Περικοπές μισθών και συντάξεων, λουκέτο σε φορείς του δημοσίου και απολύσεις, ακόμη και 30 χιλιάδων υπαλλήλων με παράλληλο «πάγωμα» των προσλήψεων, απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένοντας στην ποσοτικοποίηση των μέτρων του προληπτικού «πακέτου» των 3,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας
«Ημερησία».
Εφόσον γίνει αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση η πρόταση του ΔΝΤ, το ρεπορτάζ της εφημερίδας αποκαλύπτει πως θα περιλαμβάνει αυτόματο «κόφτη» στις δαπάνες του δημοσίου οι οποίες πρέπει να εξοικονομηθούν κατά κύριο λόγο από τον μισθολογικό «λογαριασμό.
Αναμένονται αναπροσαρμογές στον τρόπο υπολογισμού των βασικών μισθών αλλά και των μισθολογικών προαγωγών των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών, των πυροσβεστών, των δικαστικών, των ιατρών του ΕΣΥ, των πανεπιστημιακών, των καθηγητών ΤΕΙ, των διπλωματικών υπαλλήλων, των ερευνητών και άλλων δημοσίων λειτουργών, ώστε να προκύψουν εξοικονομήσεις δαπανών μέσω περικοπών στις αποδοχές τόσο των εν ενεργεία όσο και των συνταξιούχων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αυτόματος «κόφτης» εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι της κυβέρνησης για το δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% θα περιλαμβάνει και αυξήσεις σε φόρους, όμως, κατά κύριο λόγο θα αγγίζει το δημόσιο τομέα. Οι δανειστές, και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, βάζουν στο προληπτικό αυτό «καλάθι» τα εξής ζητήματα που αφορούν όλους τους δημοσίους υπαλλήλους κι όχι μόνο τα ειδικά μισθολόγια:
1. Μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων έως και 12%.
2. Χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο. Κατά το ΔΝΤ πρόκειται για ένα μέτρο μόνιμου χαρακτήρα που θα έχει σημαντική εξοικονόμηση δαπανών όλα τα χρόνια.
3. «Λουκέτο» σε φορείς του Δημοσίου που ακόμη και σήμερα είναι «φαντάσματα».
4. Το κράτος ξοδεύει κάθε χρόνο περίπου 30 δισ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις.
5. Πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο με τη διατήρηση της αναλογίας μία πρόσληψη προς πέντε αποχωρήσεις.
Πηγή: Ημερησία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου