Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Ελισάβετ Παπαδοπούλου : Brain Drain - Προκλήσεις και ευκαιρίες

 Εκδήλωση  για το brain drain (ή αλλιώς φυγή μυαλών στο εξωτερικό).
Ποιο είναι το θέμα της εκδήλωσης ;
Η εκδήλωση αφορά το brain drain (ή αλλιώς φυγή μυαλών στο εξωτερικό). Το 2009 εξαιτίας της οικονομικής κρίσης παρατηρήθηκε μαζική φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Η μαζικότητα αυτού του φαινομένου στερεί ικανό
προσωπικό από τη χώρα μας, το οποίο είναι άρτια
επιμορφωμένο. Η κατάσταση αρχίζει και γίνεται ολοένα πιο ανησυχητική τα τελευταία χρόνια και επομένως αποφασίσαμε να θίξουμε αυτό το ζήτημα.
Ποια ήταν η αφορμή αυτής της εκδήλωσης / workshop ;
Το Brain Drain είναι ένα θέμα που αφορά τους νέους επιστήμονες, όπως προανέφερα . Μόλις προσφάτως αποφοίτησα  από τη Νομική Σχολή της Κομοτηνής. Ωστόσο  η χαρά της απόκτησης του πολυπόθητου  πτυχίου συνοδεύεται και από το άγχος της ‘’επόμενης μέρας’’ και η μετανάστευση στο εξωτερικό είναι δυστυχώς ένα ζήτημα που με απασχολεί ιδιαιτέρως . Συνειδητοποίησα και μέσα από συζητήσεις με φίλους και γνωστούς μου, ότι αυτό το άγχος διακατέχει όχι μόνο εμένα, αλλά και μία ολόκληρη γενιά. Κάπως έτσι ξεκίνησε η πρωτοβουλία αυτή.
Ποιοι διοργανώνουν την εκδήλωση ;
Είμαστε κάποια νέα παιδιά/ επιστήμονες από την Βόρεια Ελλάδα που μας απασχολεί το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως προείπα  και θέλαμε εδώ και καιρό να διοργανώσουμε κάποιο workshop ή εκδήλωση. Ο Λευτέρης ο Ντότσικας και ο Άλκης ο Κίσσας είναι δύο εξ’ αυτών. Στείλαμε την πρόταση μας στο e-kyklos και συγκεκριμένα στον κύριο Βενιζέλο που με χαρά προθυμοποιήθηκε να μας βοηθήσει να υλοποιήσουμε την ιδέα μας.
Ποιος είναι ο στόχος της εκδήλωσης;
Στόχος της εκδήλωσης  είναι να γνωστοποιήσει  το κρίσιμο αυτό ζήτημα και να ευαισθητοποιήσει τη νέα γενιά επιστημόνων, να δώσει λύσεις αλλά και να τονίσει τις τυχόν ευκαιρίες που μπορούν να δημιουργηθούν μέσω αυτής της μετανάστευσης. Για τον τελευταίο λόγο θα επιδιώξουμε να εξετάσουμε και την ενδεχόμενη θετική πλευρά του φαινομένου.
Ποιοι θα είναι οι ομιλητές ;
Στην εκδήλωση θα συμμετέχει ο ίδιος ο κύριος Βενιζέλος, ο κ. Κωστής Καγγελιδης πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ που θα μας μιλήσει για τις νέες δεξιότητες που μπορούν να αποκτήσουν οι νέοι , ο κ.  Αντώνης Ηλίας από την i4g θερμοκοιτίδα, μια καινοτόμο επιχείρηση και θα αναφερθεί στις start up επιχειρήσεις. Παράλληλα,  στο workshop συμμετέχουν νέα παιδιά όπως ο Άλκης Κίσσας πολιτικός επιστήμονας και αγρότης και ο Λευτέρης Ντότσικας, πολιτικός επιστήμονας και Ιστορικός που θα παρουσιάσουν τη δική τους οπτική γωνία.
Ποια θα είναι η μορφή της εκδήλωσης;
Όπως προανέφερα  πρόκειται για workshop, δηλαδή εργαστήριο. Στο οποίο θα συμμετέχει συγκεκριμένος αριθμός ατόμων, κατά προτίμηση νέοι μέχρι 35 ετών. Θα πραγματοποιηθούν οι εισηγήσεις και μετά θα γίνει συζήτηση με τους συμμετέχοντες. Θα ακολουθηθεί το μοντέλο συζητήσεως του Free Thinking Zone στην Αθήνα.
Πότε και πού θα πραγματοποιηθεί το workshop;
Tην  Κυριακή στις 6 Μαΐου στις 11 το πρωί στο Electra Palace. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δηλώσει συμμετοχή στέλνοντας email  στο info@ekyklos.gr, καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι συγκεκριμένος.

Τέλος, ποιος είναι ο επόμενος σας στόχος;
Αν δούμε ότι υπάρχει ανταπόκριση και ενδιαφέρον θα μπορούσαμε να διοργανώσουμε και κάποιο ακόμα Workshop, πάντα με ζητήματα επίκαιρα και που αφορούν τη νέα γενιά. 

Brain Drain : ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ 

Κυριακή 6 Μαιου στις 11:00 στο Electra Palace Θεσσαλονίκης.

Εισηγητες:

 Ελισάβετ Παπαδοπούλου: ασκούμενη Δικηγόρος, εναρκτήρια Εισήγηση\
Άλκης Κίσσας: Πολιτικός Επιστήμονας, υποψήφιος Ευρωβουλευτής με την Ελιά, αγρότης "τρόποι αντικμετώπισης του φαινόμενο, ανάπτυξη- νέες τεχνολογίες" 
Κωστής Καγγελίδης: Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΠΒΕ "Δεξιότητες και κατάρτιση νέων"
Αντώνης Ηλίας:Pro manager στη θερμοκοιτίδα i4g '' Start up Επιχειρήσεις"
Λευτέρης Ντότσικας: Πολιτικός Επιστήμονας, Ιστορικός "Μεταπτυχιακά/ζωή στο εξωτερικό, σύγκριση Ελλάδας Σουδίας"
Στη συζήτηση θα συμμετέχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Τα συμπεράσματα της συζήτησης θα παρουσιαστούν από την Ελισάβετ Παπαδοπούλου στην Εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών στη Θεσσαλονίκη, στις 7.5.2018 στις 18:00 στο Electra Palace 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου