Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Βρετανικές εκλογές: Πύρρειος νίκη για την Μέι - Χάνει την αυτοδυναμία

Βρετανικές εκλογές: Πύρρειος νίκη για την Μέι - Χάνει την αυτοδυναμία - ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟΣύμφωνα με το κοινό κοινό exit poll που πραγματοποίησε η εταιρεία Ipsos για λογαριασμό των BBC, ITV και SKy News, οι Συντηρητικοί της Τερέζα Μέι αναμένεται να εκλέξουν 314 βουλευτές, οι Εργατικοί 266, το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα 34 έδρες,
οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 14 έδρες, και οι Πράσινοι 1 έδρα. Το Κόμμα για την Ανεξαρτησία της Βρετανίας (UKIP) φέρεται να μένει εκτός κοινοβουλίου.
Για την αυτοδυναμία απαιτούνται 326 έδρες σε σύνολο 650. Εάν το αποτέλεσμα που προβλέπουν τα exit polls επιβεβαιωθεί, θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για την Τερέζα Μέι. Για «ολοκληρωτικά καταστροφικό» αποτέλεσμα για το κόμμα και την Βρετανίδα πρωθυπουργό έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζορτζ Όσμπορν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.
O σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών, Τζον Μακ Ντόνελ, τόνισε ότι εάν οι προβλέψεις ανταποκρίνονται στα πραγματικά αποτελέσματα τότε η Μέι πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο παραίτησής της.
Σύμφωνα με τα ευρήματα του exit poll, το Συντηρητικό Κόμμα χάνει 17 έδρες, σε σχέση με την πλειοψηφία που διέθετε στην προηγούμενη Βουλή των Κοινοτήτων. Το Εργατικό Κόμμα ενισχύεται κατά 34 έδρες. Παράλληλα, το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα χάνει 22 έδρες.
Κόρμπιν: "Η κυρία Μέι πρέπει να παραιτηθεί"
Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε την Τερέζα Μέι να παραιτηθεί μετά την απογοητευτική επίδοση του Συντηρητικού Κόμματος στις εκλογές.
«Είμαι υπερήφανος για το αποψινό αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι ψηφίζουν για την ελπίδα και γυρίζουν την πλάτη στην λιτότητα», είπε ο Τζέρεμι Κόρμπιν.
Η συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές μεγάλου αριθμού ανθρώπων που δεν είχαν ψηφίσει μέχρι σήμερα δείχνει αποφασιστικότητα για κάτι διαφορετικό, είπε.
Μέι: "Η χώρα έχει ανάγκη από μια περίοδο σταθερότητας"
"Η Βρετανία έχει ανάγκη από μια περίοδο σταθερότητας και οι Συντηρητικοί θα την διασφαλίσουν" ήταν η απάντηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι προς τον Κόρμπιν, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην εκλογική της περιφέρεια, Μέιντενχεντ στη Νότια Αγγλία.
«Εάν, όπως τα στοιχεία δείχνουν, και αν ευτό είναι σωστό ότι το Συντηρητικό Κόμμα κέρδισε τις περισσότερες έδρες και πιθανόν τις περισσότερες ψήφους, τότε έχουμε το καθήκον να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε αυτήν την περίοδο της σταθερότητας και αυτό ακριβώς θα κάνουμε», δήλωσε η Τερέζα Μέι.
Όχι από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες σε κυβέρνηση συνασπισμού
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες δεν θα συμμετάσχουν «σε σύμφωνα, συμφωνίες ή συνασπισμό» με άλλα κόμματα για να τα βοηθήσει να σχηματίσουν κυβέρνηση, μετέδωσε το Sky News επικαλούμενο ανώτατο στέλεχος.
Σύμφωνα με το αποτέλεσμα του exit poll, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα ενισχύει την κοινοβουλευτική του δύναμη στις 14 έδρες, γεγονός που του δίνει σημαντικό ρόλο σε τυχόν διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Ο πρώην ηγέτης του κόμματος Νικ Κλεγκ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα υποστήριζαν μία συντηρητική κυβέρνηση.
Θα στηρίξει τη Μέι το Δημοκρατικό Κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας
Ο Τζέφρι Ντόναλντσον, βουλευτής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας δήλωσε ότι η προοπτική απυσίας αυτοδυναμίας (hung parliament) αποτελεί «τέλειο πεδίο» για το κόμμα, το οποίο θα διαπραγματευθεί με τους Συντηρητικούς , εάν δεν εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία, αφού έχουν πολλά κοινά σημεία.
Κατρακύλησε η στερλίνα με την ανακοίνωση του exit poll
Το θρίλερ με την αυτοδυναμία επηρέασε άμεσα την στερλίνα αμέσως μετά την ανακοίνωση του exit poll. Το βρετανικό νόμισμα σημείωσε πτώση τόσο έναντι του δολαρίου, φτάνοντας τα 1,2792 δολάρια, καθώς και έναντι του ευρώ κλείνοντας στο 1,14.
Βρετανικός τύπος: "Σοκ για τη Μέι, η Βρετανία στην κόψη του ξυραφιού"
Για στρατηγική ήττα της Τερέζα Μέι κάνει λόγο ο βρετανικός τύπος, καθώς όλα δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα φθάσουν οι Συντηρητικοί της πολυπόθητη αυτοδυναμία.
«Το μεγάλο στοίχημα της Μέι απέτυχε», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος των Times. Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι το όνειρο της πρωθυπουργού να ενισχύσει την πλειοψηφία της «φαίνεται ότι έγινε συντρίμμια».
«Την ώρα που οι Βρυξέλλες παρακολουθούν την κατάσταση με προσοχή, υπάρχουν φόβοι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρίσκεται σε εύθραυστη κατάσταση όταν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις σε δέκα ημέρες», τονίζει η εφημερίδα.
«Προβλέψεις σοκ για τη Μέι», είναι ο τίτλος των εφημερίδων Guardian και Daily Telegraph.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου