Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Β. Αποστόλου: Στα 4 δις ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αγροτών

Απαντήσεις Αποστόλου για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑΣε μαραθώνιο με υψηλούς τόνους και έντονες αντιπαραθέσεις εξελίχθηκε η συνεδρίαση της Βουλής για το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20.Την ανάγκη να υπάρξει συνεννόηση γιατί υπάρχουν 6 δις ευρώ οφειλές στον αγροτικό χώρο, εκ των οποίων τα 4 δις ευρώ είναι ληξιπρόθεσμες, επεσήμανε ο υπουργός
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης, που κατέθεσαν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, για καθυστερήσεις στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 -20.
Οι βουλευτές της ΝΔ, με προεξάρχουσα την Φωτεινή Αραμπατζή, που ήταν η πρώτη υπογράφουσα κατηγόρησαν επανειλημμένα την κυβέρνηση για αβελτηρία, ολιγωρία, για απουσία σχεδίου και καθυστερήσεις, που έχουν καταδικάσει τον αγροτικό χώρο και κυρίως τους νέους αγρότες.  Η κ.Αραμπατζή μάλιστα υποστήριξε ότι δεν υπήρξε ίχνος αυτοκριτικής.
Στη δευτερολογία και την τριτολογία του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όταν κατηγορήθηκε για πράξεις και παραλείψεις στη φέτα, υποστήριξε πως η συμφωνία είχε κλείσει διότι ήταν σε επίπεδο αρχηγών κρατών στην Οτάβα με τη συμμετοχή και του Αντώνη Σαμαρά και επέμεινε ότι «καταφέραμε να ενσωματωθεί στη συμφωνία δέσμευση πως μετά το μεταβατικό χρόνο,  θα υπάρξει πλήρης προστασία για τη φέτα και δεν θα χρησιμοποιείται ο όρος φέτα για τα λευκά τυριά».
Γ. Τσιρώνης: « Είσθε επικίνδυνα αδαείς – Πάσχετε από πολιτικό Αλτσχάιμερ»
«Χάθηκε 22% του ΑΕΠ από τον αγροτικό χώρο πριν την κρίση και έχετε το θράσος και μιλάτε;» ήταν η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Τσιρώνη, ο οποίος έκανε λόγο για «μετακινούμενα» και «πολυόροφα χωράφια», τα προηγούμενα χρόνια.
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καταδίκασε τη στάση της Νέας Δημοκρατίας , η οποία κατέθεσε επίκαιρη επερώτηση για το θέμα της παράτασης στη βιολογική γεωργία εξηγώντας ότι οι άνθρωποι θα έπαιρναν ψιχία αν δεν γινόταν ανασχεδιασμός του μέτρου.
Εξήγησε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ανέλαβε το 2015 αλλά είχε να πληρώσει υποχρεώσεις, που ήταν σε εκκρεμότητα από το 2007 κι ότι αν εφαρμοζόταν το πρόγραμμα όπως παραλήφθηκε τότε θα έφταναν να παίρνουν οι κτηνοτρόφοι κάτω από 80 ευρώ ανά ζωική μονάδα. 
Ο κ. Τσιρώνης  σημείωσε ότι τα περί περιοχών Νατούρα σε ό, τι αφορά στη βιολογική γεωργία ήταν μέτρο το οποίο εισηγήθηκε η Νέα Δημοκρατία. «’Η είσθε επικίνδυνα αδαείς ή πάσχετε από πολιτικό Αλτσχάιμερ;» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
«Εμείς δεν είμαστε ευχαριστημένοι από τον εαυτό μας αλλά εσείς είσθε πάντα ευχαριστημένοι από τον εαυτό σας», είπε ο κ.Τσιρώνης και σημείωσε ότι η κυβέρνηση παλεύει μέχρι σήμερα να ξεκαθαρίσει ανομίες.
Υποστήριξε πως η ΝΔ μοιάζει να μην έχει ιδέα για τη βιολογική καλλιέργεια, καθώς κόβονταν από τα προγράμματα άνθρωποι, που έβαζαν συγκαλλιέργεια για να λιπαίνονται τα χωράφια τους και σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα φέρει το νομοσχέδιο για τις άμεσες πληρωμές στα νωπά προϊόντα.
 Από πλευράς της η τομεάρχης Αγροτικού της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή υποστήριξε ότι ενώ σε άλλα προγράμματα υπάρχουν καθυστερήσεις η κυβέρνησης «έφαγε εμπροσθοβαρώς κατά το 1/3 την εξισωτική αποζημίωση». Τόνισε ότι η κυβερνητική πολιτική που ακολουθείται ως προς το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης είναι καταστροφική και η κυβέρνηση όχι απλά κινδυνεύει να χάσει πόρους αλλά και να της ζητήσει η Κοινότητα οι αγρότες να επιστρέψουν τα χρήματα ενώ ο Χρήστος Δήμας, βουλευτής Κορινθίας της ΝΔ, έκανε λόγο για μηδενικές απορροφήσεις το 2015.
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης υποστήριξε ότι τα καφενεία ερήμωσαν από το 2009 και ότι υπήρξαν πολιτικές του εύκολου δανεισμού και της σπατάλης ενώ επί άλλων ημερών, δημιουργήθηκαν προβλήματα με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ενώ σημείωσε ότι η φέτα καταδικάστηκε από προηγούμενες κυβερνήσεις.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου επεσήμανε ότι «ο ελληνικός λαός αντιλήφθηκε ότι εμείς δεν είμαστε όλοι ίδιοι στην προσπάθεια που κάνουμε». Υποστήριξε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει ο αγροτικός χώρος αφορά στα πρόστιμα, που έγινε επί προηγούμενων κυβερνήσεων, λόγω του προβλήματος στα βοσκοτόπια, που είναι πάνω από 1, 7 δις ευρώ ενώ στο 1,3 δις ευρώ είναι τα χρήματα από τις ανακτήσεις, που διεκδικεί η ΕΕ. Ο κ. Αποστόλου υποστήριξε ότι ο αγροτικός χώρος έχει 6 δις ευρώ ενώ πάνω από 4 δις ευρώ είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές κι έκανε λόγο για τακτικίστικες λογικές.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου