Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Οπισθεν ολοταχώς η κυβέρνηση για το ΕΣΡ -Νέος πρόεδρος ο Κουτρομάνος, που πρότεινε η ΝΔ

Φωτογραφίες: Nikos Libertas / SOOCΟ Αθανάσιος Κουτρομάνος, που πρότεινε η ΝΔ, είναι ο νέος πρόεδρος του ΕΣΡ όπως αποφάσισε η διάσκεψη των προέδρων μετά από 6 συνεδριάσεις. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει πίσω τα πάντα: Από τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, μέχρι την σύνθεση του ΕΣΡ.

Στην ψηφοφορία που έγινε, στη Διάσκεψης των Προέδρων για τη συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης ( Ε.Σ.Ρ.) η ΝΔ υπερψήφισε την τελική πρόταση της κυβέρνησης, Υπέρ ψήφισαν 20 βουλευτές, από ΣΥΡΖΑ, ΝΔ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και 4 παρών (ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή)
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μετά από μικρή διακοπή για να υπάρξουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις με τα κόμματα δέχθηκε και πρότεινε τελικώς για πρόεδρο τον κ. Αθανάσιο Κουτρομάνο, πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ο οποίος αποτέλεσε πρόταση της ΝΔ την οποία και απεδέχθη η κυβέρνηση.
Επέμεινε στον Ροδόλφο Μορώνη για την θέση του αντιπροέδρου. Δέχθηκε επίσης να μην είναι ως μέλος του ΕΣΡ ο δημοσιογράφος κ. Βασίλης Κουφόπουλος και επανέφερε το όνομα του καθηγητή του Παντείου κ. Γιώργο Πλειό.
Η τελική πρόταση της κυβέρνησης για την σύνθεση του ΕΣΡ είναι:
  • Πρόεδρος: Αθανάσιος Κουτρομάνος
  • Αντιπρόεδρος: Ροδόλφος Μορώνης
Μέλη:
  • Πόπη Διαμαντάκου,
  • Βασίλης Καραποστόλης,
  • Νίκος Κιάος,
  • Γιώργος Πλειός
  • Λίλιαν Μήτρου,
  • Δήμητρα Παπαδοπούλου (διανύει ήδη τη θητεία της),
  • Γεώργιος Σαριδάκης
ΝΔ: Η κυβέρνηση υπέστη μεγάλη ήττα, ετράπη σε υποχώρηση
Η  Νέα Δημοκρατία ήταν σταθερά υπέρ των Ανεξάρτητων Αρχών, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ αμέσως μετά την Διάσκεψη των Προέδρων και κάνει λόγο για άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα του ΕΣΡ και των τηλεοπτικών αδειών.
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Υπέρ των πραγματικά Ανεξάρτητων και ισχυρών αρχών που είναι σε θέση να υπηρετήσουν την αποστολή τους.  Το αποδείξαμε με τη συγκρότηση των τεσσάρων (4) από τις πέντε (5) συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές μέσα σε λίγους μήνες. Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση ποτέ δεν συναίνεσε σε καμία Ανεξάρτητη Αρχή με αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις, να προκύπτει ακόμη και ζήτημα νομιμότητας των αποφάσεων τους. Με την αποφασιστική στάση της Νέας Δημοκρατίας απετράπη το επιχειρούμενο “μιντιακό” πραξικόπημα.  Απετράπη το “μαύρο” στην ενημέρωση που αποπειράθηκε ο κ. Παππάς που θα έστελνε στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους και θα προκαλούσε ζημιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό δημόσιο.
Τον κ. Παππά που προχώρησε σε έναν αυθαίρετο περιορισμό των τηλεοπτικών καναλιών με μια μελέτη -  παρωδία και ένα διαγωνισμό - φιάσκο, που αποκάλυψε τα σχέδια διαπλοκής της Κυβέρνησης.
 Η Κυβέρνηση υπέστη μεγάλη πολιτική ήττα και ετράπη σε άτακτη υποχώρηση.  Οι πολίτες συνειδητοποίησαν το σχέδιο της Κυβέρνησης να ελέγξει τα Μ.Μ.Ε, να χτυπήσει την πολυφωνία και τον πλουραλισμό. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας υπήρξε καθοριστική και  ακύρωσε το “νόμο Παππά”. Με τη σημερινή συμφωνία για συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ., διασφαλίσαμε ότι κανένα κανάλι δεν πρόκειται να κλείσει. Καμία θέση εργασίας δεν πρόκειται να χαθεί. Με την υπεύθυνη στάση της Νέας Δημοκρατίας βάλαμε τέλος στο καθεστώς ανομίας που προκάλεσε ο κ. Παππάς.
Πετύχαμε ότι θα υπάρξει ένα πραγματικά αντικειμενικό, αμερόληπτο και ισχυρό Ε.Σ.Ρ. που θα επιτελέσει με ευθύνη το ρόλο του και θα υπηρετήσει στο ακέραιο το δικαίωμα των πολιτών για αντικειμενική ενημέρωση.
 Η Νέα Δημοκρατία απέδειξε ότι δεν κάνει εκπτώσεις και δεν παίζει παιχνίδια με το Σύνταγμα και τις επιταγές του.  Με τη δήλωση του Προέδρου της Βουλής και σε ένα βαθμό με τη δήλωση του κ. Παππά, η Κυβέρνηση παραδέχθηκε, έστω και με καθυστέρηση, το λάθος της με τις τέσσερις (4) άδειες.
Είναι αυτονόητο ότι είναι θέμα στοιχειώδους ευθύνης από την πλευρά της Κυβέρνησης να τηρήσει τη δήλωση που έκανε ότι πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των αδειών».
Νίκος Παππάς: Ολα στη διάθεση του ΕΣΡ, όπως επιλέξει
Την ικανοποίησή του για την συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης εξέφρασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.
Σε δήλωση του ανέφερε ο κ.Παππάς: «Η επίτευξη συναίνεσης στη διάσκεψη των προέδρων είναι μια εξαιρετικά θετική στιγμή η οποία καθυστέρησε πάνω από 10 μήνες ή μάλλον πάνω από δέκα χρόνια. Η χώρα αποκτά μετά από πολλά χρόνια ΕΣΡ με νόμιμη σύνθεση. Ο δρόμος πλέον για το διαγωνισμό και την αδειοδότηση είναι ανοιχτός.Κανείς πλέον δεν υποστηρίζει ότι δε πρέπει να γίνει αδειοδότηση. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να καταβληθεί τίμημα για την πανελλαδική εμβέλεια.
Κανείς δεν υποστηρίζει οτι πρέπει να συνεχιστεί η 27χρονη ανομία και ασυδοσία. ​ ​Υπάρχει πλέον, και πολιτική βούληση, και ΕΣΡ, και νομοθετικό πλαίσιο και η κατάλληλη εμπειρία.​
Δηλώνουμε ευθαρσώς ότι, όλες οι δυνατότητες που αναπτύξαμε κατά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού της 30/8/2016 είναι στη διάθεση του νέου ΕΣΡ. Και το ανθρώπινο δυναμικό, και η τεχνολογική υποδομή και το λογισμικό, δύνανται να αξιοποιηθούν όπως και όποτε, ελπίζουμε συντομότατα, το νέο ΕΣΡ επιλέξει. Καλή επιτυχία σε όλους».
Βούτσης: Θα βοηθήσουμε με κάθε τρόπο το ΕΣΡ
Την ικανοποίηση για την επιτυχή έκβαση της έκτης Διάσκεψης των Προέδρων για την συγκρότηση του ΕΣΡ, εξέφρασε ο Νίκος Βούτσης, λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την ανάγκη να ασκήσει άμεσα τον ρόλο του το ΕΣΡ, ώστε να υπάρξει ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, ενοίκιο για την χρήση των συχνοτήτων και κανόνες.
Ο πρόεδρος της Βουλής, ανέφερε ότι οι δημόσιες συχνότητες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με ενοίκιο, με ρύθμιση, με έλεγχο, με διαφάνεια για να υπάρξει πλουραλισμός, ευθύνη, ποιοτικό πρόγραμμα, άνοιγμα στην κοινωνία. Επίσης ο Νίκος Βούτσης αναφέρθηκε και στην υποχρέωση προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων ως προϋποθέσεις αυτονόητες για τα κανάλια. «Όσο πιο τακτοποιημένο είναι το τοπίο, τόσο το καλύτερο για όλους» είπε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μπορούμε να πάμε πάρα πολύ καλά και μπορούμε να πάμε πάρα πολύ γρήγορα σε μια τέτοια εξέλιξη».
Στην ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα σχετικά με την πλήρη λειτουργία του ΕΣΡ, ο Πρόεδρος της Βουλής, είπε ότι πρέπει να συγκροτηθεί άμεσα και υπενθύμισε ότι θα υπάρξει προικοδότηση της Ανεξάρτητης Αρχής σε τεχνικό, οργανωτικό και επιστημονικό επίπεδο με στόχο να κάνει την δουλειά του αντίστοιχης εθνικής αρχής της Γαλλίας. Έκανε όμως κιόλας λόγο, για πολιτική προικοδότηση ώστε «να υπάρχει μια κατεύθυνση, ένας μπούσουλας, γιατί δεν μπορεί να ξεκινήσουν και να ανακαλύπτουν εξ υπαρχής τα πάντα».
Γι' αυτό το λόγο – όπως εξήγησε – θα παραδοθούν στην Ανεξάρτητη Αρχή, τα πρακτικά όλων των συζητήσεων, των προτάσεων, των σκέψεων, των τεκμηριώσεων, για να μπορούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, με γνώμη και με την πολιτική ηγεσία, αλλά με πρώτον τον δικό τους ρόλο, να προχωρήσουμε στον αριθμό των αδειών, στο τίμημα και στην διαγωνιστική διαδικασία. Ο κ. Βούτσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι «σήμερα, ολοκληρώνουμε την συγκρότηση και των πέντε Ανεξάρτητων Αρχών». Όπως δε, ανέφερε χαρακτηριστικά «για κάποιον που σκέφτεται τι σημαίνει ακόμη να λειτουργεί κανονικά η Βουλή, ας το σκεφτεί κι ας πάει και μερικά χρόνια πίσω». Ο Πρόεδρος της Βουλής, θύμισε ότι έχει προταθεί, πριν μπει σε τελική ευθεία η παρέμβαση του ΕΣΡ, τα μέλη του να προσέλθουν στη Βουλή και να συζητήσουν με τους εκπροσώπους των κομμάτων.
«Δεν πρόκειται αυτούς τους ανθρώπους, να τους ρίξουμε στον αγνωστικισμό για να βγει ύστερα κάποιος – ελπίζω να μην υπάρχει – να λέει “είδατε το ΕΣΡ, σιγά να μην μπορεί να κάνει διαγωνισμό”, ή να βγει κάποιος άλλος και να πει “τους παίρνουν τηλέφωνο τα συμφέροντα”. Δεν θα κάνουμε αυτό το πράγμα στους ανθρώπους. Θα τους βοηθήσουμε απολύτως, για να πάμε σε λογικές κατά την γνώμη τους προτάσεις και στη συνέχεια να υπάρχει και σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων οργάνων του κράτους».
Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Βαρύ καθήκον για το ΕΣΡ
Σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος επεσήμανε: «Μετά από έξι διαδοχικές συνεδριάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για τον διορισμό των μελών του νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης συμπληρώθηκε η κατά το Σύνταγμα αναγκαία πλειοψηφία. Η συναίνεση που επιτεύχθηκε μεταξύ των πολιτικών κομμάτων αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα για την ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου μετά από 27 ολόκληρα χρόνια παραθεσμικής και ασύδοτης λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.
Ακόμη και η ΝΔ μετά την γενική κατακραυγή – η οποία αποτυπώθηκε και σε πρόσφατες μετρήσεις της κοινής γνώμης – αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να επιστρέψει στην νομιμότητα. Επραξε, έστω και τώρα, αυτό που όφειλε να έχει πράξει από την πρώτη στιγμή τηρώντας τη συνταγματική της υποχρέωση.
Το νέο ΕΣΡ αναλαμβάνει τώρα ένα βαρύ καθήκον: Να διεξάγει και να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν το διαγωνισμό για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες εφαρμόζοντας το νόμο 4337/2015.
Η στήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων σε αυτό το δύσκολο έργο είναι απαραίτητη. Η Ελλάδα αξίζει επιτέλους να βγει από τη σκοτεινή περίοδο της κυριαρχίας των διαπλεκόμενων συμφερόντων και να περάσει στην εποχή της διαφάνειας και της απαρέγκλιτης τήρησης της νομιμότητας.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι και θα παραμείνει αρωγός του ΕΣΡ σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια.
ΣΥΡΙΖΑ για ΕΣΡ: Ηττήθηκαν οι καναλάρχες
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η ευόδωση της συγκρότησης του ΕΣΡ συνιστά ήττα των καναλαρχών.
«Η σημερινή, έκτη προσπάθεια για τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ευοδώθηκε.  Σήμερα ηττήθηκε το καθεστώς ανομίας και ασυδοσίας, που κράτησε 27 χρόνια, και το οποίο οφείλει να τερματιστεί άμεσα. Ηττήθηκαν οι καναλάρχες, που οφείλουν, επιτέλους, να πληρώσουν αντίτιμο για την εκμετάλλευση του δημόσιου αγαθού των συχνοτήτων. Η ΝΔ, συμμορφώθηκε, επιτέλους, με τη συνταγματική επιταγή. 
Επειδή όμως οι παλινωδίες της δεν έχουν τέλος, οφείλουμε να της υπενθυμίσουμε κάποιες:
1.Η αξιωματική αντιπολίτευση αποδέχθηκε, πια, ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί εκπέμπουν παράνομα, κι ότι είναι απαραίτητη η αδειοδότησή τους.
2.Αποδέχθηκε ότι ο αριθμός των αδειών δεν μπορεί να είναι απεριόριστος.
3.Αποδέχθηκε ότι οι επόμενες κινήσεις για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου θα γίνουν με βάση τον νόμο 4339/2015.
Δεν έχουμε παρά να καλωσορίσουμε τη ΝΔ στον δρόμο της λογικής και της νομιμότητας».
Ποτάμι: Εγινε αυτό που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και μήνες
Ανακοίνωση σχετικά με τη συγκρότηση του ΕΣΡ εξέδωσε το Ποτάμι, υπογραμμίζοντας πως «έγινε αυτό που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και μήνες».
«Στη Διάσκεψη των Προέδρων διαμορφώθηκε τελικά η πολυπόθητη συνεννόηση, αφού η κυβέρνηση εγκατέλειψε τις ακραίες επιδιώξεις της για κομματικό έλεγχο του ΕΣΡ, το οποίο απλώς θα επικύρωνε τις αποφάσεις της και η αξιωματική αντιπολίτευση συναίνεσε τελικά σε αυτό που το Σύνταγμα επιτάσσει. Δυνατό ΕΣΡ με τα 4/5 της Βουλής», αναφέρει η ανακοίνωση του Ποταμιού και προσθέτει:
«Η πολιτική συνεννόηση στηρίχτηκε στην κατεύθυνση που οι εκπρόσωποι του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης και Σπύρος Λυκούδης είχαν από την πρώτη στιγμή διατυπώσει. ''Περισσότερα κανάλια, περισσότεροι εργαζόμενοι, περισσότερα χρήματα'' ήταν η θέση μας και βέβαια όλα αυτά μέσα από αποφάσεις του ΕΣΡ και όχι καναλαρχών-υπουργών».
«Το θολό και σε πολλές περιπτώσεις δηλητηριώδες καθεστώς δεκαετιών στην τηλεόραση έπρεπε να μας είχε ωθήσει εξ αρχής να αναζητήσουμε ρυθμίσεις και λύσεις όπως η σημερινή. Σε αυτό επιμέναμε από τον Φεβρουάριο του 15», καταλήγει.
Δημοκρατική Συμπαράταξη: Νίκη της Δημοκρατίας
Σε δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος μιλά για νίκη της δημοκρατίας και δικαίωση του κομματός του.
«Ξεκάθαρο και διπλό το μήνυμα της σημερινής διάσκεψης των Προέδρων. Μήνυμα νίκης της δημοκρατίας και μήνυμα δικαίωσης των θέσεων και ενεργειών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Αποδείξαμε ότι αν και είμαστε ένα μικρότερο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα, συνεχίζουμε να χαράσσουμε μεγάλους δρόμους για τα πολιτικά και κοινωνικά ζητούμενα. Πρώτοι κ μόνοι αγωνιστήκαμε για την δημιουργία ενός ακομμάτιστου ΕΣΡ υποστηρίζοντας σθεναρά, αταλάντευτα και με πρόσκαιρο κόστος εκείνο που αποτελούσε την μόνη θεσμικά ορθή κ αξιόπιστη λύση. 
Χαιρετίζουμε σήμερα εκείνους και κυρίως το ΣΥΡΙΖΑ και την αξιωματική αντιπολίτευση που τελικά ασπάστηκαν τις θέσεις μας και υπενθυμίζουμε ότι σημασία δεν έχουν πάντα οι αριθμοί αλλά η ποιότητα, οι αρχές και οι αξίες. Και εμείς αποδείξαμε ότι και ποιότητα διαθέτουμε και ότι τις αξίες της δημοκρατίας και του πλουραλισμού τις υπηρετούμε με σταθερή πίστη και προσήλωση!».
Βούτσης: Προτείνω Κουτρομάνο για πρόεδρο της ΝΔ
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ξεκινώντας την συνεδρίαση είπε ότι θα είναι η τελευταία και πρότεινε για πρόεδρο τον Αθανάσιο Κουτρομάνο - το πρόσωπο που είχε προτείνει η ΝΔ δηλαδή - και αντιπρόεδρο τον Ροδόλφο Μορώνη.
Πήραν πίσω και τις 4 άδειες
Παράλληλα, μετά από αίτημα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Νίκου Δένδια, ο κ. Βούτσης προχώρησε σε λεκτική διαβεβαίωση ότι για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών θα υπάρξει πιο «ευέλικτη και ανοικτή αντίληψη» από την αρχική κυβερνητική θέση που περιόριζε τον αριθμό των καναλιών σε τέσσερα.
Σχολιάζοντας την δήλωση του Προέδρου της Βουλής, ο κ. Δένδιας είπε ότι «ανοίγει ο δρόμος συνεννόησης».
Επίσης, ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι συμφωνεί με την επιλογή του κ. Κουτρομάνου  πρόσθεσε όμως ότι «αν και σήμερα ο κ. Παππάς έκανε μια δήλωση μετριοπαθή δεν αποκλείεται αύριο να επαναφέρει το 4. Γι αυτό μας προβληματίζει μήπως ο υπουργός με αυτές τις εμμονές προσπαθεί μέσα από την πλειοψηφία των μελών του ΕΣΡ να πετύχει αυτό που θέλει. Με τον κ. Κουτρομάνο συμφωνούμε και λυπάμαι που δεν τον προτείναμε εμείς. Θα θέλαμε όμως λίγο χρόνο για να μελετήσουμε τα υπόλοιπα μέλη του ΕΣΡ».
Από το Ποτάμι ο Σπύρος Λυκούδης παραδέχθηκε ότι δημιουργείται κλίμα συναίνεσης και συμφώνησε με την επιλογή του κ. Κουτρομάνου. Ωστόσο επανέφερε την πρόταση του κόμματός του για την τοποθέτηση του κ. Μιχάλη Σταθόπουλου στο τιμόνι του ΕΣΡ επισημαίνοντας όμως ότι η πρόταση δεν αποτελεί προαπαιτούμενο.
Να σημειωθεί ότι προκειμένου να αρθούν οι προβληματισμοί της αντιπολίτευσης, ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς προχώρησε νωρίς σήμερα το μεσημέρι σε δηλώσεις που αναφέρουν ότι «ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της νέας ανεξάρτητης Αρχής. Το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες».
Δείτε αναλυτικά τους διαλόγους στην Επιτροπή 
Βούτσης: «Για το θέμα του αριθμού των αδειών υπήρξε δήλωση του Ν. Παππά που επισημαίνει ότι η ευθύνη του διαγωνισμού είναι στο ΕΣΡ και ο αριθμός των αδειών θα είναι προϊόν διαβούλευσης. Εχουν αποσαφηνιστεί τα ζητήματα και είμαστε ώριμοι να περάσουμε στη διαδικασία της συγκρότησης του ΕΣΡ. Για τη θέση του προέδρου προτείνουμε τον κ. Κουτρουμάνο και του αντιπροέδρου του κ. Μορώνη» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.
Νίκος Δένδιας (ΝΔ)
Πράγματι ήταν μακροχρόνια αυτή η διαδικασία. Υπήρξε η απόφαση του ΣτΕ. Η θέση της ΝΔ ήταν υπέρ της εκμετάλλευσης του συνόλου του φάσματος. Οχι για κάποιους τεχνικούς ή οικονομικούς λόγους αλλά γιατί αυτό εξυπηρετεί την ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών χωρίς περιορισμό στο συνταγματικό τους δικαίωμα για ενημέρωση. Θεωρώ ότι έχουμε δικαιωθεί. Θέλω να καλωσορίσω την σημερινή δήλωση του κ. Παππά. Ο υπουργός προσχωρεί επιτέλους σε ένα πλαίσιο σκέψης κατά πολύ ορθότερο της αρχικής του τοποθέτησης περί κλειστού αριθμού 4 αδειών. Παρότι όμως κ. Πρόεδρε έχετε τοποθετηθεί πολλές φορές εμμέσως αλλά θετικά, εμείς ως κόμμα έχουμε αποτιμήσει εξαιρετικά θετικά την συμβουλή σας για προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Η ΝΔ θα ήθελε και τη δική σας γραπτή δέσμευση επί του θέματος αυτού. Για μας η δική σας ρητή τοποθέτηση περιλαμβανόμενη στα πρακτικά της Επιτροπής μας είναι λυδία λίθος ως τρίτου θεσμικά, πολιτειακού παράγοντα.
Νίκος Βούτσης: Πηγαίνοντας στη νέα διαδικασία, μπορεί να είναι αυξημένος ο αριθμός των αδειών". "Ο συγκεκριμένος αριθμός δεν ήταν ατομική άποψη του αρμοδίου υπουργού, ως τέτοια ψηφίστηκε στη Βουλή και την έχουμε χρεωθεί ως κυβέρνηση με τα όποια στοιχεία της τη στηρίζουν.
Δένδιας (ΝΔ): Η δήλωση Βούτση επαρκεί για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω συζήτηση. Αν κρίνετε ότι χρειάζεται αναβολή, δεν έχουμε πρόβλημα.
Χρήστος Παππάς (Χρυσή Αυγή): Το αίτημα της ΝΔ είναι απαράδεκτο, μου θυμίζει τις δηλώσεις που ζητούσαν παλιά από τους κομμουνιστές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι θέλει να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, η ΝΔ αντέδρασε και το Ποτάμι. Θα ψηφίσουμε «παρών» στην πρότασή σας.
Λαμπρούλης (ΚΚΕ): Θα ψηφίσουμε παρών.
Μαντάς (ΣΥΡΙΖΑ): Είναι υπερώριμη να επιτευχθεί η συναίνεση. Η πρόταση που κατατέθηκε από τον πρόεδρο είναι συγκροτημένη και από την άποψη του κύρους ανταποκρίνεται πλήρως ώστε η ανεξάρτητη αρχή να εκπληρώσει την αποστολή της.
Ανδρέας Λοβέρδος (Δημ. Συμπαράταξη)
Αυτή τη στάση κάναμε πολιτική μας από την πρώτη στιγμή, και αν μας ακούγατε και αποσύρατε το άρθρο 2Α που λέγαμε ότι είναι ασύμβατο με το Σύνταγμα και με την ενωσιακή νομοθεσία, δεν θα είχαμε φτάσει έως εδώ. O Νίκος Παππάς πιάστηκε αγκαζέ με καναλάρχη, έχασε σε αξιοπιστία και επειδή δεν άκουσε τη Βουλή και επειδή ακολούθησε μεθοδεύσεις. Η απόφαση του ΣτΕ είναι ήττα για τον κ. Παππά και αντί να τον οδηγήσει σε παραίτηση τον οδήγησε σε αναβάθμιση στην κυβέρνηση.
Θετική η δήλωση Παππά, αλλά μπορεί να αλλάξει στην πορεία πάλι. Μήπως ο υπουργός με αυτές τις εμμονές καταθέτει αυτή την προσπαθεί να του πουν αυτό που θέλει τα 5 κόμματα εδώ;
Εμείς είχαμε προτείνει τον κ. Σωτηρέλη, μάχιμο, ενεργό Δεν τον είχα ρωτήσει αλλά δεν μπορεί να ανταποκριθεί γιατί παίρνει εκπαιδευτική άδεια.
Για τον κ. Κουτρομάνο, πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου με υψηλότατο τεκμήριο αμεροληψίας, έχω να πω ότι λυπάμαι που δεν τον σκεφτήκαμε εμείς. Για την ΝΔ χαιρόμαστε που αλλάξατε στάση, η αναδίπλωση είναι ευπρόσδεκτη θεσμικά και πολιτικά.
Για τα υπόλοιπα μέλη ζητώ μια μικρή διακοπή ενός τετάρτου, έστω, να συνεννοηθούμε μεταξύ μας.
Σπ. Λυκούδης (Ποτάμι): Θα παρακαλούσα να δεχθείτε την πρότασή μας να τοποθετηθεί πρόεδρος του ΕΣΡ ο κ. Μιχάλης Σταθόπουλος.  Αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με την πρόταση, για τον κ. Κουτρουμάνο αλλά εμείς επιμένουμε στην υποψηφιότητα του κ. Σταθόπουλου.
Β. Μεϊμαράκης (ΝΔ): Συντάσσομαι με τη Ν.Δ. Εγώ ήμουν εξ αρχής υπέρ της σύστασης του ΕΣΡ. Η πρόταση που είχα φέρει τότε με τον κ. Μορώνη ήταν η πρόταση που είχε η Ν.Δ. με την προηγούμενη ηγεσία της. Σέβομαι και εκτιμώ το πρόσωπο που προτείνει η Ν.Δ. εκτός αν επιλέξει κάποιο άλλο πρόσωπο. Δεν στέκομαι στα πρόσωπα συντάσσομαι με ότι προτείνει το κόμμα μου χωρίς να συμμετέχω στις διαβουλεύσεις. Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα ότι το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο πρέπει να ρυθμιστεί. Αυτή είναι η απαίτηση της κοινωνίας. Πρέπει να δίνουμε εικόνα συνεννόησης και όχι συναλλαγής και ως πρώην πρόεδρος της Βουλής αυτή τη συνεννόηση θέλω να εκφράσω.Να στείλουμε ένα μήνυμα ότι το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο πρέπει να ρυθμιστεί
Οπισθεν από Παππά και για τις 4 άδειες
Λίγο νωρίτερα σε δηλώσεις του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς υποστήριξε πως αρμόδιο για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών θα είναι το ΕΣΡ. Συγκεκριμένα λίγο πριν ξεκινήσει η διάσκεψη των Προέδρων για την ύστατη προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και ΜΜΕ, Ν. Παππάς.
«Το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της Νέας Ανεξάρτητης Αρχής. Είμαστε αισιόδοξοι ότι σύντομα θα έχουμε λύση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου