Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Ξεκινά την Κυριακή η 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη των Κινήσεων Πολιτών

Αποτέλεσμα εικόνας για Κινήσεων ΠολιτώνΤην τρίτη τους Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, θα πραγματοποιήσουν, την προσεχή Κυριακή, στο Σεράφειο Κολυμβητήριο, οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία.
Οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία συγκροτήθηκαν τον Σεπτέμβρη του 2015, από τριάντα στελέχη πολιτικών κινήσεων
και άλλων στελεχών της Κεντροαριστεράς, μετά από συνένωση διάφορων Κινήσεων που υπήρχαν και δραστηριοποιούνταν στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς με προσανατολισμό την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και από τότε συμμετέχουν ως ο τρίτος εταίρος, μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.



Στην προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή που είχαν ανακοινώσει όταν συγκροτήθηκαν συμμετείχαν οι: Παύλος Αθανασόπουλος, Τάκης Αναστόπουλος, Δανάη Αντωνάκου, Μιχάλης Αρτεμάκης, Γιώργος Βερνίκος, Ιωακείμ Γρυσπολάκης, Αλέξανδρα Δαλιάνη, Νίκος Διακουλάκης, Ρούλης Εδιάρογλου, Γιάννης Ευλογημένος, Ίρις Ζαχμανίδου, Τάκης Ιωακειμίδης, Πέτρος Καβάσαλης, Γιάννης Καλογήρου, Σωτήρης Κατσέλος, Θόδωρος Καρούνος, Δημήτρης Μερεντίτης, Λίλιαν Μήτρου, Αλέξανδρος Μοντιάνο, Χρήστος Μπούρας, Πέτρος Παπασαραντόπουλος, Γιώργος Πιέρρος, Μαρίνα Πετρέλλη, Χρήστος Σεβαστιάδης, Μάνος Σιφονιός, Δημήτρης Σκάλκος, Γιάννης Τούντας, Λία Τσακαλιά, Μιχάλης Χάλαρης, Κώστας Χλωμούδης

Όπως αναφέρουν κεντρικά στελέχη τους, συγκροτήθηκαν προκειμένου να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός νέου, ισχυρού φορέα της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας, προωθώντας τα αιτήματα για ενότητα και ανανέωση. Για το λόγο αυτό οι Κινήσεις Πολιτών αποτελούν ένα μεταβατικό πολιτικό οργανισμό, που δεν προσλαμβάνει χαρακτηριστικά κόμματος, αλλά βασίζεται στην εθελοντική πολιτική αυτοοργάνωση εκατοντάδων πολιτών από όλη τη χώρα, που μέσα από συλλογικές, δημοκρατικές διαδικασίες, και αξιοποιώντας πρωτίστως τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας, επιθυμούν να συμμετέχουν στη δημιουργία του νέου φορέα.

Η 1η Συνδιάσκεψη των Κινήσεων Πολιτών έγινε στην Αθήνα, στις 16/4/2016. Συμμετείχαν πάνω απο 150 στελέχη από όλες τις περιφέρειες της χώρας εκπροσωπώντας τα 900 μέλη των Κινήσεων Πολιτών και πολλοί άλλοι που ήρθαν ως παρατηρητές.

Τη Συνδιάσκεψη τίμησαν, επίσης, με την παρουσία τους και απηύθηναν χαιρετισμό η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο επικεφαλής της Κίνησης « Μετά » Σπύρος Λυκούδης.

Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης επικεντρώθηκαν κυρίως στην εξέταση των κειμένων πάνω στα οποία είχε προηγηθεί ηλεκτρονική διαβούλευση μέσα απο το socialdemo.gr. και αποτελούνται από τέσσερεις ενότητες: Α.1) «Ποιοί είμαστε» Α.2) «Το ιδεολογικο-πολιτικό πλαίσιο της σοσιαλδημοκρατίας», Β1) «Η πολιτική συγκυρία», Β.2) «Οι μεταρρυθμίσεις που προτείνουμε», Γ.1) «Ο ρόλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης», Γ.2) «Ο νέος φορέας της σοσιαλδημοκρατίας» και Δ) «Οργανωτική εισήγηση». Στην τελική διαμόρφωση των κειμένων αυτών συνέβαλαν με τις παρεμβάσεις τους πάνω από σαράντα μέλη που πήραν το λόγο και κατέθεσαν τις απόψεις τους.

Οι αποφάσεις της μαζί με την απάντηση στο ερώτημα τι είναι και τι θέλουν οι "Κινήσεις" περιέχονται σε βιβλίο που εκδώσανε τόσο σε έντυπη όσο σε ηλεκτρονική μορφή (http://socialdemo.gr/2016/09/26/ebook/) .

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι Κινήσεις Πολιτών συμμετείχαν ενεργά στο Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και στις επιμέρους θεματικές και περιφερειακές δομές και επιτροπές της, καθώς και στην οργάνωση της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης της του Μαΐου 2016, επιδιώκοντας .να ακολουθηθούν περισσότερα και πιο γρήγορα βήματα, ως προς την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών σύγκλισης για την προγραμματική και οργανωτική ανανέωση και ενότητα των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας.

Παράλληλα, οι «Κινήσεις Πολιτών» με ανακοινώσεις, συνεντεύξεις τύπου, ανοικτές εκδηλώσεις, παρεμβαίνουν στις πολιτικές εξελίξεις και πρωταγωνίστησαν στις διαδικασίες συνεννόησης και στις προσπάθειες σύγκλισης, θεωρώντας ότι η συμφωνία Γεννηματά-Θεοδωράκη για τη δημιουργία κοινής Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου αποτελεί, ταυτόχρονα, δικαίωση των προσπαθειών αυτών τα τελευταία χρόνια.
Ως «Κινήσεις Πολιτών» συμβάλλαμε ουσιαστικά στην εξέλιξη αυτή και θα συνεχίσουμε να συμβάλουμε, συμμετέχοντας ενεργά στην λειτουργία της, μαζί με όλους όσους στηρίζουν την προσπάθεια, τερματίζοντας έτσι μια μακρά περίοδο κατακερματισμού και συρρίκνωσης του προοδευτικού δημοκρατικού χώρου.

Στις 6 Μαΐου 2017 οργανώθηκε η 2η Συνδιάσκεψη τους με θέμα: «ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΕΝΑΙΟ ΦΟΡΕΑ» και συζήτησαν τις πολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, τη πορεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔηΣυ), την ανασυγκρότηση των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας, της κεντροαριστεράς, της ανανεωτικής αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου και της πολιτικής οικολογίας, καθώς και τη μέχρι σήμερα πορεία τους. Δικαίωμα συμμετοχής είχαν όλα τα μέλη μας τα οποία ανέρχονται πλέον σε 1105 (+22%) και καλύπτουν γεωγραφικά κάθε περιφερειακή ενότητα(π. νομό) της χώρας μας. Οι προσπάθειες για οργανωτική ενδυνάμωσή τους έγιναν αξιοποιώντας αποκλειστικά τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας.

Στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμμετοχή τους στη Δημοκρατική Συμπαράταξη είχαν ουσιαστική και αδιάλειπτη εκπροσώπηση σε όλα τα όργανά της τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Τα όργανα της ΔΗΣΥ στα οποία μετείχαν είναι τα ακόλουθα:

i) Το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο(ΚΣΣ) και το άτυπο συντονιστικό.

ii) Οι έξι επιτροπές που αποφάσισε το ΚΣΣ και είναι η Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγραμματικού Διαλόγου, Οργανωτικού Συντονισμού, Ψηφοδελτίων, Επικοινωνίας, Πολιτικών για τη Νέα Γενιά και η Οικονομικής Εξόρμησης.

iii)Τα Δεκαεννιά Περιφερειακά Συντονιστικά όπου εκτός από την ολομέλειά τους μέλος μας συμμετέχει στη γραμματεία συντονισμού τους.

iv) Σε πάνω από το 85% των Νομαρχιακών συντονιστικών.

v) Σε όλα τα Δίκτυα Πρωτοβουλίας της ΔΗ.ΣΥ (Δ.Π) που έχουν συσταθεί μέχρι σήμερα (π.χ. στην Αττική στα ΝΣ των Β1, Β2 & Περιφέρειας Αττικής).

vi) Το Συντονιστικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΣΥ.

Στο Συνέδριο της ΔΗΣΥ τον Ιούνιο του 2017 συμμετείχαν με 163 στελέχη τους και στο πρόσφατο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής με 70 στελέχη εάν και υπήρξε διάθεση συμμετοχής από το διπλάσιο αριθμό συνέδρων που τους εκχωρήθηκε. Ακόμη τα στελέχη τους συμμετείχαν και στις 9 γραμματείες των επιτροπών της ΟΕΣ του πρόσφατου συνεδρίου και σε όλες επιμέρους ομάδες που δημιούργησε κάθε επιτροπή, συμβάλλοντας αποφασιστικά με τις προτάσεις, τις ιδέες, τις παρεμβάσεις και τις παροτρύνσεις τους στο έργο τους. Τέλος στο Κεντρικό Συμβούλιο το ανώτερο συλλογικό όργανο της διευρυμένης Δημοκρατικής Συμπαράταξης μετά το Συνέδριο του Ιουνίου 2017, συμμετέχουμε με 8 στα 81 μέλη του.

Όσον αφορά στην αυτόνομη λειτουργία τους ως “Κινήσεις Πολιτών” έχουν μέλη στο σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων (π. Νομών) της επικράτειας. Όμως παραμένει χαλαρή η μεταξύ τους σύνδεση και επικοινωνία και δεν έχει προχωρήσει η σύσταση των κατά τόπους Συντονιστικών Επιτροπών των “Κινήσεων Πολιτών”. Στο σκέλος αυτό πρέπει να τονιστεί ότι η κύρια βαρύτητα εκ μέρους όλων των μελών μας ήταν να προχωρήσει η θεσμική και οργανωτική συγκρότηση της ΔΗΣΥ σε τοπικό - κλαδικό/θεματικό, νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο, για την αποτελεσματικότερη δράση, ενότητα και διεύρυνση των δυνάμεών της και δευτερευόντως η δομημένη οργάνωση μας.

Τα όργανα τους που επελέγησαν μετά την 1η και 2η Συνδιάσκεψη λειτουργούν σε ικανοποιητικό επίπεδο. Η 60μελής Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή (ΚΣΕ) συνεδριάζει περίπου μία φορά το τρίμηνο και η 15μελής Κεντρική Συντονιστική Γραμματεία(ΚΣΓ) συνεδριάζει ανελλιπώς μία φορά την βδομάδα.

Επίσης έχουν προχωρήσει στη δημιουργία και στελέχωση Τομέων Πολιτικής οι οποίοι παίζουν έναν κομβικό ρόλο στην διατύπωση ολοκληρωμένου προγραμματικού λόγου με τεκμηριωμένες και εφαρμόσιμες πολιτικές καθώς και στην καινοτόμο πολιτική λειτουργία τόσο των “Κινήσεων Πολιτών” όσο και της ΔΗΣΥ.

Ακόμη, στο διάστημα λειτουργίας τους έχουν εκδοθεί πάνω από 100 Δελτία Τύπου αποκλειστικά από αυτούς, για θέματα της πολιτικής επικαιρότητας όπου κρίθηκε απαραίτητη η αυτόνομη παρέμβασή μας, στο πλαίσιο του υψηλού βαθμού αυτονομίας που έχουμε εντός της ΔΗΣΥ και του Κινήματος Αλλαγής. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου