Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Μιχάλης Τζελέπης : «Τραγελαφική» η κατάσταση στις διαδικασίες συνταξιοδότησης των νέων συνταξιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων







Ειδικότερα, ο Βουλευτής στην Ερώτησή του υπογραμμίζει ότι: «Το απόλυτο χάος επικρατεί σε πολλούς νέους συνταξιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους με την  διάλυση του ΟΓΑ και την ενσωμάτωσή του στον ΕΦΚΑ, καθώς όσοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, γεννηθέντες το 1950 έχουν θεμελιώσει φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα δεν γνωρίζουν πότε και αν θα πάρουν τελικά τη σύνταξή τους-ενώ κανονικά βάση του προϊσχύοντος Νόμου, θα πληρωνόταν την 1η Ιουλίου. Συγκεκριμένα, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που συμπλήρωσαν το 67ο έτος ηλικίας τους, ακολούθησαν την διαδικασία χορήγησης αίτησης σύνταξης που ίσχυε για όλους τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ. Μετά τον έλεγχο των αιτήσεων και των δικαιολογητικών, ως είθισται, ξεκινούσε η καταβολή των συντάξεων την 1η Ιουλίου του έτους. Ωστόσο, με την ενσωμάτωση του ΟΓΑ στον ΕΦΚΑ με τον Ν. 4387/2016 και λόγω της δικής σας διοικητικής ανεπάρκειας που ενώ ο νεοσύστατος οργανισμός λειτουργεί από 1-1-2017, μέχρι πρότινος δεν έχει εκδοθεί καμία εγκύκλιος προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για τις διαδικασίες έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων για την πληρωμή των νέων συνταξιούχων. Οι πρώην ασφαλισμένοι του ΟΓΑ είναι στον αέρα, χωρίς να υπάρχει κάποια επίσημη, έγκαιρη και υπεύθυνη ενημέρωση για το πότε αναμένεται περίπου χρονικά να πληρωθούν, όπως και αν μπορούν να λάβουν προκαταβολή σύνταξης. Παράλληλα, η διοικητική σας ανεπάρκεια επιβεβαιώνεται επίσης και από το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες στέλνουν ειδοποιητήρια στους ανθρώπους αυτούς για πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών 2017, ενώ η ασφάλισή τους έληξε τέλος του 2016 με την υποβολή αίτησης χορήγησης σύνταξης».
            Επειδή, κατά τον κ. Τζελέπη η σύνταξη γήρατος είναι δικαίωμα των απόμαχων γεωργο-κτηνοτρόφων, ενώ παράλληλα οι μεγάλες αυτές καθυστερήσεις θα δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης σε μεγάλη μερίδα από αυτούς, όπως επίσης είναι επιεικώς «απαράδεκτο» εν έτη 2017 να συστήνονται Οργανισμοί, Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και να μην υπάρχει πρόνοια-πρόβλεψη από πλευράς Υπουργείου για την έκδοση των σχετικών εγκυκλίων και οδηγιών ζήτησε από την Υπουργό να τον ενημερώσει για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί προκειμένου οι νέοι συνταξιούχοι αγρότες και κτηνοτρόφοι να λάβουν στην ώρα τους, δηλαδή την 1-7-2017, τις συντάξεις που δικαιούνται. Ακόμα, ο κ. Τζελέπης αιτείται να μάθει εάν θα υπάρξει προκαταβολή σύνταξης στους δικαιούχους αυτούς στην περίπτωση που δεν λάβουν εγκαίρως, (δηλαδή 1-7-2017) την σύνταξή τους. Τέλος, ο Βουλευτής αιτείται να ενημερωθεί ποτέ θα εκδοθεί σχετική εγκύκλιος προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου