Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Tου Γιώργου Αρβανητίδη : Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές και δημοκράτες να δείξουμε το δρόμο

Γεώργιος Αρβανιτίδης - ΠΑΣΟΚ (Β' Θεσσαλονίκης)Σε περιόδους όπως η σημερινή όπου η Ευρώπη πορεύεται χωρίς όραμα και πυξίδα, η ανάγκη να οικοδομήσουμε προτάσεις και πολιτικές για την Ευρώπη της ευημερίας και των δικαιωμάτων, είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Η προηγούμενη γενιά ονειρεύτηκε και προσπάθησε να

οικοδομήσει μια Ευρώπη στην οποία κεντρικό ρόλο έπαιζε η προσέγγιση και η συνεργασία των λαών. Γι’ αυτό και η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδειξε ότι το κοινό μας πεπρωμένο
ξεπερνά – κατά πολύ – το πεδίο των οικονομικών συναλλαγών.

Σήμερα, στην Ευρώπη της οικονομικής κρίσης και της δημοσιονομικής «ορθοδοξίας», οι συντηρητικοί προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα τα γιατρεύει το χρήμα. Η δημοσιονομική προσαρμογή των «απείθαρχων νότιων» έχει γίνει το «ιερό δισκοπότηρο» για όσους δεν αντιλαμβάνονται τίποτα περισσότερο από ισολογισμούς.

Το χρήμα, όμως, είναι εργαλείο για μια ευημερούσα κοινωνία, όχι αυτοσκοπός.

Η μάχη για μια νέα προοδευτική ευρωπαϊκή πορεία, είναι μια μάχη που αξίζει να δοθεί και οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές και δημοκράτες οφείλουμε να είμαστε – και θα είμαστε – στην πρώτη γραμμή.

Και ειδικά οι νέοι άνθρωποι που μπορούν να δουν τα πράγματα με καθαρή ματιά. Γι’ αυτούς σχεδιάζεται ο κόσμος από εδώ και πέρα. Η νεολαία πρέπει πρώτη απ’ όλους να δώσει τις απαντήσεις.

Απαντήσεις για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα παράγει με σεβασμό στο περιβάλλον και τα δικαιώματα των εργαζομένων, που δεν θα στέλνει υπερκέρδη σε φορολογικούς παραδείσους, που θα κατανέμει τον πλούτο με δίκαιο τρόπο.

Απαντήσεις για τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων, το σεβασμό των θεσμών, την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης, τη συνεργασία κράτους – κοινωνίας.

Απαντήσεις για ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος και ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας για τους αδύναμους συμπολίτες μας.

Οι κομματικοί μηχανισμοί πρέπει να αγκαλιάσουν την κοινωνία και να πιάσουν τον παλμό της. Οι συζητήσεις πίσω από κλειστές ή μισάνοιχτες πόρτες δεν αφορούν κανέναν.

Οφείλουμε να βρούμε κοινό βηματισμό με τους πολίτες που πιστεύουν στην Ευρώπη και τις αξίες της.

Οφείλουμε να φτιάξουμε ένα νέο ευρωπαϊκό αφήγημα που θα αφορά το σύνολο της κοινωνίας και όχι μια μικρή ή μια μεγαλύτερη «ελίτ». Ένα αφήγημα που θα δείχνει το δύσκολο δρόμο. Αυτόν με τις πραγματικές λύσεις.

Η ανηφόρα είναι μπροστά μας.

Έχουμε μάθει όμως να είμαστε νικητές.

Και καμιά ανηφόρα δεν πρέπει να μας φοβίζει.


thessnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου