Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Άνω-κάτω οι κομματικές γραμμές με τη διάταξη για την αναδοχή από τα ομόφυλα ζευγάρια

Οριζόντιες - όπως αναμενόταν - ήταν οι διαφοροποιήσεις στην ψηφοφορία για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια. Την επίμαχη διάταξη υπερψήφισαν 161 βουλευτές και 103 ψήφισαν «όχι», σε σύνολο 264 παρόντων. Αρκετές από τις απουσίες μάλιστα είχαν
ιδιαίτερο νόημα, καθώς σε ό,τι αφορά τους μεν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αρκετοί απόντες είχαν ταχθεί κατά της διάταξης και αντίστοιχα της ΝΔ είχαν ταχθεί υπέρ, οπότε απείχαν για να μην πάνε κόντρα στο «όχι» της επίσημης κομματικής γραμμής
Σε ό,τι αφορά επί της αρχής του νομοσχεδίου, «ναι» είπαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, ενώ καταψήφισαν Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων και «παρών» δήλωσε το ΚΚΕ.
Για το επίμαχο άρθρο 8, από τον ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν τη διάταξη Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Θόδωρος Παραστατίδης, ενώ απόντες ήταν Γεωργία Γεννιά, Μάρκος Μπόλαρης, Νίνα Κασιμάτη, Γιάννης Καραγιάννης και Άννα Βαγενά. Απών λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων ήταν ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ αίσθηση προκάλεσε η απουσία του Σταύρου Κοντονή. Ο υπουργός Δικαιοσύνης εμφανίστηκε στη Βουλή, ωστόσο ήταν αργά, καθώς είχε χάσει την ψηφοφορία - η οποία σημειωτέον διεξήχθη με το ηλεκτρονικό σύστημα και όχι με τον παραδοσιακό τρόπο της εκφώνησης των ονομάτων.
Από τη ΝΔ «ναι» ψήφισαν κόντρα στην κομματική γραμμή Όλγα Κεφαλογιάννη, Κατερίνα Μάρκου, Νίκη Κεραμέως και Ντόρα Μπακογιάννη. Απόντες ήταν οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και οι Θόδωρος Φορτσάκης, Νίκος Δένδιας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Λευτέρης Αυγενάκης και Γιώργος Βαγιωνάς.
Από τη ΔΗΣΥ (που ψήφισε «ναι», με παρούσα τη Φώφη Γεννηματά) απόντες ήταν Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Αρβανιτίδης, Γεώργιος Καρράς, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Δημήτρης Κρεμαστινός και Μιχάλης Τζελέπης.
Από τους ΑΝΕΛ υπερψήφισαν, αντίθετα από την κομματική γραμμή, Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις, ενώ απόντες ήταν ο Πάνος Καμμένος και η Έλενα Κουντουρά.
Τέλος, από το ΚΚΕ απουσίασαν ο Δημήτρης Κουτσούμπας και άλλοι επτά βουλευτές.
Νωρίτερα, σε σύντομη παρέμβασή του στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους βουλευτές όλων των κομμάτων να ψηφίσουν χωρίς να υπάρξουν μικροκομματικές σκοπιμότητες και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για βαθύ συντηρητισμό και αναχρονιστικές ιδέες.
«Παλέψαμε, αλλάξαμε τη ρύθμιση, προστατεύουμε το παιδί. Τώρα, είναι πραγματικά προοδευτικό», σχολίασε μετά την ψηφοφορία η Φώφη Γεννηματά, ενώ η ΝΔ απάντησε στις αναφορές Τσίπρα με ανακοίνωσή της πως «το ποιος είναι φιλελεύθερος και προοδευτικός και ποιος ιδεοληπτικός και λαϊκιστής το έχουν πια καταλάβει πολύ καλά οι πολίτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου