Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Διεύρυνση προς το Κέντρο με εξορμήσεις στην περιφέρεια

Το Λαύριο επισκέφθηκε την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου είχε επαφές με φορείς και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Μετά την πολιτική υπεροχή που ανέδειξε η παρουσία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και τη Βουλή με θέμα την Παιδεία, σειρά έχει το «κτίσιμο» αυτής της υπεροχής προς την πολιτική βάση της Κεντροδεξιάς, ώστε να διατηρηθεί η υψηλή συσπείρωση, πάνω στην οποία σχεδιάζεται να
προστεθεί η επιχείρηση διεύρυνση προς το πολιτικό Κέντρο. Η πολιτική προτεραιότητα που κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες στην οδό Πειραιώς είναι η στροφή προς τους πολίτες και η παρουσίαση μιας Νέας Δημοκρατίας όχι απλώς έτοιμης να κυβερνήσει, αλλά πολύ διαφορετικής σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων από τη Νέα Δημοκρατία που έχανε τη μία μετά την άλλη τις εκλογικές αναμετρήσεις το 2015. Κι αυτή η πολιτική υπεροχή εδράζεται σε τρεις παράγοντες: Νέες πολιτικές θέσεις, νέα πρόσωπα, νέος τρόπος αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, με άξονες τη Βουλή, τα social media και την πρωτογενή επαφή των στελεχών με τους πολίτες.
Στην Πειραιώς δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους από τον τρόπο που εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία. Αξιολογούν θετικά την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και την ανάπτυξη συγκεκριμένων προτάσεων προς επίλυση σειράς ζητημάτων σε έναν τομέα που «συνδέεται καθοριστικά με το μέλλον της χώρας».
Μάλιστα, εκτιμούν πως ο πρόεδρος της ΝΔ επέβαλε τη δική του ατζέντα για μια συζήτηση σε βάθος και, επιπλέον, σηκώνοντας το... γάντι για τη διεξαγωγή συζήτησης για τη διαπλοκή, ανοίγει ο «ασκός του Αιόλου» σ’ ένα πεδίο που έχει προ πολλού πάψει να είναι προνομιακό για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση.
Προβάλλοντας τη θέση ότι «η Παιδεία πρέπει να αποτελεί πεδίο εθνικής συνεννόησης και όχι κομματικών αντεγκλήσεων», ο πρόεδρος της ΝΔ πρότεινε μια σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών που κατά τη γνώμη του αναβαθμίζουν συνολικά την παρεχόμενη Παιδεία: επέκταση της προσχολικής αγωγής, τέλος στον αποκλεισμό παιδιών, αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αξιολόγηση προγραμμάτων, σπουδών, διδασκόντων και ιδρυμάτων από ανεξάρτητη Αρχή.
Επίσης, άμεση έκδοση των οργανισμών και των εσωτερικών κανονισμών των ΑΕΙ και αποκατάσταση της λειτουργίας των Συμβουλίων Ιδρύματος, μεγαλύτερη σύνδεση της εκπαίδευσης και της έρευνας με την παραγωγική διαδικασία, κίνητρα συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων και νεοφυών επιχειρήσεων αλλά και δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων.
Στη συνέχεια, τόσο η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Λαύριο την Παρασκευή όσο και η συνάντησή του την ερχόμενη Πέμπτη στην Αιτωλοακαρνανία με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορείς στοχεύουν στην ανάδειξη των προτάσεων της ΝΔ για την καταπολέμηση της ανεργίας, που έχει εξελιχθεί σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα. Παράλληλα, μέσα στο τρέχον Σαββατοκύριακο, κλιμάκια του κόμματος -με τον συντονισμό του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, Λευτέρη Αυγενάκη, και της Γραμματείας Αγροτικών Φορέων- πραγματοποιούν ανοιχτές συζητήσεις με γεωργούς και κτηνοτρόφους στην Ηλεία, τη Θεσπρωτία, την Αιτωλοακαρνανία, την Αρτα και στα Ιωάννινα για θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Αλλωστε, το ζήτημα της αγροτικής παραγωγής έχει κομβική σημασία στο πρόγραμμα της ΝΔ, μέρος του οποίου παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.
Την ίδια ώρα, βουλευτές, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, με πρότυπο το σχέδιο εξόρμησης που είχε εφαρμοστεί στη Βόρεια Ελλάδα, πραγματοποιούν, αυτές τις ημέρες, επισκέψεις και οργανώνουν συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς στην Πελοπόννησο.
Εκστρατεία στην Πελοπόννησο
Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 20 βουλευτές απ’ όλη την Ελλάδα και δεκάδες στελέχη της Νέας Δημοκρατίας (συντονιστές, τομεάρχες, μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, επικεφαλής Γραμματειών και τοπικά στελέχη) επισκέπτονται την Αργολίδα, την Αρκαδία, την Κορινθία, την Αχαΐα, την Ηλεία, τη Μεσσηνία και τη Λακωνία, παρουσιάζοντας κι εξηγώντας τη «συμφωνία αλήθειας» με τον λαό. Επισκέπτονται περισσότερες από 40 πρότυπες αγροτικές συνεταιριστικές μονάδες, τουλάχιστον 10 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και ερευνητικά ιδρύματα, 20 μονάδες καινοτομίας και επιτυχημένες επιχειρήσεις στον κλάδο της νεανικής επιχειρηματικότητας, όπως και περίπου 30 δομές κοινωνικής αλληλεγγύης.
Στόχος είναι να μεταδοθεί το μήνυμα «κανένας στο περιθώριο» και να αναδειχθεί η σημασία που έχουν στην αναπτυξιακή διαδικασία η έρευνα, η καινοτομία, η εξωστρέφεια και η αριστεία. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, όμως, έχει κι έναν παράλληλο στόχο: να κερδίσει τον χώρο του στη συνείδηση των πολιτών το μήνυμα ότι «η χώρα χρειάζεται ένα άλλο κλίμα στο οποίο να μπορούν να κινητοποιηθούν οι δημιουργικές της δυνάμεις και να αξιοποιηθούν οι τοπικές αναπτυξιακές δυνατότητες».
Γενικότερα, μετά τη ΔΕΘ, η ΝΔ απαλλαγμένη από το άγχος της ολοκλήρωσης του κυβερνητικού της προγράμματος κι έχοντας περάσει το πρώτο κρίσιμο κρας τεστ με την παρουσίαση του οικονομικού σκέλους του οδικού της χάρτη, ξεδιπλώνει κατ’ επιλογήν κι άλλα κομμάτια του και καλλιεργεί την αποδοχή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου