Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017

Το ISIS ανακοίνωσε τον θάνατο του ηγέτη του, Αλ Μπαγκντάντι

φωτογραφία: AP images Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ανακοίνωσαν ότι ο ηγέτης τους Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι είναι νεκρός. Την είδηση μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Sumaria, επικαλούμενο πηγές στην ιρακινή επαρχία Νινευή. Σύμφωνα με την ίδια
πηγή, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ανακοίνωσαν ότι σύντομα θα ανακοινωθεί το όνομα του «νέου χαλίφη».
Νωρίτερα, ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν φωτογραφίες που επιβεβαιώνουν τον θάνατο του Αλ Μπαγκντάντι.
Στις 2 Ιουλίου το τηλεοπτικό δίκτυο Al Sumaria, επικαλούμενο πηγές στην επαρχία Νινευή, είχε μεταδώσει ότι οπαδοί του Ισλαμικού Κράτους εκτέλεσαν έναν ιμάμη επειδή κατά τη διάρκεια της προσευχής είχε αναφερθεί στον υποτιθέμενο θάνατο του Αλ Μπαγκντάτι.
Στις 16 Ιουνίου το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο αλ Μπαγκντάντι πιθανώς να σκοτώθηκε μετά από επιδρομή ρωσικών μαχητικών σε αρχηγείο του «Ισλαμικού Κράτους» σε νότιο προάστιο της de facto πρωτεύουσάς του, της Ράκα στα τέλη Μαϊου και ότι προσπαθούσε να επιβεβαιώσει την πληροφορία μέσω διαφόρων διαύλων.
Λίγες μέρες αργότερα, στις 23 Ιουνίου, εκπρόσωπος της αμερικανικής επιχείρησης κατά του ISIS ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πειστικά στοιχεία, που να αποδεικνύουν ότι ο ηγέτης του «χαλιφάτου» σκοτώθηκε από ρωσική αεροπορική επιδρομή. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι οι ΗΠΑ «σίγουρα θα καλωσόριζαν τον θάνατο του αλ Μπαγκάντι, αλλά δεν έχουμε οριστική απόδειξη που να μας κάνει να πιστεύουμε ότι αυτή η πληροφορία είναι ακριβής».
Στις 29 Ιουνίου ο Ρώσος βουλευτής Αλεξέι Πουσκόφ είπε ότι η πληροφορία από τη ρωσική πλευρά για το θάνατο του αλ Μπαγκάντι είναι 100% ακριβής κι ότι όπως προκύπτει από τα λεγόμενα διάφορων πηγών γίνεται μια πάλη εξουσίας μέσα στον ISIS για το αρχηγικό πόστο, πράγμα που σημαίνει ότι ο ηγέτης του ήταν όντως νεκρός.
Ο Αλ Μπαγκντάντι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα ΜΜΕ το 2014 όταν ανακήρυξε την ίδρυση ενός «χαλιφάτου» στη Μέση Ανατολή. Έκτοτε εμφανίστηκαν κατ’ επανάληψη αναφορές σε ΜΜΕ για το θάνατο του ηγέτη του «Ισλαμικού Κράτους», οι οποίες ωστόσο ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου