Το μεγάλο κενό στη σύγχρονη παγκόσμια πολιτική σκηνή που υπάρχει από την απουσία ενός πολιτικού ηγέτη του αναστήματος του Ούλοφ Πάλμε αναδείχθηκε με τον πλέον εμφατικό τρόπο κατά την ειδική εκδήλωση-αφιέρωμα στον Σουηδό πρωθυπουργό, που οργάνωσε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τη δολοφονία της εμβληματικής
πολιτικής προσωπικότητας.
Τόσο από τις τοποθετήσεις των ομιλητών όσο και από το οπτικοακουστικό υλικό που παρουσιάσθηκε, αναδείχθηκε ο ρόλος και η προσφορά του οραματιστή και πρωταγωνιστή των διεθνών εξελίξεων Ούλοφ Πάλμε. Έτσι, η συγκριτική σκέψη οδήγησε τους παραβρισκόμενους αναπόφευκτα στο συμπέρασμα ότι οι σημερινές εξελίξεις στην παγκόσμια σκηνή, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο με την έξαρση του προσφυγικού προβλήματος και της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά και οι εξελίξεις στην Ευρώπη θα ήταν πολύ διαφορετικές προς όφελος των λαών, των ανθρώπων και των κοινωνιών.
Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλου ο οποίος τόνισε ότι «ζούμε μια πολύ φτωχή εποχή, είμαστε 300 βουλευτές στο ελληνικό κοινοβούλιο και Πάλμε δεν υπάρχει εκεί μέσα, και ούτε πρόκειται να υπάρξει», και τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη να υπογραμμίζει με έμφαση ότι «ο Ούλοφ Πάλμε είναι ένας από τους πολιτικούς που σήμερα όλοι θα επιθυμούσαμε να ζουν για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εποχής με σοβαρότητα, σταθερότητα και αλληλεγγύη. Κυρίως όμως με γνώμονα το συμφέρον των ευρωπαϊκών λαών και όχι των οικονομικών συμφερόντων».
Οι λεπτομερείς αναφορές στο πλούσιο έργο του Ούλοφ Πάλμε, που άλλαξε το ρουν της ιστορίας, αλλά ιδιαίτερα οι αναφορές στον άνθρωπο Πάλμε από τον πρώην βουλευτή Λευτέρη Κωνσταντινίδη, που υπήρξε γείτονάς του την περίοδο της παραμονής του στη Σουηδία, προκάλεσαν συγκίνηση και στοχασμό, αλλά και θλίψη που προσωπικότητες όπως αυτή του δολοφονηθέντος στις 28.2.1986 πρωθυπουργού δεν υπάρχουν στη σύγχρονη Ευρώπη για να την καθοδηγούν. Προκάλεσαν επίσης και αναπόφευκτες συγκρίσεις μεταξύ του λεγόμενου «σουηδικού μοντέλου» εφαρμοσμένης πολιτικής και της σκληρής ελληνικής πραγματικότητας, ιδιαίτερα στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θέμα που ανέδειξε με ειδικές αναφορές ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.
Την εκδήλωση, η οποία -όπως επισήμαναν οι παρευρισκόμενοι- ξέφευγε από τα καθιερωμένα, επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας του Ούλοφ Πάλμε Γιώργος Λογοθέτης, ο οποίος έζησε και συνεργάσθηκε με τον μεγάλο ηγέτη και έγραψε τη βιογραφία του και μια σειρά άλλων πολιτικών βιβλίων. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Σταύρος Τζίμας, ενώ μήνυμα απέστειλε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας και πρόεδρος του Ιδρύματος Ούλοφ Πάλμε, Πιερ Σορί. Το αφιέρωμα πλαισιώθηκε από την χορωδία του ΚΑΠΗ Πεύκων που ερμήνευσε έργα του Μίκη Θεοδωράκη υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Στόικου και τη συνοδεία εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών.
«Παράδειγμα προς μίμηση…»
«Ήταν καθήκον μας πολιτικό, κοινωνικό και ανθρωπιστικό να κάνουμε αυτό το πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη του Ούλοφ Πάλμε», ανέφερε στη σύντομη πλην όμως ουσιαστική ομιλία-χαιρετισμό του ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος χαρακτήρισε «παράδειγμα προς μίμηση για όλο τον κόσμο» τον τρόπο που λειτουργεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Σουηδία.
«Στη Σουηδία εδώ και 40 χρόνια όλο το σύστημα της κοινωνικής φροντίδας ανήκει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στη Σουηδία εδώ και 40 χρόνια όλη η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και δεν κάνουν αλχημείες όπως τις προάλλες, στο ελληνικό κοινοβούλιο, που ήθελαν να μεταφέρουν πληρωμές και άλλοι να έχουν την ευθύνη, άλλοι να αποφασίζουν και άλλοι να υφίστανται τις συνέπειες. Στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες ζητάμε να μεταφερθεί το βάρος, η ευθύνη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και το σύστημα της κοινωνικής φροντίδας. Στη Σουηδία, εδώ και 40 χρόνια τα σχολεία ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, το εκπαιδευτικό προσωπικό είναι δημοτικοί υπάλληλοι, αξιολογούνται από συμβούλια τοπικά στα οποία μετέχουν και οι γονείς», τόνισε.
«Κλείνοντας θα αναφέρω μία φράση από αυτές που ακούσαμε όσοι είχαμε την τύχη και τον συναντήσαμε κοντά στα ευρωπαϊκά φόρα», είπε ο κ. Δανιηλίδης και πρόσθεσε: «Ο βαθμός της δημοκρατίας και ο βαθμός της ευημερίας σε κάθε χώρα έχει μονάδες μέτρησης. Και οι βασικές μονάδες μέτρησης δεν είναι άλλες παρά η φροντίδα για τους κοινωνικά αδύνατους, η δυνατότητα για τη μόρφωση των παιδιών των κοινωνικά αδύνατων, η φροντίδα στα θέματα υγείας και η δυνατότητα εύρεσης εργασίας σε όλο τον πληθυσμό. Στο δήμο μας λιθαράκι- λιθαράκι προσπαθούμε να οικοδομούμε έστω τμήματα από αυτό που ονομάζουμε ‘’σουηδικό μοντέλο’’».
«Σήμερα το πλούσιο έργο που άφησε ως σπάνια παρακαταθήκη στην ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια πολιτική σκηνή ο Ούλοφ Πάλμε, εξακολουθεί να είναι επίκαιρο. Οι ιδέες και τα οράματά του για τα οποία αγωνίστηκε, συνεχίζουν -και πρέπει- να αποτελούν σημείο αναφοράς και πηγή έμπνευσης για τους σύγχρονους πρωταγωνιστές της πολιτικής. Αποτελούν, όμως, και φάρο που δείχνει το δρόμο της ελπίδας σε όλες τις κοινωνίες για την αντιμετώπιση της μεγάλης παγκόσμιας οικονομικής, ηθικής και ανθρωπιστικής κρίσης κρίσης», τόνισε μεταξύ άλλων, κάνοντας ειδικές αναφορές στον ηγέτη Πάλμε, τον σοσιαλιστή Πάλμε, τον ειρηνιστή Πάλμε και τον Έλληνα Πάλμε .
«Δεν υπάρχει Πάλμε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο»
Ο βουλευτής των «ΑΝΕΛ», Θανάσης Παπαχριστόπουλος, που ήρθε από την Αθήνα ειδικά για την εκδήλωση, αναφέρθηκε στην ανάγκη σήμερα όσο ποτέ άλλοτε να υπάρχουν προσωπικότητες όπως ο Πάλμε. «Ζούμε μια πολύ φτωχή εποχή, είμαστε 300 βουλευτές στο ελληνικό κοινοβούλιο. Πάλμε δεν υπάρχει εκεί μέσα. Ούτε πρόκειται να υπάρξει. Το λέω με βαριά ψυχή. Είναι η εποχή που όλα τα ρυθμίζει το κέρδος, το χρήμα. Εξήντα άνθρωποι έχουν περιουσιακά στοιχεία όσο τα 3,5 δισεκατομμύρια φτωχών του πλανήτη και επικρατεί μια νοοτροπία του πώς θα οικονομήσω. Ο Ανδρέας Κάλβος έλεγε θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία, ο Πάλμε το παράφρασε, θέλει αρετή και τόλμη η δημοκρατία. Αυτός ο άνθρωπος τα κατάφερε. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε χρειάζονται προσωπικότητες σαν τον Πάλμε», είπε και πρόσθεσε: «Απευθύνω ένα μεγάλο μπράβο στον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη και στο δήμο σας που τολμάτε να τιμάτε έναν άνθρωπο που δεν είναι Έλληνας, είναι Σουηδός».
Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λευτέρης Κωνσταντινίδης σκιαγράφησε τον άνθρωπο Πάλμε, μεταφέροντας με ολοζώντανο τρόπο τις προσωπικές του αναμνήσεις από την καθημερινότητα του μεγάλου ηγέτη, καθώς είχε την τύχη να είναι γείτονάς του στη Σουηδία.
«Τα συγχαρητήριά μου στον φίλο Σίμο Δανιηλίδη και στο Δημοτικό Συμβούλιο για την απόφαση που πήραν να τιμήσουν τα 30 χρόνια από την ημέρα της αποτρόπαιης δολοφονίας του Ούλοφ Πάλμε, του μεγάλου οραματιστή και φίλου της Ελλάδας. Αν και άρρωστος, ήρθα γιατί ήταν υποχρέωσή μου να έρθω να τιμήσω αυτόν τον άνθρωπο που είχα την ευκαιρία να γνωρίσω προσωπικά και είναι ένα από τα πρότυπά μου. Κάθε άνθρωπος και κυρίως κάθε πολιτικός πρέπει να έχει τα πρότυπά του, τα ινδάλματά του. Ο Πάλμε είχε πρότυπό του τον Οδυσσέα στην παιδική του ηλικία. Στα 10 του χρόνια ήξερε απ’ έξω την Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Όταν συζητούσαμε αισθανόμουν ντροπή γιατί αυτός μου ανέλυε όλα τα μηνύματα της Ιλιάδας και της Οδύσσειας κι εγώ, που είχα μελετήσει μόνο μερικές σελίδες από τα ομηρικά έπη, μπορούσα να μιλήσω για απαρέμφατα και για ρήματα, όλα αυτά τα ανούσια που είχα μάθει στο ελληνικό σχολείο. Το άλλο μεγάλο ίνδαλμά του ήταν ο Τάγκε Ερλάντε, ο πολιτικός του πατέρας, ο μέντοράς του και καθοδηγητής του», ανέφερε.
«Σήμερα ζήσαμε μία Ανάσταση, χάρη στο δήμο Νεάπολης-Συκεών και στο δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη. Τον ευχαριστώ από καρδιάς γιατί μου έδωσε τη δυνατότατη να εκφράσω εκ μέρους όλων των Ελλήνων τα βαθύτατα συναισθήματα που έχω για τον Πάλμε. Η σημερινή εκδήλωση θα μείνει στην ιστορία. Το βίντεο και οι φωτογραφίες θα πάνε στο ίδρυμα Πάλμε. Ήταν ο μόνος δήμος σε όλη τη Θεσσαλονίκη που ανταποκρίθηκε. Ήταν πραγματικά μια μαγεία, μια ιεροτελεστία», τόνισε ο δημοσιογράφος , πρώην δήμαρχος Απολλωνίων Λευκάδας, Γιώργος Λογοθέτης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου