Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την παρουσίαση του νέου του βιβλίου για το χρέος. Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η χώρα «φλερτάρει με τον κίνδυνο της καταστροφής» και πρόσθεσε:
«Χαιρετίζω προσωπικά την δραματικά καθυστερημένη προσχώρηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στη λογική της παρέμβασης του 2012 και στη στρατηγική μας. Μόνο που αυτό γίνεται πολύ αργά, με μεγάλο κόστος, με συνεχή λάθη. Σε σχέση με τον κίνδυνο απόλυτης καταστροφής με τον οποίο φλέρταρε κατ επανάληψη η χώρα».
Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για εθνική ανευθυνότητα, λέγοντας: «Αυτό είναι το κόστος της εθνικής ανευθυνότητας και του ψεύδους, το οποίο διογκώνεται με γεωμετρική πρόοδο. Ο νέος εγκλωβισμός είναι ότι η κυβέρνηση συμφώνησε σε πολύ μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, τουλάχιστον μέχρι και το 2022, αλλά υψηλά θα είναι και μετά, καθώς η συζήτηση κινείται μεταξύ 2% και 2,6% του ΑΕΠ. Επιπλέον δέχθηκε εκ προοιμίου τα εμπροσθοβαρή υψηλότατα πρωτογενή πλεονάσματα που στραγγαλίζουν την οικονομία και λειτουργούν αντι αναπτυξιακά με την νεοταξική θεωρία των αντιμέτρων», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.
Στην παρουσίαση του βιβλίου του, με τίτλο «Μύθοι και αλήθειες για το δημόσιο χρέος. 2012 – 2017» (Εκδόσεις Επίκεντρο), ο κ Βενιζέλος έκανε λόγο για τον εθνικολαϊκισμό που ευθύνεται για την σημερινή κατάσταση.
«Γιατί δεν κάνουμε κάτι αυτονόητο; Το παρεμποδίζουν οι μεταμορφώσεις και οι αντιστάσεις του δημοσιονομικού εθνικολαϊκισμού. Ο εθνικολαϊκισμός έχει πολλές όψεις. Η χειρότερη αυτή που προκαλεί το μεγαλύτερο κόστος είναι η δημοσιονομική».
Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του Eurogroup ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε: «Χθες δεν έκλεισε καν η αξιολόγηση. Ας είμαστε αισιόδοξοι. Θα κλείσει στην επόμενη συνεδρίαση εφ όσον συμπληρωθούν οι καταγεγραμμένες δράσεις. Δεν αποφασίστηκε καν η εκταμίευση της δόσης που είναι κρίσιμη για τις δόσεις του Ιουλίου. Ας ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει στις 15 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο».
Στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Βενιζέλου μίλησαν επίσης ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ενώ τον συντονισμό έκανε ο δημοσιογράφος Παντελής Καψής.
Προβόπουλος: «Το δημόσιο χρέος μοιάζει με παγόβουνο»
Ο κ. Γιώργος Προβόπουλος αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος υποστήριξε: «Το δημόσιο χρέος μοιάζει με ένα μεγάλο παγόβουνο που την κορυφή του, το κομμάτι που ειναι πάνω από τη θάλασσα τη βλέπουμε, είναι ορατή και μετρήσιμη, ωστόσο το μεγάλο κομμάτι που είναι από κάτω, κρύβει μη οικονομικές πλευρές, κρύβει πολιτικές, πολιτιστικές, κοινωνικές πλευρές. Διότι αυτές οι πτυχές είναι που οδηγούν τελικά στην υπερχρέωση μιας χώρας».
Ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε επίσης στους βασικούς λόγους για τους οποίους η Ελλάδα παρά τα μνημόνια δεν κατάφερε να βγει από το τούνελ. Είπε συγκεκριμένα:
«Δεν υπήρχε πολιτική συναίνεση, αντίθετα υπήρχε πόλωση.
Η χώρα αρνήθηκε να πάρει στις πλάτες της την κυριότητα των μνημονίων με αποτέλεσμα η ύφεση να είναι μεγαλύτερη της αναμενόμενης.
Δεν είχαμε έναν γνήσιο δημόσιο διάλογο για να δούμε τι δεν πήγε καλά.
Το δημοσιονομικό μείγμα που ακολουθήθηκε ήταν απρόσφορο, καθώς επιβάλαμε φόρους και δεν κόψαμε δαπάνες.
Ο κ. Προβόπουλος χαρακτήρισε επίσης την διαπραγμάτευση του Γιάνη Βαρουφάκη το 2015 ως «αλλοπρόσαλη» που έφερε το τρίτο μνημόνιο, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το χρέος, να επιβληθούν τα capital controls και να γίνει η τρίτη αχρείαστη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών”.
Χαρδούβελης: Αν το Κράτος χρεοκοπούσε τα Ταμεία δεν θα έπαιρναν τίποτα
Ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης αναφερόμενος στο PSI υποστήριξε πως «η συμμετοχή των Ασφαλιστικών Ταμείων ήταν που επέτρεψε να γίνει το PSI. Αν το Κράτος χρεοκοπούσε τα Ταμεία δεν θα έπαιρναν τίποτα».
Αναφερόμενος στον κ. Βενιζέλο είπε χαρακτηριστικά: “Ο Βαγγέλης σήκωσε μεγάλο φορτίο στους ώμους του”. Μάλιστα χαρακτήρισε το βιβλίο του ως “υποχρεωτικό ανάγνωσμα για φοιτητές Οικονομικών”. Ο κ. Χαρδούβελης έκανε αναφορά στα ερωτήματα που θέτει το βιβλίο όπως στο ερώτημα: “Έχουμε την ιδιοκτησία των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα”; Σχολιάζοντας αυτό το ερώτημα ο κ.Χαρδούβελης επιτέθηκε στον κ. Ευκλειδη Τσακαλώτο λέγοντας: “Έχει γίνει καραμέλα πλέον ότι όλοι λένε ότι οι Έλληνες δεν είχαν την ιδιοκτησία του προγράμματος και για αυτό απέτυχε. Όταν ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος στέλνει επιστολή στο Eurogroup και λέει ,μας συγχωρείτε και δεν θα το ξανακάνουμε και δεν θα δώσουμε 13η σύνταξη και την ίδια μέρα οι άλλοι κλείνουν το μάτι και λένε φυσικά και δώσαμε 13η σύνταξη και θα το ξανακάνουμε, ποιος θα πιστέψει ότι έχουμε ιδιοκτησία;”, αναρωτήθηκε ο κ. Χαρδούβελης.
Το βιβλίο
Στο βιβλίο παρουσιάζεται αναλύσεις για τις κρίσιμες όψεις του ζητήματος του δημοσίου χρέους, όπως το ύψος των επιδιωκόμενων πρωτωγενών πλεονασμάτων, η ορθή απεικόνιση του ελληνικού χρέους, ο ρόλος του ESM, το βαθύτερο νόημα των διαφωνιών Ε.Ε. και ΔΝΤ, η ανάγκη διαφοροποίησης μεταξύ βραχυπρόθεσμου και μεσομακροπρόθεσμου χρέους, η εξομάλυνση της καμπύλης των τόκων και των χρεολυσίων για τα επόμενα χρόνια. Στις 212 σελίδες του βιβλιου περιλαμβάνονται επίσης διαγράμματα, παραρτήματα και έγγραφα. Μάλιστα, σε ένα κεφάλαιο του βιβλίου γίνεται αναφορά στην οικονομική κρίση της Αργεντινής και στις διαφορές που είχε με την ελληνική κρίση.
Στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου μεταξύ άλλων παρεβρέθηκαν ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, από το ΠΑΣΟΚ ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης, ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, η Μιλένα Αποστολάκη, ο Παρασκευάς Αυγερινός, ο Χρήστος Πρωτόπαππας και ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Επίσης η κ. Άννα Διαμαντοπούλου και ο κ. Γιώργος Φλωρίδης από την «Ώρα Αποφάσεων». Από την Ν.Δ. ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο πρώην υπουργός Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, ο πρώην υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Δημήτρης Σταμάτης, ο Δημήτρης Σιούφας. Από το ΠΟΤΑΜΙ ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός, ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Τσιόδρας, αλλά και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου