Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

ΕΕ: Στο -5% η μείωση του Κοινοτικού προυπολογισμού για τη γεωργία – Δίκαιη απόφαση τη χαρακτηρίζει ο Φιλ Χόγκαν

Πιο «δίκαιο» χαρακτηρίζει ο επίτροπος Αγροτικής Πολιτικής, Φιλ Χόγκαν το σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, στο οποίο περιλαμβάνονται περικοπές 5% στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

«Η πρότασή μας για το μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό διατηρεί μια ισχυρή, καλά χρηματοδοτούμενη ΚΑΠ και εξασφαλίζει μια δίκαιη συμφωνία για τους ευρωπαίους αγρότες και τις αγροτικές περιοχές» δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες.
Όπως ανέφερε ο προϋπολογισμός που πρότεινε η Επιτροπή καλείται να καλύψει το κενό ύψους 12 δις. ετησίως από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βαςιλείου αλλά και την εισαγωγή νέων προτεραιοτήτων που θα απορροφήσουν αντίστοιχο ποσό. «Παρόλο που καλέσαμε επανειλημμένα τους Ευρωπαίους ηγέτες να αυξήσουν τη συνεισφορά τους στον προϋπολογισμό δεν έχουμε δει κάποια τέτοια πρόθεση» υπογράμμισε ο Ιρλανδός επίτροπος.
Ο ίδιος επισήμανε ότι προτεραιότητα της επιτροπής ήταν να μη μειωθούν σημαντικά οι απευθείας πληρωμές σε αγρότες και γι΄αυτό κατέληξε να προτείνει μόλις 3,9% περικοπή, η οποία μάλιστα σε συνολικό ποσοστό θα ξεπεράσει το προηγούμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαισίο (72,5% σε σχέση με 70%). Εξήγησε επίσης ότι o αντίκτυπος θα είναι μικρότερος για τους μικρούς και μεσαίους αγρότες και θα διασφαλιστεί μια πιο «ισορροπημένη διανομή».
Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία έκρινε «απαράδεκτη» την πρόταση περικοπών στην ΚΑΠ, ο Φ. Χόγκαν δήλωσε πως είναι «μόλις η αρχή της διαδικασίας» και ότι «αυτά είναι τα χρήματα που υπάρχουν σήμερα». Όπως είπε, εάν τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφωνήσουν σε μεγαλύτερες συνεισφορές, η Επιτροπή χαιρετίζει την πρόθεση της Γαλλίας να συμβάλλει περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου