Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Το πρόγραμμα «Golden Visa» φέρνει στη Βουλή ο Κωνσταντινόπουλος! «400 εκ. ευρώ έσοδα η Ελλάδα, 4 δισ. η Κύπρος»


Κωνσταντινόπουλος: Η «έκρηξη» ανάπτυξης μετατρέπεται σε έκρηξη λουκέτων Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης σχετικά με την απόδοση του ελληνικού προγράμματος χορήγησης αδειών διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών μέσω της αγοράς ακινήτων ή επενδύσεων
αξίας άνω των 250.000 ευρώ στην Ελλάδα, κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
Στην ερώτησή του, ο κ. Κωνσταντινόπουλος επισημαίνει ότι η εφαρμογή του ίδιου προγράμματος έχει αποφέρει μεγάλα οικονομικά οφέλη σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ (μόνο στην Κύπρο, τα έσοδα υπολογίζονται σε 4 δις ευρώ), ενώ στην Ελλάδα η απόδοση κρίνεται φτωχή και μειώνεται συνεχώς, παρ’όλο που το ελληνικό πρόγραμμα θεωρείται το πλέον ανταγωνιστικό σε επίπεδο ΕΕ.
Ολόκληρο το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:
«Κύριε Υπουργέ,
Το ελληνικό πρόγραμμα “Golden Visa”, βάσει του Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης, προβλέπει τη δυνατότητα χορήγησης αδειών διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών και σε μέλη των οικογενειών τους, που προβαίνουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα ή σε επενδύσεις, με αξία άνω των 250.000 ευρώ.
Με βάση τα στοιχεία του οργανισμού Enterprise Greece, που έχει αναλάβει την προώθηση του προγράμματος, η απόδοσή του είναι μάλλον φτωχή (συνολικά 1684 άδειες με απόδοση περίπου 400 εκ.ευρώ) και βαίνει μειούμενη (600 άδειες τον πρώτο χρόνο εφαρμογής, και μόλις 1000 στα επόμενα τρία χρόνια). Την ίδια περίοδο, άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ εφαρμόζουν παρόμοια προγράμματα με πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και πολλαπλάσια οικονομικά οφέλη (σύμφωνα με δημοσιεύματα, η απόδοση του ίδιου προγράμματος στην Κύπρο αγγίζει τα 4 δις ευρώ), δίχως να παραγνωρίζεται η ανθρωπιστική, πολιτική και κοινωνική διάσταση του ζητήματος.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Ποια είναι τα πλήρη και αναλυτικά στοιχεία της έως σήμερα απόδοσης – οικονομικής και διοικητικής – του Προγράμματος “Golden Visa Greece”; Ποιες βελτιώσεις έχει πραγματοποιήσει η Κυβέρνηση και πώς σκοπεύει να το προωθήσει εφεξής;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου