Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Γεννηματά: Οι εκλογές είναι η λύση για τη χώρα - ούτε ΣΥΡΙΖΑ ούτε ΝΔ

arxizei-to-sunedrio-tis-disu-gia-to-megalo-restart-tis-kentroaristerasΤον κομβικό ρόλο που μπορεί να παίξει ξανά στις  διεργασίες και στην διαμόρφωση του πολιτικού τοπίου πριν και μετά τις εκλογές μια ενιαία και δυνατή κεντροαριστερή παράταξη αποκάλυψε η πρώτη μέρα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Το κατέδειξαν με τις ομιλίες τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος απηύθυνε το πλέον καθαρό προσκληρήριο στην  Φώφη Γεννηματά για ευρύτερη πολιτική σύμπραξη και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ως εκπρόσωπος του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος εξίσου καθαρά κάλεσε την κ. Γεννηματά να μην συμπλεύσει με την... νεοδεξιά 
Την ίδια ώρα η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης διατύπωνε ένα ευρύ προσκλητήριο σε όλα τα στελέχη και τους προοδευτικούς πολίτες για την " νέα Αλλαγή" αποκλείοντας όσους όπως είπε χαρακτηριστικά "έπιασαν στασίδι στον ΣΥΡΙΖΑ" . Η κ. Γεννηματά άσκησε κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ και στην ΝΔ με τον κ.Τζανακόπουλο να την επιτιμά ότι ¨δεν υπάρχει η πολυτέλεια των ίσων αποστάσεων".
Ο Γ. Παπανδρέου απηύθυνε ονομαστικό προσκλητήριο στον Σταύρο Θεοδωράκη λίγο πριν εκείνος ανέβει στο βήμα, με τη φράση " Σταύρο σε θέλουμε συνοιδοπόρο μας" ενώ φρόντισε να χαράξει την κόκκινη γραμμή για τυχόν μελλοντική σύμπλευση με την ΝΔ όταν φωτογράφισε τον Προκόπη Παυλόπουλο και ιχνογράφησε τον Καραμανλή. 
Ο Στ . Θεοδωράκης απο την πλευρά του ξεκαθάρισε πως η Προοδευτική συμμαχία δεν έχει θέση για τους ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και αποκάλυψε και το λόγο που οι σχέσεις του με την Φώφη Γεννηματά οδήγηθηκαν σε χάσμα. 
Ο Κώστας Σημίτης πάλι προειδοποίησε άπαντες εντός και εκτός κομματικών τειχών πως η έξοδος από την κρίση δεν είναι νομοτελειακή και είναι ιστορική η ευθύνη κάθε κυβέρνησης να πει την αλήθεια στον λαό ότι ούτε η έξοδος από τα μνημόνια ούτε το τέλος της επιτροπείας είναι κοντά. Τουναντίον. Οσο για κεντροαριστερά είπε ότι πρέπει να συγκροτήσει ένα ισχυρό εξιγχρονιστικό κόμμα με νέα πρόσωπα " εδώ και τώρα". 
Το συνέδριο οδήγησε σε ένα ηχηρό εκσυγχρονιστικό διαζύγιο για το οποίο είχε γράψει από το πρωί το TOC . Η παρουσία Ραγκούση στο συνέδριο τον έθεσε εκτός της κίνησης Ωρα Αποφάσεων που είχε συγκροτήσει με την Διαμαντοπούλου και τον Φλωρίδη. 
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται αύριο Σάββατο η ομιλία Βενιζέλου. 

Λεπτό προς λεπτό ομιλίες και στιγμιότυπα 

Φώφη: Είμαστε εδώ για την νέα Αλλαγή 


Η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της ανέφερε ότι τίποτα δεν σταμάτα την προσπάθεια για την αναγέννηση της παράταξης και καλωσόρισε ιδιαίτερα τον παριστάμενο πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη λέγοντας του « η παρουσία σας μας τιμά». 
Θερμή χειραψία Παπανδρέου στον Κώστα Σημίτη
Θερμή χειραψία Παπανδρέου στον Κώστα Σημίτη
 «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δυναμώνει ξανά»  ανέφερε η  κ. Γεννηματά και σημείωσε «εδώ χτυπάει η καρδιά των προοδευτικών πολιτών».
Το σύνθημα που προκάλεσε το θερμό χειροκρότημα των συνέδρων ήταν « Είμαστε εδώ για την νέα Αλλαγή.
«Ξεκαθαρίζουμε την ταυτοτητά μας τους στόχους μας. Η ελληνική κοινωνία κουράστηκε να της γεμίζουν τα αυτά και να της αδειάζουν τις τσέπες» ανέφερε η κ. Γεννηματά.
Διαμορφώνουμε τον ισχυρό πόλο της Κεντροαριστεράς μπορούμε να είμαστε και πάλι πλειοψηφικό ρεύμα είπε η κ. Γεννηματά προσδιορίζοντας τα μέτωπα απέναντι στα οποία βρίσκεται η κεντροαριστερά.      

Η λύση για τη χώρα περνάει μέσα από τις εκλογές  

Η κ. Γεννηματά απέκρουσε το «άνοιγμα» του Τσίπρα λέγοντας ότι πρόκειται για μια ακόμη ένδειξη κυνισμού του.
«Τώρα που χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του, εμφανίζεται υποδυόμενος την  "κυβερνώσα Αριστερά", καλώντας μάλιστα με πατερναλιστικό ύφος σε δήθεν προοδευτικά μέτωπα. Πρόκειται για μια ακόμα επίδειξη πολιτικού κυνισμού. Όλοι έχουν αντιληφθεί ότι ο κ. Τσίπρας έχει προ πολλού διαβεί τον πολιτικό του Ρουβίκωνα και οδεύει προς στην απέναντι όχθη της... αβύσσου. Ας μην ματαιοπονεί λοιπόν. Δεν βρισκόμαστε στην χώρα των λωτοφάγων. Θα ηττηθούν στις εκλογές με εκκωφαντικό τρόπο» είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά.  
 «Η  λύση για τη χώρα περνάει μέσα απο εκλογές» ανέφερε και πρόσθεσε: «Εκλογές, που η αντιπολίτευση όμως δεν μπορεί να προκαλέσει. Όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και της λογικής που εκφράζει, προϋποθέτει την καθοριστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Και όποιος βλέπει μόνο την ανάγκη να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και αδιαφορεί για τα υπόλοιπα, ουσιαστικά λέει στον κόσμο να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία και να κρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε εφεδρεία».               
Επέκρινε όμως και την ΝΔ ότι σιωπά για τις ευθύνες της διακυβέρνησης το 2009 - 2007 και εγκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και για την χρήση του όρου «αλλαγή» και την  για την πρόσφατη αποστροφή του ότι η βία προέρχεται από την αριστερά θυμίζοντας του τη βία της ακροδεξιάς.  
«Χαρίζουμε στο ΣΥΡΙΖΑ μόνο όσους πήγαν να βρουν στασίδι» σε όλους τους άλλους λέμε « γυρίστε στο σπίτι σας, γιατί η μεγάλη δημοκρατική παράταξη είναι το σπίτι κάθε προοδευτικού ανθρώπου».
Θέτουμε τις βάσεις για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας αυτός είναι ο στόχος μας ανέφερε η κ. Γεννηματά. 
Η κ. Γεννηματά επισήμανε με ένταση την ανάγκη της ενότητας του χώρου « Ενότητα πάνω από όλα της δημοκρατικής παράταξης, δεν θα σκοτωθούμε ξανά μεταξύ μας συμμαχία εμπιστοσύνης» ανέφερε.
Εμπνεόμαστε από τον Ανδρέα την Μελίνα, του Γεννηματά του Κύρκο τον Παπαγιαννάκη, τους αγωνιστές της αριστεράς είπε και τόνισε ότι τρία πράγματα χρειάζονται: αγώνας, αγώνας, αγώνας.           

Μετά το συνέδριο τι     

Η κ. Γεννηματά είπε ότι μετά το συνέδριο τα κόμματα πρέπει να τοποθετηθούν για τον οδικό χάρτη των επόμενων βημάτων και το μεταβατικό διάστημα που απαιτείται να να φτάσουμε στον στόχο της της ενιαίας παράταξης. Πρότεινε η διαδικασία να έχει καταλήξει σε ιδρυτικό συνέδριο το Δεκέμβριο του  2017 αφού προηγηθεί εκλογή νέου επικεφαλής τον Οκτώβριο του 2017.    Πρότεινε επίσης την άμεση συγκρότηση Ανεξάρτητης Επιτροπής δεοντολογίας και Πιστοποίησης Διαδικασιών, η οποία αναλαμβάνει την εποπτεία και εγγυάται την αξιοπιστία, την διαφάνεια και το αδιάβλητο της πορείας προς την εκλογή ηγεσίας και το ιδρυτικό συνέδριο του νέου ενιαίου προοδευτικού φορέα.Ως Επικεφαλής της Ανεξάρτητης αυτής Επιτροπής προσωπικοτήτων υψηλού κύρους κοινής αποδοχής αναλαμβάνει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ. Νίκος Αλιβιζάτος. Επίσης πρότεινε δημιουργία Μητρώου του νέου φορέα με βάση τους πολίτες που προσήλθαν στην ψηφοφορία και όλους όσους άλλους το επιθυμούν,εκλογή Συνέδρων με βάση το νέο Μητρώο με διαφανείς διαδικασίες.

Η ομιλία Γ. Παπανδρέου 

Μέσα σε θερμά χειροκροτήματα και ιαχές « Παπανδρέου Παπανδρέου» άρχισε την ομιλία του ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ Γιώργος Παπανδρέου.
« Πάμε μαζί κάνουμε ένα βήμα μαζί» είπε και μίλησε για ιστορικό βηματισμό αν ο οδηγός είναι οι αξίες.  
«Είμαστε η μόνη πραγματική αριστερά που γνώρισε ο τόπος» είπε ο κ. Παπανδρέου κάνοντας αναφορά στις ιστορικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ ανάμεσά τους και στα όσα έγιναν το 2009 για να μην ζήσει η χώρα την τραγωδία της χρεοκοπίας.
Μιλώντας για το διάστημα εκείνο είπε « πονέσαμε από τις αποφάσεις μας αλλά πονέσαμε περισσότερο όταν οι θυσίες των εταίρων δεν έγιναν σεβαστές όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τις σπατάλησαν για να μας πολεμήσουν». 
«Ενας είναι ο σκοπό μας να δώσουμε ελπίδα στη χώρα, σήμερα που στέρεψαν τα ψέμματα και κατέρρευσαν οι μύθοι»  σημείωσε ο κ. Παπανδρέου. 
Η μόνη ρεαλιστική και πατριωτική επιλογή ήταν η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης είπε αναφερόμενος στο πρώτο μνημόνιο.
Οσο κι αν μειωθεί το χρεός και αν επιμηκυνθεί η αποπληρωμή του αν δεν αλλάξουμε ως χώρα πάλι μπροστά μας θα βρεθεί το χρέος είπε ο κ. Παπανδρέου.
 Απηύθυνε τις ευχές του στον Λουκά Παπαδήμο για ταχεία ανάρρωση αλλά και στον Σταύρο Θεοδωράκη τον οποίο προσκάλεσε να συμμετάσχει στο νέο εγχείρημα λέγοντας « Σταύρο σε θέλουμε συνοδοιπόρο».     
Την ώρα  που κάρφωσε τον Προκόπη Παυλόπουλο μιλώντας για την επιλογή προσώπου για την προεδρία της Δημοκρατίας το 2020  ακούστηκαν οι ιαχές «Παπανδρέου, Παπανδρέου».
Ομιλία Κ. Μητσοτάκη
Οι διαχωριστικές γραμμές ξεθωριάζουν στα χρόνια της κρίσης είπε ο κ. Μητσοτάκης εξηγώντας ότι κάποτε θα ήταν αδιανόητο ο αρχηγός της ΝΔ να απευθύνει ομιλία στο κόμμα που παραδοσιακά ήταν ο εχθρός. Ο κ. Μητσοτάκης απένειμε τα εύσημα στην Φώφη Γεννηματά προσωπικά για την συνεργασία τους στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ.
«Προφανώς μας χωρίζουν αρκετά αλλά αυτά που μας ενώνουν είναι πολλά»  είπε ο κ.Μητσοτάκης περιγράφοντας το πολιτικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στη χώρα.
«Προϋποθεση να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος» είπε μιλώντας για το κοινό χρέος να προστατευθούν οι αρμοί της δημοκρατίας.  
  Ο καθένας έχει τις μνήμες την ιστορία τους ηγέτες τις προτεραιότητες και τις παρακαταθήκες του αλλά έχουμε αποδείδει ότι τα κόμματά μας μπορούν να κάνουν την υπέρβασή μας. 
Η χώρα χρειάζεται μια δυνατή κεντροαριστερή έκφραση είναι στοιχείο προόδου και ισορροπίας του πολιτικού συστήματος. 

Νωρίτερα το ρεπορτάζ του TOC ανέφερε: 
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γενημματά θα «ευτυχήσει» να απευθύνει την ομιλία της για το «αύριο» της παράταξης  έχοντας στο ακροατήριο τρεις πρώην προέδρους, τον Κώστα Σημίτη, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Την σημασία του εγχειρήματος για το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό   καταδεικνύει και η επιλογή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη να παραστεί και να μιλήσει ενώ ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει στο ΣΕΦ τον στενότερο συνεργάτη του και κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο.
Η παρουσία του Σταύρου Θεοδωράκη αυτονόητη, αφού το Ποτάμι βρέθηκε πολλές φορές σε τροχιά σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ και την Δημοκρατική Συμπαράταξης αλλά « πρόσωπα και συνθήκες» δεν συνέβαλλαν στο να μετατραπεί η σύγκλιση σε συμπόρευση.
Μια συμπόρευση για την οποία ευελπιστεί ακόμη ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που αυτό τοποθετείται στην κεντροαριστερά και το κοινωνικό κέντρο.
Στελέχη και των δυο κομμάτων θεωρούν ότι δεν είναι αργά για να επιτευχθεί αυτή η συμπόρευση και προσβλέπουν το συνέδριο να λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Στην Χαριλάου Τρικούπη εύχονται το Συνέδριο και ο δημόσιος διάλογος για το «νέο» που θα πυροδοτήσει να άρει τις επιφυλάξεις και τη διστακτικότητα του Ποταμιού αλλά και της κίνησης Διαμαντοπούλου- Ραγκούση- Φλωρίδη να μετάσχουν.   
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες στο συνέδριο δεν θα παραστούν οι Άννα Διαμαντοπούλου και Γιώργος Φλωρίδης της Ώρας Αποφάσεων.
Στην απόφαση αυτή συντέλεσε ότι έλαβαν προσκλήσεις ως πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και όχι ως ιδρυτές της πολιτικής τους κίνησης. 
Με ενδιαφέρον αναμένεται αν θα παραστεί ο τρίτος της κίνησης Γιάννης Ραγκούσης που εμφανιζόταν ανοικτός στην προοπτική αυτή. Αν επιλέξει να παραστεί εκτιμάται ότι  θα αποτελέσει την αρχή του τέλους για κοινή συμπόρευση με Διαμαντοπούλου και Ραγκούση.
Το νέο σύμβολο   
Το τριήμερο συνέδριο θα εγκρίνει την πολιτική διακήρυξη ,το προγραμματικό πλαίσιο ενώ αναμένεται να προσδιορίσει και το χρονοδιάγραμμα για τον νέο φορέα που θα προκύψει έπειτα από νέο συνέδριο το ερχόμενο φθινόπωρο ή στα τέλη του έτους.
Το restart θα αποτυπωθεί και συμβολικά: θα αποκαλυφθεί το νέο σύμβολο το οποίο μαζί με τον εμβληματικό ήλιο από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και τα σύμβολα των άλλων κομμάτων και κινήσεων.  Από και και πέρα όμως υπάρχουν και τα δύσκολα πεδία που ενέχουν και διαφωνίες και αποκλίσεις: όπως το χρονοδιάγραμμα για το ιδρυτικό συνέδριο, ο χαρακτήρας του νέου φορέα ( ενιαίος ή πολιτασικός)   και ο χρόνος και η διαδικασία εκλογής του νέου επικεφαλής.        

Το πρόγραμμα των ομιλιών  

Την Φώφη Γεννηματά θα διαδεχθούν στο βήμα οι επικεφαλής των  «συνιστωσών» που απαρτίζουν την Δημοκρατική Συμπαράταξη δηλαδή του Γιώργου Παπανδρέου (πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ) του Θανάση Θεοχαρόπουλου (ΔΗΜΑΡ) του Εκπρόσωπος των Κινήσεων Πολιτών Γιάννης Τούντας και τους Προέδρου της ΕΔΕΜ Απόστολου Πόντα.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να αναφερθεί στο μέλλον με αναφορές όμως στην «κολασμένη» περίοδο (2009-2011) κατά την οποία ο ίδιος ήταν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός.
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι το ύφος της ομιλίας του θα καθορίσει εν πολλοίς αν θα υπάρξει απάντηση από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο τελευταίος αναμένεται να μιλήσει το Σάββατο το πρωί και κατά τις ίδιες πηγές δεν πρόκειται να «ξύσει» παλιές πληγές αν δεν προκληθεί.
Με μεγάλο ενδιαφέρον (για διαφορετικούς όμως λόγους) αναμένονται οι ομιλίες των Κώστα ΣημίτηΚυριάκου Μητσοτάκη και Σταύρου Θεοδωράκη.
Με ενδιαφέρον αναμένεται επίσης η ομιλία του επικεφαλής των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς Σπύρο Λυκούδη στον οποίο απέστειλε πρόσκληση η κυρία Γεννηματά.
Ο κ. Λυκούδης επιμένει σταθερά εδώ και καιρό στην ανάγκη συγκρότησης ενός νέο κεντροαριστερού πόλου μεταξύ των δύο μονομάχων, με σταθερές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή
Την ίδια ημέρα θα πάρουν το λόγο και δύο από τους πιο σημαντικούς υπουργούς του πρώην εκσυγχρονιστικού μπλοκ. Οι Νίκος Χριστοδουλάκης και Τάσος Γιαννίτσης.
Κατά την διάρκεια του συνεδρίου θα λειτουργούν παράλληλα διάφορα θεματικά workhop στα οποία θα μετέχουν μεταξύ των άλλων ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, ο πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, καθηγητές πανεπιστημίου κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου