Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017

Αυτές οι δυό γυναίκες θα κυβερνήσουν την Μεγάλη Βρετανία -Συμμαχία Μέι με το DUP της Β. Ιρλανδίας

Αυτές οι δυό γυναίκες θα κυβερνήσουν την Μεγάλη Βρετανία -Συμμαχία Μέι με το DUP της Β. Ιρλανδίας [εικόνες]Η Τερέζα Μέι κατόρθωσε να έρθει σε συμφωνία με το συντηρητικό κόμμα DUP της Β. Ιρλανδίας που της επιτρέπει να έχει την πλειοψηφία, με τον όρο να κάνει παραχωρήσεις σε ορισμένα θέματα.

Το BBC αποκάλεσε αυτό το ιρλανδέζικο κόμμα «το κόμμα που χρίζει τον βασιλιά». Η Τερέζα Μέι πήρε καταρχήν από την βασίλισσα την άδεια να σχηματίσει κυβέρνηση. Σε μια σύντομη ομιλία της, η βρετανή πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η νέα κυβέρνηση «θα κάνει σωστά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit », και πρόσθεσε, μπροστά στους δημοσιογράφους: «Και τώρα, δουλειά!»
Η συμφωνία της Μέι με το ιρλανδικό κόμμα κατέστη δυνατή μετά από ολονύκτιες διαβουλεύσεις. Το DUP κέρδισε 10 έδρες στις εκλογές της Πέμπτης, 8 Ιουνίου, ήτοι 2 περισσότερες από τις προηγούμενες εκλογές. Οπως εξηγεί ο Guardian, το ιρλανδικό κόμμα πήρε αυτή την απόφαση γιατί απελπίστηκε όταν κατάλαβε ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν (ιστορικός εχθρός του DUP γιατί έχει καλές σχέσεις με το Σιν Φέιν) μπορεί να γίνει πρωθυπουργός.
Δεν είναι ακόμη γνωστές οι λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας με το Συντηρητικό κόμμα, το οποίο παρουσιάζεται από τον βρετανικό Τύπο ως «σύμφωνο στήριξης περισσότερο παρά τυπική συμμαχία». Αλλά είναι σίγουρο ότι αυτό το κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας κάνει μια καλή πολιτική κίνηση. Παρότι δεν είναι πιθανό τα μέλη του DUP να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, το εν λόγω κόμμα θα δει κάποιες από τις ιδέες του να υλοποιούνται στο κυβερνητικό έργο.
Η ηγέτης του κόμματος Arlene Foster δήλωσε ότι είναι «απόλυτα ικανοποιημένη» από τις εξελίξεις.
«Περισσότερες ψήφοι. Περισσότερες έδρες. Περισσότερη επιρροή. Για περισσότερη Βόρεια Ιρλανδία» έλεγε η αφίσα του PUD προεκλογικά και αποδείχτηκε προφητική. Το DUP είναι ένα «βολικό» κόμμα για την βρετανή πρωθυπουργό γιατί δεν διεκδίκησε ποτέ ένα ειδικό καθεστώς για την Βόρεια Ιρλανδία στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Το DUP δεν έχει καμία σχέση με το Σιν Φέιν, το οποίο ζητάει ειδικό καθεστώς για την Β. Ιρλανδία και πήρε 7 έδρες στις εκλογές της Πέμπτης, 8 Ιουνίου.
Προτεραιότητες για το DUP είναι:
  • Μείωση των τιμών για τα φέρι μεταξύ Ιρλανδίας και Μεγάλης Βρετανίας
  • Στήριξη του τουριστικού τομέα στην περιοχή
  • Επιδοτήσεις για τα μέσα μεταφοράς στη Βόρεια Ιρλανδία
  • Σε κοινωνικό επίπεδο, το PDU είναι εχθρικό απέναντι στον γάμο των ομοφυλοφίλων.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Συντηρητικό κόμμα εξαρτάται από ένα ιρλανδικό κόμμα για να κάνει κυβέρνηση. Το 1996, ο τότε πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ αναγκάστηκε να στηριχθεί στους 9 βουλευτές του Ulster Unionist Party για να σχηματίσει πλειοψηφία.
Ο βρετανικός Τύπος σημειώνει ότι η Τερέζα Μέι φρόντισε όλο το τελευταίο διάστημα να διατηρήσει τις καλύτερες σχέσεις με το PUD. Αλλά παρά την συμμαχία, η κατάσταση παραμένει πολύ εύθραυστη, θυμίζει το BBC. Το Συντηρητικό κόμμα και το PUD θα έχουν πλειοψηφία 329  εδρών (326 αρκούν). Αλλά αυτή η πλειοψηφία είναι πολύ μικρή για να διασφαλίσει «την σταθερότητα και την ασφάλεια» που είχε υποσχεθεί προεκλογικά η Τερέζα Μέη.


iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου