Η κυβέρνηση μετρά ήδη έναν χρόνο από τις εκλογές και ο ανασχηματισμός μετρά αντίστροφα, όπως συζητείται ευρύτατα σε κομματικά τραπέζια και κυβερνητικά γραφεία.Οι δημοσκοπήσεις δεν αφήνουν αδιάφορο το Μαξίμου -τουναντίον προκαλούν προβληματισμό. Οι περισσότεροι
εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να κάνει μια εντυπωσιακή κίνηση, που όμως δεν θα είναι οι εκλογές αλλά το «ανακάτεμα» της τράπουλας στο υπουργικό συμβούλιο και το «φρεσκάρισμα» της κυβέρνησής του.
Στο εσωκομματικό τοπίο, μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να είναι πανίσχυρος, ενόψει Συνεδρίου, τούτο όμως δεν σημαίνει ότι οι πιέσεις της κομματικής βάσης δεν αυξάνονται καθημερινά με παράπονα και ενστάσεις για υπουργούς. Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι αιτιάσεις περιλαμβάνουν και την πολιτική φυσιογνωμία της κυβέρνησης.
Μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, φέρεται να έχουν κάνει «παραστάσεις» στο μέγαρο Μαξίμου εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της βρίσκεται σε αδιέξοδο, ότι λειτουργεί χωρίς ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα και ότι μια πλειάδα υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών πρέπει να απομακρυνθούν αφού δεν έχουν ακόμη προσφέρει έργο. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο «Βηματοδότης» τα κομματικά αυτά στελέχη «ζητούν από τον Πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει πρώτα την ταυτότητα της κυβέρνησης. Τι είδους κυβέρνηση, δηλαδή, είναι; Αριστερή; Κεντροαριστερή; Σοσιαλδημοκρατική; Ή μια συστημική κυβέρνηση σαν τις προηγούμενες που πέρασαν τα έξι τελευταία χρόνια και τις «κατάπιε» το Μνημόνιο».
Ο ανασχηματισμός είναι μια επιλογή που έχει ακουστεί και στο πρόσφατο παρελθόν αλλά φαίνεται ότι επέστη ο χρόνος για την υλοποίησή της. Με το κλείσιμο των προαπαιτούμενων αυτή την εβδομάδα και την εκταμίευση – όπως ελπίζει η κυβέρνηση – από το Eurogroup της Δευτέρας και μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης περί τον Νοέμβριο όπως εκτιμάται, «λύνονται» τα χέρια του Πρωθυπουργού.
Την εκτίμηση περί ανασχηματισμού μετά το πέρας της β' αξιολόγησης έκανε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης,
«Μετά το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης, που εκτιμώ ότι δεν πρέπει να αργήσει και πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στον Νοέμβριο, ο πρωθυπουργός έχει στο μυαλό του κι έναν ανασχηματισμό μεγάλης έκτασης, ο οποίος θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και συνοχή στην προώθηση των στόχων» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Ο ανασχηματισμός φέρνει άλλον αέρα» είχε δηλώσει προ ημερών και ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής.
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας όπως και η κυβερνητική εκπρόσωπος έχουν καταστήσει σαφές ότι «βαθμολογούνται» οι υπουργοί. Ωστόσο, πέρα από το βαθμό ικανοποίησης του Πρωθυπουργού, ρόλο θα παίξουν και οι ισορροπίες, είτε με τον κυβερνητικό εταίρο τους ΑΝΕΛ, είτε με το κομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες:
Ο Πρωθυπουργός θέλει να κάνει γερό ανακάτεμα της τράπουλας και να τοποθετήσει στην κυβέρνηση φρέσκα πρόσωπα από την γενιά 30άρηδων-40άρηδων, άγνωστα στο ευρύ κοινό, αλλά με καλό βιογραφικό – τύπου Χαρίτση. Παράλληλα, θέλει να αποτυπώσει και το στίγμα της διεύρυνσης τοποθετώντας στην κυβέρνηση στελέχη όπως ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης και η πρώην υπουργός και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Οι αμετακίνητοι
Η θέση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, είναι κομβική για της αλλαγές. Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος μαζί του – ιδίως μετά την εμπειρία... Βαρουφάκη. Ο ίδιος ο Ευ. Τσακαλώτος εξ αρχής δεν ήταν και ιδιαίτερα «θερμός» να αναλάβει το πόστο στη θέση του Γ. Βαρουφάκη και πιέστηκε γι' αυτό. Εβγαλε την «βρόμικη δουλειά» των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Ταυτόχρονα ο Ευ. Τσακαλώτος ως εκφραστής της τάσης των «53» δίνει ένα ακόμη λόγο στον Πρωθυπουργό να τον διατηρήσει. Αμετακίνητος θεωρείται ο Γ. Χουλιαράκης το όνομα του οποίου έχει ακουστεί και για αναβάθμιση, ήτοι να αναλάμβανε το πόστο του ΥΠΟΙΚ εφόσον επέλεγε να φύγει ο Ευ. Τσακαλώτος.
Ο Νίκος Παππάς εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να μετακινηθεί από το πόστο του καθώς μετά την κόντρα με τους καναλάρχες και τον διαγωνισμό με τις τηλεοπτικές άδειες, θα εθεωρείτο «άδειασμα». Ο ίδιος σε συνέντευξή του στο iefimerida.gr είχε τονίζει ότι δεν επιθυμεί να αλλάξει πόστο καθώς έχει ακόμη δουλειά να κάνει. Ερωτηθείς ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, έσπευσε να δώσει το στίγμα του ισχυρού, όπως ήταν ευνόητο: «Αν δείτε τον κύριο Παππά να του πείτε ότι δεν θα αποφασίσει ο ίδιος αν θα αλλάξει ή όχι υπουργείο» είπε στον δημοσιογράφο που ρώτησε με τον υπουργό Επικρατείας να κάθεται... απέναντι από τον Πρωθυπουργό. Για τον Ν. Παππά έχουν ακουστεί πάντως και εσωκομματικές γκρίνιες.
Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης θεωρείται επίσης από τους αμετακίνητους, παρότι έχει ανοίξει μέτωπα (υπόθεση Καλογρίτσα) καθώς οι σχέσεις του με τον Πρωθυπουργό είναι άριστες.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεχθεί εισηγήσεις για απομάκρυνση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος όμως – όπως και ο Νίκος Τόσκας - ηγείται της κίνησης «Πράττω» που συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Βηματοδότη «πρωτοκλασάτο στέλεχος που σήμερα βρίσκεται εκτός κυβέρνησης ζήτησε από τον Πρωθυπουργό συνάντηση (πριν από το Συνέδριο) ώστε να συζητήσει μαζί του το ενδεχόμενο να εισέλθει στην κυβέρνηση και μάλιστα στη θέση του υπουργού Εξωτερικών».
Οι «ξεγραμμένοι»
Από το οικονομικό επιτελείο οι περισσότεροι έχουν ξεγραμμένους τους Γιώργο Σταθάκη και Τρύφωνα Αλεξιάδη, με το επιχείρημα ότι δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.
Σίγουρη θεωρείται η μετακίνηση του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, στον οποίο έχει γίνει νύξη να αναλάβει πόστο υψηλότερο («κλωτσιά προς τα πάνω») αλλά χωρίς ιδιαίτερες αρμοδιότητες, τύπου αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Ο ίδιος επιθυμεί να παραμείνει, αλλά το Μαξίμου έχει βρει ήδη τον αντικαταστάτη του.
Ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Τόσκας θεωρείται «υπ' ατμόν». Εχει προκαλέσει την μήνιν του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ που έχει εκδώσει ουκ ολίγες ανακοινώσεις εναντίον του για την συμπεριφορά της ΕΛΑΣ (έναντι μεταναστών, διαδηλωτών κλπ). Αποκορύφωμα το ψέκασμα με χημικά στους συνταξιούχους έξω από το μέγαρο Μαξίμου, ενέργεια για την οποία τον επέπληξε ο Αλέξης Τσίπρας και τον ανάγκασε να αναλάβει την «πολιτική ευθύνη».
Ο Νίκος Φίλης έχει καταστεί «ήρωας» στα μάτια του κομματικού απαράτ λόγω της στάσης του με την Εκκλησία και το μάθημα των Θρησκευτικών εξ ου και δεν επιθυμούν να μετακινηθεί. Ωστόσο, η δημόσια δήλωση του εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ότι η Εκκλησία δεν συζητά με τον νυν υπουργό Παιδείας, καθιστά δυσχερή την παραμονή του στο πόστο αυτό.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είναι πιθανόν να αλλάξει χαρτοφυλάκιο αλλά όχι να τεθεί εκτός κυβέρνησης, καθώς το Μαξίμου του αναγνωρίζει ότι «στάθηκε στα δύσκολα» με το ασφαλιστικό.
Για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, πολλοί εκτιμούν ότι θα αλλάξουν -τουλάχιστον - καρέκλα ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Δημ. Μάρδας, ο Ν. Παρασκευόπουλος, η Θεοδώρα Τζάκρη, η Θεανώ Φωτίου, η Σία Αναγνωστοπούλου, η Ράνια Αντωνοπούλου, ο Θ. Πελεγρίνης και ο Γ. Μπαλάφας.
Για τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι «θα επιλέξει ο ίδιος αν θα μείνει ή θα φύγει».
Οι απειλές στο Μαξίμου
Πάντως υπάρχουν και οι υπουργοί που διαμηνύουν ότι δεν θέλουν να αποχωρήσουν απειλώντας μάλιστα με συνέπειες, σε αντίθετη περίπτωση. Συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ υπουργός, φέρεται να διεμήνυσε στο Μαξίμου ότι δεν φεύγει από το πόστο του προειδοποιώντας πως αν εκδιωχθεί θα παρασύρει σε παραίτηση ακόμη έναν υπουργό από τον ίδιο ιδεολογικό χώρο.
Αδιευκρίνιστο είναι τέλος, τι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκη και τον υπουργό Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη για τους οποίους έχουν διατυπωθεί επίσης ενστάσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου