Για αύξηση της καλλιέργειας τριφυλλιού μέχρι και 30% φέτος, η οποία δημιουργεί υπερπροσφορά, κάνουν λόγο γνώστες του χώρου.Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Βισαλτίας Σερρών, Παύλο Αραμπατζή, στον νομό οι καινούργιες σπορές στην
καλλιέργεια, που στην περιοχή αποδίδει 1.200-1.500 κιλά ανά στρέμμα, υπολογίζονται αυξημένες σε ποσοστό 20%-30%.
Οι λόγοι οι οποίοι, όπως εκτιμά, ώθησαν περισσότερους καλλιεργητές στο τριφύλλι, σχετίζονται πρωτίστως με τη σταθερότητα που παρουσιάζει η καλή τιμή του προϊόντος, η οποία μέσα στα τελευταία χρόνια έφτασε να ξεπεράσει και τα 20 λεπτά το κιλό, αλλά και με το χαμηλό κόστος της καλλιέργειας. Η τιμή, αυτήν τη στιγμή, που η προσφορά είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση, κινείται στα 13 λεπτά το κιλό, την οποία ο ίδιος χαρακτηρίζει οριακή για να είναι βιώσιμη η καλλιέργεια.
Η αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων κατά 20%-30% είναι το κύριο χαρακτηριστικό της φετινής σεζόν, σύμφωνα και με τον Βαγγέλη Παναγιώτου, αντιπρόεδρο του συνεταιρισμού ΘΕΣγη. Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιώτου αποδίδει αυτή την τάση στις προσδοκίες που δημιούργησε το πρόγραμμα για τη βιολογική γεωργία και στην ένταξη του τριφυλλιού στις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Όπως ο ίδιος αναφέρει, αυτό είχε ως αποτέλεσμα την υπερπροσφορά σε σύγκριση με τη ζήτηση και μία πτώση στις τιμές της τάξης του 20%. Η τιμή στο «πρώτο μαχαίρι», που δεν ήταν καθαρό το τριφύλλι, ήταν περίπου 9-10 λεπτά, 2-3 λεπτά χαμηλότερα από πέρσι, μας λέει. Ωστόσο, εκτιμά ότι θα ανέβει τους επόμενους μήνες, χωρίς όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, να ξεπεράσει τα 12-13 λεπτά για την πλειονότητα των παραγωγών. Στα 16 λεπτά το κιλό διαμορφώνεται σταθερά με βάση τα συμβόλαια που έχει ο συνεταιρισμός για τους παραγωγούς του ΘΕΣγη.
Στα 17 λεπτά/κιλό στη Κωπαϊδα
Με μέση στρεμματική απόδοση τα 1.500-1.800 κιλά, η περιοχή της Κοπαΐδας, στη Βοιωτία, εμφανίζεται να έχει αυξήσει φέτος τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν με τριφύλλι, κατά 10%-15% τουλάχιστον, εκτιμά ο γεωπόνος Θεόδωρος Χριστοδούλου. Αυτήν τη στιγμή, οι αποθήκες έχουν αδειάσει από τις χειμωνιάτικες κοπές και, μόλις την προηγούμενη Δευτέρα, ξεκίνησαν γενικευμένα στην περιοχή το μάζεμα που εμπόδιζαν οι βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών. Η τιμή που πιάνει εκεί διαμορφώνεται, όπως μας λέει ο κ. Χριστοδούλου, στα 13-14 λεπτά, που θεωρείται μια καλή τιμή. Ο ίδιος εκφράζει την εκτίμηση ότι, συν τω χρόνω, μέχρι το τέλος της σεζόν, η τιμή θα φτάσει τα 17 λεπτά. Όπως λέει, αυτό γίνεται κάθε χρόνο, όταν, προς το τέλος του καλοκαιριού, οι κτηνοτρόφοι σπεύδουν να γεμίσουν τις αποθήκες για τον χειμώνα με προμήθειες σε ζωοτροφές και τότε αυξάνεται η ζήτηση.
Η μηδική στον κόσμο
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μηδική καλλιεργείται σε έκταση μεγαλύτερη των 350 εκατομμυρίων στρεμμάτων. Στην ΕΕ η καλλιέργειά της εκτείνεται σε σημαντικό αριθμό στρεμμάτων στην Ισπανία, στην Ιταλία, στη Ρουμανία, στην Ουγγαρία και στην Πολωνία. Στη χώρα μας, από το σύνολο των κτηνοτροφικών φυτών, σημαντική έκταση καταλαμβάνουν αυτά που προορίζονται για σανό, εκ των οποίων, η μηδική καλλιεργείται σε 138.800 στρέμματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου