Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΣΥ

Σχέδιο «κλεισίματος» κλινικών και τμημάτων του ΕΣΥ, με συγχωνεύσεις και ενοποιήσεις μεταξύ διαφορετικών νοσοκομείων ανά υγειονομική
περιφέρεια, επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας. Την ίδια στιγμή, κλινικές κινδυνεύουν με αναστολή λειτουργίας λόγω των τραγικών ελλείψεων προσωπικού. Σύμφωνα μάλιστα με νοσοκομειακούς γιατρούς, η πολιτική μη προσλήψεων

Επιμελητών οδηγεί πλέον σε επικίνδυνες καταστάσεις που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια περίθαλψη και στέλνουν ασθενείς που χρειάζονται εξειδικευμένη αντιμετώπιση υψηλού επιπέδου κατευθείαν «στις αγκάλες» του ιδιωτικού τομέα ή και σε αναζήτηση κατάλληλης περίθαλψης στο εξωτερικό.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση της νευροχειρουργικής κλινικής του Γενικού Κρατικού Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» όπου υπάρχουν πλέον μόνο τρεις ειδικευμένοι γιατροί με οργανική θέση. Στην κλινική εκτός από τα χιλιάδες επείγοντα περιστατικά, εξυπηρετούνται σε μόνιμη βάση πάρα πολλοί ασθενείς από πολλές περιοχές της χώρας που χρειάζονται εξειδικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις. Ωστόσο, η κλινική κινδυνεύει άμεσα με αναστολή της λειτουργίας της.
Πριν από λίγες μέρες οι γιατροί της κλινικής συναντήθηκαν με την υποδιοικήτρια της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), για να συζητήσουν το πρόβλημα. Κατά τη συνάντηση ενημερώθηκαν για το σχέδιο συγχωνεύσεων στο ΕΣΥ και συγκεκριμένα ότι πρόθεση των αρμοδίων είναι η διατήρηση μόνο ενός νευροχειρουργικού τμήματος στην 1η ΥΠΕ για να ασχολείται με το τραύμα (ΚΑΤ), ενός ακόμα για ν’ ασχολείται με τα παιδονευροχειρουργικά περιστατικά, ενώ οι υπόλοιπες νευροχειρουργικές κλινικές της 1ης ΥΠΕ θα συγχωνευτούν.
Με άλλα λόγια, τα νευροχειρουργικά τμήματα του « Γ. Γεννηματάς» Αθηνών, του Ευαγγελισμού, του ΕΕΣ, του Αγίου Σάββα και του ΝΙΜΤΣ θα καταργηθούν και θα συγχωνευτούν σε δύο. Για το θέμα, νοσοκομειακοί γιατροί, μέλη της ΕΙΝΑΠ Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά) απέστειλαν επιστολή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας με την οποία ζητούν άμεσα: «να ξεκαθαρίσει δημόσια αν τα παραπάνω είναι επίσημη θέση» της ηγεσίας.
Επιπρόσθετα ζητούν να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες προσλήψεις Επιμελητών Β΄ που χρειάζονται για να μην καταρρεύσει το σύστημα, «πολλές από τις οποίες αν και δρομολογημένες καθυστερούν προκλητικά με γελοία διαδικαστικά προσχήματα», καθώς και να βρει άμεση δραστική λύση για την ενίσχυση και ομαλή λειτουργία της νευροχειρουργικής κλινικής του Γενικού Κρατικού Αθηνών Γ. Γεννηματάς, αλλά και των αντίστοιχων κλινικών του ΚΑΤ και του ΕΕΣ που επίσης αντιμετωπίζουν πρόβλημα στελέχωσης με ειδικευμένους νευροχειρουργούς σε οργανικές θέσεις Επιμελητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου