Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Δήλωση του Βουλευτή Σερρών Μιχάλη Τζελέπη για την Βιολογική Κτηνοτροφία

«Στις 2-3-2017 συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η υπ’ αριθμόν Α.Π.: 488/16-2-2018 Επίκαιρη Ερώτηση μου σχετικά με τα «Σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή του Μέτρου 11 του ΠΑΑ 2014-2020 στην Βιολογική Κτηνοτροφία». Κατά την διάρκεια της συζήτησης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και
Τροφίμων, κ. Ιωάννης Τσιρώνης αναγνώρισε και παραδέχτηκε από το Βήμα της Βουλής ότι είναι άνιση και άδικη η εφαρμογή του Μέτρου για τους κτηνοτρόφους της Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικότερα του Ν. Σερρών. Προσφάτως, το ΥΠΑΑΤ προχώρησε στην ανακοίνωση τρίτης παράτασης της καταληκτικής ημερομηνίας για την υποβολή των αιτήσεων του προγράμματος όπως και σε τροποποίηση των όρων και του ύψους των επιδοτήσεων. Με την κίνηση  του αυτή το Υπουργείο ουσιαστικά όχι μόνο αναγνώρισε την σοβαρότητα των ζητημάτων που προέκυψαν αναφορικά με την εν λόγω δράση, αλλά αποδέχτηκε και την επιτακτική ανάγκη άμεσης διευθέτησης τους.

Ακόμα, σχετικά με την εξαγγελία του Αν. Υπουργού για την αύξηση του  ύψους  των  ενισχύσεων, για την οποία ασκήθηκε έντονη πίεση κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησής μου,  για το  όριο πλέον τα 450 ευρώ ανά εκτάριο, η οποία ενσωματώθηκε μετέπειτα στην τρίτη πλέον τροποποίηση της πρόσκλησης, εκτιμώ ότι κινείται σε μία λογική η οποία βελτιώνει όντως την υπάρχουσα κατάσταση, σε ελλειμματικές  σε βοσκοτόπους περιοχές, όπως αυτή των Σερρών, όπου η πυκνότητα βόσκησης, λόγω των πρόχειρων τεχνικών λύσεων του ΥΠΑΑΤ, αγγίζει με το ζόρι την αναλογία 2,5 στρεμμάτων βοσκής ανά ζωική μονάδα, ωστόσο δεν λύνει όλα τα προβλήματα. Είναι ευτυχές ότι οι Υπεύθυνοι του Υπουργείου, έστω και στο και 5΄ προέβησαν σε διορθωτικές ενέργειες προκειμένου ένα σημαντικό για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, αναπτυξιακό εργαλείο, όπως αυτό το Μέτρο, να μην οδηγηθεί ουσιαστικά σε πλήρη αποτυχία, ωστόσο και οι διορθωτικές αυτές παρεμβάσεις απλά και μόνο «επουλώνουν τις πληγές».  
            Επίσης, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι παρά την θετική εξέλιξη στο θέμα της άνισης κατανομής των επιδοτήσεων, στα υπόλοιπα εξίσου σημαντικά, επιμέρους ζητήματα του προγράμματος που επισημάνθηκαν, στην διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης δεν δόθηκαν απαντήσεις εκ μέρους του Αναπληρωτή Υπουργού και όπου δόθηκαν, όπως στην  περίπτωση της αποδέσμευσης των βοσκών από τις σταβλισμένες εκτροφές, δεν ενσωματώθηκε αυτή η εξαγγελία (στην τελευταία τροποποίηση του Μέτρου) με τα προβλήματα να παραμένουν.
            Το μείζων ζήτημα της ανισοκατανομής των βοσκοτόπων, όσο δεν επιλύεται, σαφώς παραμένει απειλή για την ομαλή λειτουργία των επόμενων Μέτρων που θα προκηρυχτούν στα πλαίσια του Π.Α.Α 2014-2020 και όχι μόνο.
            Για τα υπόλοιπα ζητήματα που έθεσα, αναφορικά με τα άδικα όπως φαίνεται κριτήρια αξιολόγησης και κατηγοριοποίησης των παραγωγών, προκειμένου να ενταχτούν, δεν έλαβα καμία απάντηση.
            Για τον κίνδυνο που διαφαίνεται να μείνει εκτός προγράμματος το 50%-60% των αιτούντων λόγω κακής μελέτης-προετοιμασίας της δράσης, δεν δόθηκε επίσης καμία απάντηση.
            Επίσης, είχα τονίσει επανειλημμένα ότι στο νέο πρόγραμμα, η έλλειψη Σχεδίου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ως υποχρέωση του δικαιούχου (ώστε να υπάρχει ακριβής προϋπολογισμός του έργου αμέσως μετά την υποβολή των αιτήσεων) και η λανθασμένη υιοθέτηση εκ μέρους του Υπουργείου μιας σταθερής τιμής επιδότησης (60 Ευρώ /στρέμμα) για όλες τις καλλιέργειες, μπορεί να οδηγήσουν, λόγω μη πραγματικών τιμών πολλούς παραγωγούς εκτός προγράμματος.

            Συμπερασματικά, λοιπόν, καταλήγουμε πως η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για ακόμη μία φορά προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις όταν τα προβλήματα και αστοχίες που περιέχονται στο νέο πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας-Κτηνοτροφίας έχουν επισημανθεί-κοινοποιηθεί από άπαντες: παραγωγούς, συλλόγους, φορείς, πολιτικούς εδώ και καιρό. Επί της ουσίας, η παράταση αποτελεί μία ακόμη μεθόδευση του ΥΠΑΑΤ «για να χρυσώσουν το χάπι στον ασθενή». Δεσμεύομαι ως Υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ότι θα παρακολουθώ στενά το εν λόγω ζήτημα και θα προβώ σ’ όλες τις απαραίτητες Κοινοβουλευτικές ενέργειες προκειμένου να δοθεί μία δίκαιη και ίση λύση για τους υποψήφιους Βιοκαλλιεργητές της Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικότερα του Ν. Σερρών». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου