Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017

Συγκλόνισε ο Μανώλης Γλέζος: Ναι, Τόσκα, κι αν πεθάνω, θα σας κυνηγάει η ύπαρξή μου

Φωτογραφία: Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi«Το δυσκολότερο πράγμα για μένα είναι ότι ζω και οι άνθρωποι, οι φίλοι μου, οι άνθρωποι που πολέμησα μαζί τους, οι άνθρωποι που αντιμετωπίσαμε μαζί τον θάνατο, δεν ζούνε σήμερα», είπε φανερά συγκινημένος ο Μανώλης
Γλέζος.
Στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου «ΑΚΡΩΝΥΜΙΑ», όπου παρευρέθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και προλόγησε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Βουλευτής Β’ Αθηνών, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο Μανώλης Γλέζος συγκίνησε και συγκινήθηκε.
«Κι αν πεθάνω θα σας κυνηγάει η ύπαρξή μου, για να κάνετε αυτό που πρέπει να κάνετε! Μη νομίζετε ότι θα γλιτώσετε από μένα. ..Ναι Τόσκα θα σας κυνηγάει η ύπαρξή μου, για να κάνετε αυτό που πρέπει να κάνετε! Μη νομίζετε ότι θα γλιτώσετε από μένα ποτέ» είπε λίγο πριν ολοκληρώσει την ομιλία του.
Έπειτα συγκινημένος κάθισε στην καρέκλα του και έπιασε το κεφάλι του φανερά συγκινημένος.
Μία συγκίνηση σπαρακτική από τα λόγια ενός ανθρώπου που πολέμησε για τη χώρα του, χωρίς φόβο για την ίδια του την ζωή. 
«Γιατί να υπάρχει αυτή η πολυπραγμοσύνη; Αγαπητοί φίλοι, στις παραμονές των εκτελέσεων, στις παραμονές από κάθε μάχη, μαζευόμαστε και κουβεντιάζαμε. Και λέγαμε: Εάν εσύ ζεις, μη με ξεχάσεις.
Εάν εσύ δε σε βρει το βόλι, όταν συναντάς τους ανθρώπους στο δρόμο, θα λες καλημέρα κι από μένα. Κι όταν πίνεις κρασί θα πίνεις κρασί κι από μένα. Κι όταν ακούς τον παφλασμό των κυμάτων, θα τον ακούς και για μένα. Κι όταν ακούς τον άνεμο, να περνάει μέσα από τα φύλλα, κι ακούς το θρόισμα του ανέμου, θα το ακούς και για μένα. Κι όταν χορεύεις, θα χορεύεις και για μένα! Μπορώ να ξεχάσω αυτόν τον κόσμο; Είναι δυνατόν;
Το δυσκολότερο πράγμα για μένα είναι ότι ζω και οι άνθρωποι, οι φίλοι μου, οι άνθρωποι που πολέμησα μαζί τους, οι άνθρωποι που αντιμετωπίσαμε μαζί τον θάνατο, δεν ζούνε σήμερα. Μπορώ να τους ξεχάσω;
Είναι δυνατόν να ξεχάσω αυτόν τον κόσμο; Δεν είναι δυνατόν. Και γι' αυτό έχω όπως λένε αυτήν την πολυπραγμοσύνη. Γιατί ο καθένας τους μου 'λεγε, εγώ θέλω να γίνω γεωλόγος. Εγώ θέλω να γίνω υδραυλικός. Εγώ θέλω να γίνω... Εκτελώ εντολές, ή προσπαθώ να εκτελέσω τις εντολές τους. Προσπαθώ. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω.
Επειδή πιστεύω ότι η σύναξη αυτή δεν είναι ένα ακροατήριο, αλλά εσείς συμμετέχετε ως ενεργοί πολίτες στο πολιτικό γίγνεσθαι, ο καθένας σας στον τομέα του αναλαβαίνει να κάνει πράξεις τα όνειρα αυτών των ανθρώπων.
Κι αν πεθάνω θα σας κυνηγάει η ύπαρξή μου... Ναι Τόσκα θα σας κυνηγάει η ύπαρξή μου, για να κάνετε αυτό που πρέπει να κάνετε! Μη νομίζετε ότι θα γλιτώσετε από μένα ποτέ. Ευχαριστώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου