Στη Σμύρνη βρίσκεται από το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λίγες μόνο ώρες μετά το ολονύκτιο θρίλερ στις Βρυξέλλες και τις αιφνιδιαστικές απαιτήσεις που έθεσε η Άγκυρα για το προσφυγικό, προκειμένου να συμμετάσχει στο 4ο Συμβούλιο συνεργασίας των δύο χωρών.
Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος είναι επικεφαλής πολυμελής ομάδας υπουργών και υφυπουργών, συναντήθηκε το πρωί με τον Τούρκο Ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.
Μάλιστα οι δύο πρωθυπουργοί μοίρασαν τριαντάφυλλα στις γυναίκες δημοσιογράφους που καταγράφουν τη συνάντηση, με αφορμή της Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας.
Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε ιστορική θα επικεντρωθεί κυρίως στο προσφυγικό αλλά και σε επιχειρηματικές συμφωνίες.
Θα συζητηθεί επίσης το θέμα της εμπλοκής του ΝΑΤΟ καθώς η Αθήνα επιδιώκει να μην μετατραπεί σε διμερές πρόβλημα, που θα ανοίξει την πόρτα σε τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο.
Ο πρωθυπουργός έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Μ. Ρούτε, για την πραγματοποίηση του ελληνοτουρκικού συμβουλίου.
Στο επίκεντρο του 4ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας θα βρεθεί η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών ελληνοτουρκικών σχέσεων, κυρίως στον οικονομικό τομέα. Είναι ενδεικτικό ότι τον Αλέξη Τσίπρα θα συνοδεύουν δέκα υπουργοίενώ αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για την ακτοπλοϊκή σύνδεση ανάμεσα στην Θεσσαλονίκη και την Σμύρνη, καθώς και για την σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη.
Συμφωνία με το πρόγραμμα, που ενδέχεται να τροποποιηθεί ανάλογα με την άφιξη των κύριων Τσιπρα και Νταβούτογλου στη Σμύρνη από τις Βρυξέλλες, θα υπάρξει σε αρχή συνάντηση των δυο πρωθυπουργών, αλλά και διαβουλεύσεις των αντιπροσωπειών σε πολιτικό επίπεδο και στις 2.30 μετά το μεσημέρι κοινή συνέντευξη τύπου.
Στην κυβερνητική αντιπροσωπεία μετέχουν οι Γ. Σταθάκης, Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Ν. Κοτζιάς , Υπουργός Εξωτερικών, Π. Σκουρλέτης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Δρίτσας, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ν. Τόσκας, Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Μουζάλας, Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ε. Κουντουρά, Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού, Ο. Γεροβασίλη, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Γ. Αμανατίδης, Υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, Υφυπουργός Εξωτερικών.
Παράλληλα με τις πολιτικές διαβουλεύσεις θα πραγματοποιηθεί και το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στο οποίο θα συμμετάσχουν 36 ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς, κυρίως από τους κλάδους του τουρισμού και των ακινήτων, των τροφίμων και ποτών, των κατασκευών και δομικών υλικών, των μεταφορών και logistics.
Το πρόγραμμα του Ανώτατου Συμβουλίου έχει ως εξής:
15:00 Σύνοδος Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας
16:30 Τελετή υπογραφής των Συμφωνιών και κοινές δηλώσεις Τύπου
18:00 Ελληνο-τουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ
19:00 Ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην τελετή ανακήρυξής του ως Επίτιμου Διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης
20:00 Δείπνο από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σμύρνης και την Union of Chambers and Commodity Exchanges of Turkey
Μετά το τέλος της χθεσινής συνόδου ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τις προτάσεις της Τουρκίας για το προσφυγικό ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας μάλιστα πως οι θέσεις αυτές εξέπληξαν πολλούς. Ωστόσο ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Αγκυρα ζητούσε ανταλλάγματα που δεν μπορούσαν σήμερα να συζητηθούν ή να ικανοποιηθούν. Ο κ.Τσίπρας εκτίμησε ακόμη ότι το ουσιαστικό είναι πως μπήκε η συζήτηση ξανά σε μια σωστή βάση. Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής είναι ένα βήμα μπροστά, εν τούτοις χρειάζονται πολλά ακόμη βήματα, είπε ο πρωθυπουργός .
«Θεωρώ ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου δε μπορεί παρά να χαρακτηριστούν ως ένα βήμα μπροστά», δήλωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά βήματα μπροστά, διότι οι εικόνες από την Ειδομένη είναι τραγικές. «Αν δεν μπορούν οι εικόνες αυτές να συγκινούν όσους βρεθήκαμε εδώ» και αν κάποιοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα δεν αφορά τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και το μέλλον της ΈΕ, «τότε κάνουν πολύ μεγάλο λάθος και αυτό το λάθος αν το συνεχίσουμε θα το πληρώσουμε ακριβά ως ΕΕ», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στη Σύνοδο Κορυφής υπήρξε σημαντική μετατόπιση του πλαισίου συζήτησης, θέτοντάς τη στη «σωστή βάση». Δηλαδή από τη συζήτηση για το πώς με μονομερείς κινήσεις θα κατάφερναν κάποιοι να κλείσουν τη Βαλκανική Οδό και να απομονώσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα, αδιαφορώντας παράλληλα αν οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να έρχονται από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά.
«Η συζήτηση εστιάστηκε πώς θα βρούμε ουσιαστική λύση για τον περιορισμό των ροών από την Τουρκία σε συνεργασία με την Τουρκία», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η Τουρκία ήρθε με «δελεαστικές προτάσεις» στο τραπέζι, αιφνιδιάζοντας πολλούς. Ο πρωθυπουργός τόνισε, ωστόσο, ότι οι προτάσεις αυτές έθεταν ως όρο κάποια ανταλλάγματα, τα οποία δεν ήταν δυνατόν να αποφασιστούν άμεσα, διότι τα κράτη-μέλη δεν ήταν έτοιμα και γιατί κάποια από αυτά τα ανταλλάγματα ήταν υπερβολικά.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το σημαντικό είναι η ουσιαστική συνεργασία με την Τουρκία για να πάψουν οι διακινητές να ηγεμονεύουν στο Αιγαίο και να σταματήσουν να χάνονται άνθρωποι στη θάλασσα, το δράμα χιλιάδων προσφύγων που ψάχνουν να βρουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Σύνοδος θα συνεχιστεί στη Σμύρνη, όπου θα πραγματοποιηθεί μια «ιστορική συνάντηση», όπως τη χαρακτήρισε και θα ληφθεί απόφαση για την επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, ώστε η Άγκυρα να δέχεται πίσω όλους τους μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας . «Αυτή η συμφωνία μπορεί να ανοίξει δρόμους για να αντιμετωπιστούν οι διακινητές», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Σύνοδος Κορυφής ανέδειξε άλλη μια φορά το διχασμό που υπάρχει στην ΕΕ, με κάποιες δυνάμεις που «δε σέβονται την αξία του διαμερισμού της ευθύνης και των βαρών», δεν αναγνωρίζουν τον κανόνα της αλληλεγγύης και θεωρούν ότι οτιδήποτε δεν τους αφορά είναι υπόθεση άλλων. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι οι δυνάμεις αυτές εκτέθηκαν, διότι υπήρξε μια συζήτηση για την ουσιαστική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, πέρα από τους δικούς τους σχεδιασμούς.
«Σε αυτή τη Σύνοδο όχι μόνο δεν απομονώθηκε η Ελλάδα, αντιθέτως απομονώθηκαν οι χώρες που ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Στην πραγματικότητα δημιουργήθηκαν τείχη απέναντι σε αυτούς που χτίζουν τείχη».
Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Μαρτίου, θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη γιατί «αυτή η αντιπαράθεση και σύγκρουση ιδεών μαίνεται». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αρχίζει να αναδεικνύεται ότι η μόνη λύση για να πάει η Ευρώπη παραπέρα είναι ο καθένας να σεβαστεί τις ανάγκες του άλλου.
Σε σχέση με τις αρχικές επιδιώξεις της Ελλάδας, αυτές που από κοινού χαράχθηκαν ως στόχοι στη Σύνοδο των πολιτικών αρχηγών την προηγούμενη Παρασκευή, ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι έχει επιτευχθεί η συντριπτική πλειοψηφία τους. Όπως είπε, η Ελλάδα πέτυχε να υπάρξει πλήρης αναγνώριση ότι πρέπει να στηριχθεί σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, με οικονομική, τεχνική και υλικοτεχνική στήριξη, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Τέλος, υπάρχει σαφής αναφορά στη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα στις χώρες της ΕΕ, ενώ όπως είπε ο πρωθυπουργός υπάρχει η επικαιροποίηση για γρήγορη επανεισδοχή, άρα να μειωθούν οι ροές.
thetoc
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου