλων ευρωπαϊκών κόμματων, ενώ το τακτικό συνέδριο θα γίνει, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το τριήμερο 15-17 Απριλίου.
Ήδη άλλαξε η οργάνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική. Ορίστηκαν αντιπρόεδροι, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, συντονιστές και τομεάρχες, ενώ στο κόμμα γίνεται επαναστελέχωσή του με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο, ώστε να είναι πιο μικρό και ευέλικτο, αλλά και πιο αποτελεσματικό. 
 
Ακόμη, θα ξεκινήσει άμεσα εκστρατεία οικονομικής υποστήριξης της Ν.Δ. όπως ο νόμος ορίζει και η κρατική επιχορήγηση θα διατίθεται κατά προτεραιότητα για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών μας προς τους εργαζομένους του κόμματος και για την εξυπηρέτηση των δανείων μας.  
 
Η Ν.Δ. θα μετακομίσει σύντομα από το πολυτελές κτήριο της Συγγρού σε κάποιο πολύ ταπεινότερο και μικρότερο σε μια προσιτή περιοχή της Αθήνας, ενώ θα ενεργοποιηθούν πολίτες που ήδη έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να συνδράμουν εθελοντικά την προσπάθεια ανάταξης της Ν.Δ. 
 
Τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου ξεκινά η ανοιχτή δημόσια διαβούλευση του προτεινόμενου νέου Καταστατικού του κόμματος με εμπλοκή και των πολιτών και αμέσως μετά έως το Πάσχα είναι στόχος να έχουν στελεχωθεί και συγκροτηθεί όλα τα κομματικά όργανα σύμφωνα με τις επιταγές του νέου Καταστατικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου