Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Την παραίτηση τριών μελών της οικονομικής επιτροπής εξετάζει ο Γ. Μπουτάρης

Πολιτικές εξελίξεις εντός αλλά και εκτός της «Πρωτοβουλίας» του Γιάννη Μπουτάρη αναμένεται να σηματοδοτήσουν τα τελευταία γεγονότα γύρω από την υπόθεση των διαγωνισμών της διεύθυνσης Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων, που τελούν υπό δικαστική διερεύνηση.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εμφανίζεται αποφασισμένος να ζητήσει

τις παραιτήσεις των τριών μελών της οικονομικής επιτροπής τα οποία την περασμένη Παρασκευή είχαν πραγματοποιήσει αιφνιδιαστικά αυτοψία στις εγκαταστάσεις των δύο εταιρειών που εμπλέκονται στους επίμαχους διαγωνισμούς, έχοντας καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι εταιρείες είναι «φαντάσματα». Πρόκειται για τον άλλοτε στενό συνεργάτη του δημάρχου Ανδρέα Κουράκη, ο οποίος στην αυτοψία εκπροσώπησε τη διοικούσα δημοτική παράταξη, τον Μάκη Κυριζίδη από τη μείζονα αντιπολίτευση και τον Γιώργο Αβαρλή από το συνδυασμό «Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη». Ο Γιάννης Μπουτάρης δεν αποκλείεται να καλέσει το σύνολο των μελών της οικονομικής επιτροπής να υποβάλουν παραιτήσεις, καθώς θεωρεί ότι η λειτουργία του οργάνου δεν είναι αποδοτική.

Νέα αυτοψία
Χθες μέλη της οικονομικής επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν νέα αυτοψία στις εγκαταστάσεις των δύο εταιρειών. Αυτή τη φορά εκτός από τον Ανδρέα Κουράκη, τον Μάκη Κυριζίδη και τον Γιώργο Αβαρλή στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής και αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Πέτρος Λεκάκης, ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης Θωμάς Ψαρράς, δύο υπηρεσιακοί παράγοντες της διεύθυνσης Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων και μία πρακτικογράφος.
Ο Πέτρος Λεκάκης σε ενημέρωσή του προς τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης, που συνεδρίασαν υπό τον Γιάννη Μπουτάρη στις 4 χθες το απόγευμα, επισήμανε ότι οι εταιρείες υφίστανται και κάθε άλλο παρά «φαντάσματα» είναι. «Ειδικά στη μία εταιρεία ντρέπεσαι να μπεις», είναι η ακριβής έκφραση την οποία χρησιμοποίησε ο κ. Λεκάκης, ο οποίος αμέσως μετά τη νέα αυτοψία κάλεσε τον Γιώργο Αβαρλή να ανασκευάσει το περιεχόμενο παλαιότερης ανακοίνωσης που εξέδωσε η παράταξη «Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη», στην οποία χαρακτηρίζει τις επίμαχες εταιρείες «φαντάσματα».
Την οργάνωση μιας καινούργιας αυτοψίας, η οποία θα είχε έναν χαρακτήρα πιο επίσημο από αυτόν της πρώτης, είχε ζητήσει ο Πέτρος Λεκάκης, μιλώντας από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Εξάλλου η επίσκεψη στα γραφεία των δύο εταιρειών, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, ήταν και ο λόγος για τον οποίο ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή η τακτική συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 2 μετά το μεσημέρι.
Επείγουσα συνεδρίαση
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο Γιάννης Μπουτάρης αποφάσισε να καλέσει σε επείγουσα συνάντηση τα μέλη της δημοτικής ομάδας του. Η συνεδρίαση ορίστηκε για τις 6 σήμερα το απόγευμα, αλλά δεν αποκλείεται τελικά να αναβληθεί λόγω της επικείμενης επίσκεψης του Γιάννη Μουζάλα. Η προσεχής συνάντηση των μελών της «Πρωτοβουλίας» θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναμένεται να ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις του για τον τρόπο με τον οποίο η διοικούσα δημοτική παράταξη θα χειριστεί την υπόθεση.
Στις σκέψεις του Γιάννη Μπουτάρη είναι να ζητήσει την απομάκρυνση ίσως και σύσσωμης της οικονομικής επιτροπής, θεωρώντας ότι δεν έκανε καλά τη δουλειά της. Το θέμα αυτό αναμένεται να κυριαρχήσει και στην επόμενη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα οριστεί για αύριο το μεσημέρι.
Τα τρία μέλη της οικονομικής επιτροπής πάντως που είχαν διενεργήσει και την αρχική αυτοψία ούτε χθες πείστηκαν ότι οι συγκεκριμένες δύο εταιρείες βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία. «Στην πρώτη εταιρεία που επισκεφθήκαμε στο Καλοχώρι συναντήσαμε τον εκπρόσωπό της και μία καθαρίστρια. Πρόκειται για μία λυόμενη κατασκευή, που ναι μεν ήταν ανοιχτή, αλλά παρουσίαζε εικόνα εγκατάλειψης», περιέγραψε ο κ. Κουράκης.
Για τη δεύτερη εταιρεία στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου ο Ανδρέας Κουράκης παραδέχθηκε ότι οι τρεις της οικονομικής επιτροπής είχαν κάνει ένα λάθος στην αρχική αυτοψία τους. «Ενώ την πρώτη φορά που επισκεφθήκαμε το χώρο είχαμε μείνει με την εντύπωση ότι η εταιρεία δεν διάθετε καν ρολόι της ΔΕΗ, τελικά χθες μας έδειξαν τις χελώνες, οι οποίες όμως βρίσκονταν στην πίσω πλευρά του κτιρίου και κάτω από μία επιγραφή που έφερε άλλη επωνυμία από αυτήν της εταιρείας που συμμετείχε στους διαγωνισμούς του δήμου», εξήγησε ο κ. Κουράκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο στο εσωτερικό της συγκεκριμένης εταιρείας υπήρχαν πράγματι μηχανολογικές εγκαταστάσεις. «Μου προκάλεσε πάντως εντύπωση το γεγονός ότι μία εταιρεία, που θεωρητικά είναι πιστοποιημένη, είχε τοποθετήσει κουβά, για να μαζεύει τα νερά της βροχής που έσταζαν από σημείο της οροφής του χώρου, όπου λειτουργούν οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις της», περιέγραψε ο Ανδρέας Κουράκης.
Πρόσθετα στοιχεία
Κατά τη χθεσινή αυτοψία ο Ανδρέας Κουράκης, ο Μάκης Κυριζίδης και ο Γιώργος Αβαρλής ζήτησαν από τις εταιρείες σειρά εγγράφων και πρόσθετων στοιχείων, από τα οποία να προκύπτει ότι πράγματι βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία.
«Η πρώτη εταιρεία στο Καλοχώρι ούτε που διέθετε χώρο συνεργείου. Από τη δεύτερη ζητήσαμε σειρά πρόσθετων στοιχείων, όπως την άδεια λειτουργίας της, το πιστοποιητικό ISO που υποστηρίζει ότι διαθέτει, πιστοποιητικό πυρασφάλειας αλλά και τιμολόγια από τα οποία να προκύπτει ότι έχει αναλάβει έργα και άλλων φορέων πλην του δήμου Θεσσαλονίκης και του δήμου Θερμαϊκού», παρατήρησε ο αντιπρόεδρος της οικονομικής επιτροπής Μάκης Κυριζίδης.
Επιπρόσθετα ο Γιώργος Αβαρλής κάλεσε τη συγκεκριμένη εταιρεία να προσκομίσει στο δήμο Θεσσαλονίκης καταστάσεις με το προσωπικό που απασχολεί, αλλά και συμβάσεις που έχει συνάψει με επιτηδευματίες, ώστε να αποδειχθεί εάν πράγματι βρίσκεται σε κανονική λειτουργία. «Η εταιρεία αυτή έχει πράγματι γραφεία, αλλά το συνεργείο που διαθέτει δεν φαίνεται ότι μπορεί να αναλάβει έργα ανάλογα με αυτά που ανατέθηκαν στο πλαίσιο των διαγωνισμών του δήμου Θεσσαλονίκης. Στο χώρο δεν υπήρχε τίποτε που να επισκευάζεται», σημείωσε ο κ. Αβαρλής.
Σε θέσεις αντιδημάρχων Λιάκου και Φωτίου
Χθες στο περιθώριο της συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής ο Γιάννης Μπουτάρης γνωστοποίησε την πρόθεσή του να διατηρήσει αμετακίνητους στις θέσεις τους όλους τους αντιδημάρχους του και παράλληλα να δώσει χαρτοφυλάκιο αντιδημάρχου σε δύο νέα πρόσωπα. Πρόκειται για τον Νίκο Φωτίου, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα αντιδημάρχου Κινητοποίησης της Κοινωνίας των Πολιτών, και τη Λίνα Λιάκου, της οποίας οι ακριβείς αρμοδιότητες ακόμη δεν έχουν ξεκαθαριστεί.
Πηγή: Εφημερίδα "Μακεδονία" - Ρεπορτάζ: Βαρβάρα Ζούκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου