Οι πρώιμες φυτείες του βαμβακιού βρίσκονται στο τέλος της
καρποφορίας, τα εκκοκκιστήρια άρχισαν να δίνουν τιμές και όλα δείχνουν
ότι το 2016 είναι μια καλή χρονιά για τους βαμβακοπαραγωγούς του νομού
Ροδόπης, που πέρασαν δύσκολα τις δυο προηγούμενες.
Συνέπεια της οικονομικής τους δυσπραγίας είναι το σοβαρό πλήγμα που
δέχτηκε η αγορά της περιοχής, η οποία κινείται κυρίως από τους αγρότες,
τόσο τους κατ’ επάγγελμα όσο και από μεγάλη μερίδα υπαλλήλων του
δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που ασχολούνται, όπως λένε
χαρακτηριστικά, «με την γεωργική».
Ο Κομοτηναίος πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, Νίκος
Σκοπιανός, μεταφέρει στην «ΥΧ» ότι καλλιεργήθηκαν στη Ροδόπη 330.000 με
340.000 στρέμματα, χωρίς μεγάλες διαφοροποιήσεις από πέρυσι. «Το βαμβάκι
είναι η ανάσα της οικονομικής ζωής του τόπου», σχολιάζει, προσθέτοντας
ότι ξεκίνησε πολύ καλά, ενώ εκτιμά ότι θα έχουν μια πρώιμη χρονιά, διότι
οι καιρικές συνθήκες του Απριλίου ήταν κατάλληλες. «Η σπορά ήταν καλή,
αλλά στη συνέχεια είχαμε βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες, που προκάλεσαν
προβλήματα στην εξέλιξη της καλλιέργειας, με συνέπεια να γίνουν
επανασπορές σε ποσοστό έως 30%. Αυτό διαφοροποίησε την ωριμότητα, πήγαμε
στην οψιμότητα αλλά ακολούθησαν υψηλές θερμοκρασίες, με συνέπεια να
είμαστε σε κανονικές συνθήκες για το φυτό». Ως προς τα εντομολογικά
προβλήματα που παρατηρούνται, ο κ. Σκοπιανός αναφέρει ότι
αντιμετωπίζονται με φυτοπροστασία και οι επόμενες μέρες θα είναι
καθοριστικές.«Κάποια εκκοκκιστήρια μπήκαν σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα, άρα παρακολουθώντας το χρηματιστήριο μπορούν να κλείνουν μικρές ποσότητες με βάση την ισοτιμία», περιγράφει ο Νίκος Σκοπιανός, βλέποντας πολύ θετικό πρόσημο για την φετινή παραγωγή μέσα από την διεθνή εικόνα. Οι ενδείξεις έρχονται από την εξέλιξη του χρηματιστηρίου, την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου και την παγκόσμια τάση της καλλιέργειας. Η συνισταμένη των παραπάνω δείχνει ότι οι φετινές τιμές θα είναι πολύ καλύτερες από πέρυσι, με πάτωμα τα 50 λεπτά.
Πιστοποιημένο βαμβάκι για μεγαλύτερη εμπορική αξία
Η Διεπαγγελματική Βάμβακος επιδιώκει εδώ και χρόνια το ελληνικό βαμβάκι να αποκτήσει το ανάλογο brand name, γιατί έχει τη δέουσα ποιότητα αλλά χρειάζεται περαιτέρω εμπορική αξία, που θα μετακυλίεται στον παραγωγό και την επιχείρηση. «Ποιοτικότερο βαμβάκι σημαίνει μια σειρά διαδικασιών, αντίστοιχων με την ολοκληρωμένη διαχείριση. Δεν θέλει ειδικές καλλιεργητικές φροντίδες σε σχέση μ’ αυτά που γνωρίζουμε. Ο Ροδοπίτης παραγωγός είναι εξειδικευμένος και γνωρίζει την καλλιέργεια από την αρχή έως το τέλος», σχολιάζει.
Τονίζει ότι είναι ένα αναντικατάστατο προϊόν που χρειάζεται στήριξη. «Ακούγαμε στο παρελθόν κάποιες φωνές που έκαναν λόγο για αντικατάσταση του βαμβακιού, για παράδειγμα, από αρωματικά φυτά». Τονίζει ότι τα ΑΦΦ δεν μπορούν να πάρουν την θέση των π.χ. 200 και πλέον στρεμμάτων καλλιεργειών βαμβακιού, που μόνο θετικά προσέδωσε στην περιοχή.
Ευκαιρία για να κλείσουν οι περσινές πληγές
Την εκτίμηση ότι καλλιεργήθηκαν λιγότερα στρέμματα συγκριτικά με την περσινή χρονιά λόγω του κόστους παραγωγής και της φορολογίας, μεταφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Κομοτηνής «Σπάρτακος», Νίκος Κυριαζής, που μετράει τα φετινά εμπόδια. «Μετά από τα πολλά προβλήματα που είχαμε με τις επανασπορές και τις σηψιρριζίες, το σκουλήκι καρά φατμέ και τον σιδηροσκώληκα, φτάσαμε στο τέλος και βρισκόμαστε σε σχετικά καλό επίπεδο». Ο κ. Κυριαζής εξηγεί ότι στις αρχές Αυγούστου εμφανίστηκε το πράσινο σκουλήκι και ο λύγκος, που τρώνε το καρύδι του βαμβακιού (τον καρπό) γι’ αυτό και ξεκίνησαν εντατικά ράντισμα. «Κάθε τρεις μέρες χρειάζεται να ελέγχουμε τα χωράφια μας», λέει.
Οι δε τιμές προβλέπεται να είναι καλές και μάλιστα ένα εκκοκκιστήριο κλείνει ήδη στα 50 λεπτά το κιλό. «Ορισμένοι συνάδελφοι θέλησαν να σιγουρέψουν ένα μέρος της παραγωγής τους, περίπου το 20 με 30% με μια καλή τιμή». Στην κατεύθυνση της διασφαλισμένης υψηλής τιμής, που μπορεί μάλιστα να κλείνει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, είναι η πρόταση ορισμένων εκκοκκιστών για πιστοποιημένο βαμβάκι. Ο κ. Κυριαζής αναφέρει ότι μια εταιρεία ασχολείται με βαμβάκι καλλιεργημένο με ορθές γεωργικές πρακτικές. «Μέχρι στιγμής, η αγορά δεν έχει δείξει ότι ζητάει πιστοποιημένο βαμβάκι. Είναι υπό σκέψη, μέχρι να διαπιστώσουμε ότι όντως υπάρχει ζήτηση και το προϊόν πληρώνεται καλύτερα».
Προς το παρόν, το ενδιαφέρον τους είναι στραμμένο στη φετινή χρονιά. «Εάν θα είναι φέτος καλή η τιμή, θα κλείσουμε κενά περσινά και προπέρσινα, σχετικά με την χαμηλή τιμή και τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Δεν θα έχουμε κέρδος, απλά θα έρθουμε στα ίσα μας». Οι νεαρότεροι συνάδελφοί του πειραματίζονται και σε άλλες καλλιέργειες, αλλά οι μεγαλύτεροι παραμένουν πιστοί στον επονομαζόμενο «λευκό χρυσό της Ροδόπης». Παρά τα όποια προβλήματα, θεωρεί ότι για κάποια χρόνια ακόμη θα συνεχίσει να καλλιεργείται, αλλά χρειάζεται στήριξη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί, όπως αναφέρει, «όλοι όσοι πέρασαν από το ΥΠΑΑΤ θέλουν να μας διώξουν από το βαμβάκι».
Πηγή: ypaithros.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου