Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Του Χρόνη Μακρίδη : Ενιαίος συνδικαλιστικός φορέας για τους αγρότες

Χρόνης  Μακρίδης  :  Απο την αρχή ,σε ισότιμη βάση..Οι αγρότες ή καλύτερα μερικοί απο τους αγρότες είναι στα μπλόκα δρόμων, διοδίων και μεθοριακών σταθμών. Διασπασμένοι,με την δική του αλήθεια ο καθένας. Χωρίς κοινό τόπο αιτημάτων και κοινό τρόπο διεκδίκησης.

Δυστυχώς απο τις κινήσεις τους φαίνεται ότι δεν έχουν ως προτεραιότητα την διάγνωση και επίλυση των αιτιών της κρίσης και την ύπαρξη ενός σχεδίου ανασυγκρότησης της αγροτοδιατροφικής αλυσίδας αλλά έχουν ανάγει ως κυρίαρχο το ζήτημα των ευθυνών με αποτέλεσμα το διχασμό του κινήματός τους και την πολυδιάσπασή τους.Φυσικά αυτό βολεύει τους κομισάριους και τους παράγοντες(οι εξαιρέσεις απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα).
Δεν βοηθάει καθόλου τους πολλούς μικρομεσαίους αγρότες που έχουν ανάγκη επιβίωσης και βελτίωσης της ποιότητας της ζωής τους. 
Έχουν όμως έχουν και αυτοί μεγάλη ευθύνη απο την μη ενεργή συμμετοχή τους επιβεβαιώνοντας την φράση που είπε και έγραψε, απο αρχαιοτάτων χρόνων, ο Πλάτωνας πως «Μια από τις τιμωρίες επειδή δεν καταδέχεσαι ν’ ασχοληθείς με
την πολιτική είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου».
Γι'αυτό έστω και τώρα είναι η στιγμή-έπρεπε να γίνει χθες- να πάρουν στα χέρια τους οι αγρότες,οι αγρότες του μόχθου τα ζητήματα που τους αφορούν.Να συγκροτηθούν σε ένα ενιαίο συνδικαλιστικό φορέα και να αναδείξουν την ηγεσία τους με καθαρές και συντεταγμένες διαδικασίες για να υπάρχει αναγνώριση και αξιοπιστία.
Είναι σίγουρο ότι το "μπουλούκι" δεν οδηγεί σε κανένα αποτέλεσμα.
Είναι ανάγκη, σε συνεργασία με επιστήμονες, να γίνει  επεξεργασία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου διεκδικήσεων που θα απαντά πραγματικά,με επιχειρήματα,πειστικά, στο πρόβλημα του κόστους παραγωγής,που θα προτείνει λύσεις για τις στρεβλώσεις στην αγροτική πολιτική και θα αξιώνει με τις προτάσεις του προοπτική στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υπαίθρου και ειδικότερα του αγροδιατροφικού τομέα.
Τα ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν είναι γνωστά σε όλους.Η πολιτική γης,των υδάτων,της ενέργειας,των αγροεφοδίων,της αειφορίας,το φορολογικό και το ασφαλιστικό,της οργάνωσης των παραγωγών,των αγροτικών συμπράξεων,της συνεταιριστικής και της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας.Της εκπαίδευσης των αγροτών και της διασύνδεσης με τα ΑΕΙ,τα ΑΤΕΙ και τα ερευνητικά κέντρα των ιδίων αλλά και των θεσμικών εκπροσώπων τους ως ζήτημα προτεραιότητας.Της ανάπτυξης των υποδομών της υπαίθρου στο αυτοδιοικητικό, εκπαιδευτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, αθλητικό επίπεδο.
Των κινήτρων για την αντιμετώπιση ίσως του σπουδαιότερου θέματος όπως είναι αυτό της γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού που εκτός από την πληθυσμιακή ερήμωση της υπαίθρου προκαλεί και την εγκατάλειψη μεγάλων εκτάσεων καλλιεργειών και στη μείωση των παραγόμενων εισοδημάτων.
Η πατρίδα μας έχει όσο ποτέ άλλοτε ανάγκη από επενδύσεις.Έχει ανάγκη και απο βαθειές αλλαγές,σοβαρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για υπέρβαση και λύση αδυναμιών,έχει ανάγκη απο εξωστρεφή και καινοτόμα επιχειρηματικότητα,με ανταγωνιστικότητα και ποιότητα.Ο αγροτοδιατροφικός τομέας είναι πολύ σημαντικός πυλώνας,έχει όμως πολύ μεγάλο ανεκμετάλλευτο αναπτυξιακό απόθεμα.Το χρειαζόμαστε.
Γι'αυτό  η κατάλληλη οργάνωση και ένα σχέδιο  που θα κινητοποιήσει σε κοινή συμπόρευση όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις του αγροτοδιατροφικού χώρου μπορεί να αποτελέσει την βάση συνεργασίας και για ένα νέο δυναμικό παραγωγικό αναπτυξιακό μοντέλο.
Τον Μαρίνο Αντύπα δεν πρέπει να τον τιμούμε επετειακά μιά φορά τον χρόνο στο Κιλελέρ. Πρέπει να τον τιμούμε κάθε ημέρα με τις πράξεις και κυρίως με το "ισχύς εν τη ενώσει".
Αυτό σε συνάρτηση με την αξιοποίηση της γνώσης και των νέων τεχνολογιών μπορούν να δώσουν δυναμική και να ωθήσουν ώστε να παραχθούν αποτελέσματα αειφορίας στην ύπαιθρο,ανταγωνιστικότητας για τις επιχειρήσεις  και βελτίωσης ποιότητας ζωής για τους αγρότες,τους εργαζόμενους στον αγροτοδιατροφικό τομέα,τους καταναλωτές.
Για την ενίσχυση του Α.Ε.Π. της πατρίδα μας.Είναι καιρός να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων και με εθνική συνεννόηση να σχεδιάσουμε και να δουλέψουμε με υπομονή και επιμονή για την επιτυχία της προσπάθειας.

*Ο Χρόνης Μακρίδης ​είναι Τεχνολόγος Γεωπόνος, αναπληρωτής γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης της Υπαίθρου της ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου