Κοινή εκδήλωση για την Παιδεία και την Ανάπτυξη, διοργάνωσαν το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση της Άννας Διαμαντοπούλου και του Κύκλος Ιδεών, υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν
ο καθηγητής Κωνσταντίνος Σοφούλης, προς τιμή του οποίου έγινε η εκδήλωση, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και η
ο καθηγητής Κωνσταντίνος Σοφούλης, προς τιμή του οποίου έγινε η εκδήλωση, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και η
Άννα Διαμαντοπούλου.
Η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ διαχώρισε κατηγορηματικά την δράση και την υπόσταση τέτοιων οργανισμών από την εκλογική λειτουργία των κομμάτων και σημείωσε πως οι εργασίες τους δεν συνδέονται με την προετοιμασία ή την ίδρυση πολιτικού κόμματος, αλλά την ενίσχυση της επιστημονικής γνώσης και του τεκμηριωμένου λόγου στην πολιτική, υποστηρικτικά ως εργαλείο σκέψης, ανάλυσης και στρατηγικής.
Συγκεκριμένα, η Άννα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στην νέα πραγματικότητα της ύπαρξης των Think Tanks, ως οργανισμών μελέτης, οργάνωσης και υποστήριξης της πολιτικής σκέψης για μεγάλα ζητήματα, που αφορούν την κοινωνία και την οικονομία, δραστηριότητα που στο παρελθόν γινόταν αποκλειστικά μέσα από τα κόμματα.
«Είναι αυτονόητη πια η διάθεση και η πρόθεση να ξεπεράσουμε "τον κομματικό τρόπο ερμηνείας των πραγμάτων" και να ενώσουμε δυνάμεις ιδέες με καινοτόμο και ανυστερόβουλο τρόπο. Υπάρχει όμως στόχος. Μέσα από την όσμωση τους πολιτικής με την κοινωνική και τεχνοκρατική εμπειρία να επαναπροσδιορίσουμε με όρους μέλλοντος τον προοδευτικό λόγο και χώρο στην Ελλάδα.
Χρειάζεται ψυχή, μυαλό, δουλειά και ανατροπή της σειράς όπως την ξέραμε.
Το να συμμετέχεις στο πολιτικό γίγνεσθαι έχει πολλές και διαφορετικές εκφάνσεις.
Δεν χωράει αμφιβολία ότι η επιτομή της πολιτικής είναι το Κοινοβούλιο και κατ’ επέκταση τα κόμματα που συμμετέχουν σ’ αυτό.
Τα κόμματα όμως, ξέρουμε πως δεν είναι πια αρκετό να υπηρετούν τον εαυτό τους, όπως και οι πολιτικοί την προσωπική τους συνέχεια» είπε η Άννα Διαμαντοπούλου και επεσήμανε τους λόγους που ο χώρος της προοδευτικής παράταξης αργεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.
Πρώτον, γιατί δεν έκανε γρήγορα οργανωμένα και πειστικά τη αυτοκριτική του.
Δεύτερον, γιατί δεν υποστήριξε με τεκμηρίωση και πάθος τα επιτεύγματα του.
Τρίτον, γιατί η εναλλακτική σε μια χώρα υπό οικονομική εποπτεία και σ’ ένα κόσμο που αλλάζει τόσο γρήγορα δεν είναι τόσο απλή», τόνισε και συμπλήρωσε: «Η ανόρθωση και επανάκαμψη του προοδευτικού χώρου, απαιτεί και τολμηρές θέσεις έξω από τα συνήθη και επεξεργασία τους όχι μόνο από διανοητές, αλλά από ανθρώπους με βιώματα και θετική εμπειρία στον τομέα τους».
Σχετικά με την επιλογή του θέματος της εκδήλωση η επικεφαλής του Δικτύου υπογράμμισε ότι η επιλογή του θέματος δίνει σαφές στίγμα. «Καμία χώρα δεν πρόκειται να δει σταθερή ανάπτυξη και δημοκρατία, χωρίς την εκ βάθρων αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος. Μια αλλαγή που αφορά το ανοικτό εκπαιδευτικό σύστημα από το Πανεπιστήμιο μέχρι και το Σχολείο και ανοικτό στην οικονομία και στη κοινωνία Από το κλειστό κρατικό κομματικά ελεγχόμενο σύστημα, στο ανοικτό και με λογοδοσία και αξιολόγηση σύστημα, με σύνδεση με την αγορά εργασίας, τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, τις επιχειρήσεις με αναγόρευση σε πρωτεύοντα παράγοντα της επαγγελματικής εκπαίδευσης».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον χαιρετισμό του παραδέχθηκε ότι: «Ήμουν πιστός οπαδός του δημοσίου πανεπιστημίου και του άρθρου 16 του Συντάγματος, πίστευα πως έχουμε την επαρκή συνταγματική υποδομή για μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και τώρα στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι αυτό δεν είναι εφικτό, ότι έχουμε μείνει πολύ πίσω» .
«Πιστεύω ότι το μη κρατικό πανεπιστήμιο θα δώσει κίνητρα επιβίωσης και στο δημόσιο πανεπιστήμιο πλέον, ιδίως στο ερευνητικό πανεπιστήμιο στην χώρα μας. Άλλωστε η παλιά συζήτηση είναι άνευ αντικειμένου πια μετά τη νομολογία και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Επικρατείας και μετά τις εξελίξεις σε όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ» πρόσθεσε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου