Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

«Καμπανάκι» για την παγκόσμια οικονομία

«Καμπανάκι» για την παγκόσμια οικονομία Ειδικότερα, με βάση το Βαρόμετρο του Ifo, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και αφορά το γ’ τρίμηνο του 2016, ο σχετικός δείκτης έπεσε κατά 4,5 μονάδες στις 86 μονάδες, πολύ χαμηλότερα δηλαδή από τον προβλεπόμενο μακροπρόθεσμο όρο που βρίσκεται στις
96 μονάδες.
Σημειώνεται ότι στην έρευνα του Ifo, η οποία διεξήχθη μεταξύ 1.086 ειδικών εμπειρογνωμόνων από 115 χώρες, οι αξιολογήσεις τους παρέμειναν δυσμενείς, ενώ οι προσδοκίες τους ήταν σαφώς πιο αρνητικές σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. «Eχει υποχωρήσει το κλίμα στην παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Κλέμενς Φούεστ, ο οποίος επεσήμανε ότι ειδικά στην Ευρώπη το οικονομικό κλίμα «θόλωσε» λόγω του... Brexit.
Προσδοκίες
Γενικότερα οι προσδοκίες των ειδικών επηρεάστηκαν αρνητικά από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία και την επιβράδυνση της οικονομίας των ασιατικών χωρών. Εξαίρεση στο γενικότερο αρνητικό κλίμα αποτέλεσαν μόνο τα ανατολικά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου η ατμόσφαιρα έγινε πιο «καθαρή». Ειδικότερα, επιτεύχθηκε βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη Λατινική Αμερική και σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, αν και η άνοδος που κατέγραψε ο δείκτης της έρευνας για αυτές τις χώρες ξεκίνησε από πολύ χαμηλό προηγούμενο σημείο.Τέλος, στην Ασία το Βαρόμετρο του Ifo -το οποίο έχει ξεκινήσει να εξετάζει τις προσδοκίες της παγκόσμιας οικονομίας από το 1981- έπεσε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων επτά ετών, ενώ στη Βόρεια Αφρική βρίσκεται πλέον μόνο λίγο πάνω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο.

ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου