Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Bενιζέλος για Σκοπιανό: Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Αποτέλεσμα εικόνας για Bενιζέλος για Σκοπιανό: Ο διάβολος κρύβεται στις Î»ÎµÏ€Ï„Î¿Î¼Î­ÏÎµÎ¹ÎµÏ‚Ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής ανέφερε ότι θα κρίνει τη συμφωνία της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ με ακριβοδίκαιο τρόπο και χωρίς κομματική ιδιοτέλεια.Επανέλαβε ότι ο ίδιος έχει ταχθεί υπέρ μιας συνθέτης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes.

«Έχω ταχθεί πολλές φορές υπέρ της ενιαίας εθνικής γραμμής που έχει διαμορφωθεί από το 1993 και μετά και έχει υιοθετηθεί από όλες τις κυβερνήσεις που μεσολάβησαν δηλαδή λύση με σύνθετη ονομασία, γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, λύση με τη μορφή διεθνούς συμφωνίας σε εφαρμογή της οποίας θα αναθεωρηθεί το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Ομως στοιχείο της ενιαίας εθνικής γραμμής ήταν πάντα και η συνολική αναίρεση του αλυτρωτισμού. Περιμένω να δω το κείμενο της συμφωνίας, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Ο Πρόεδρος της Βουλής με διαβεβαίωσε ότι το κείμενο θα δοθεί στα κόμματα σε λίγη ώρα».
Ωστόσο στη συνέχεια ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «η συμφωνία ακόμα και πριν υπογραφεί παράγει ήδη έννομα αποτελέσματα. Πράγματα που γίνονται πάρα πολύ συχνά με έμμεσους τρόπους δημιουργούν τετελεσμένα που δεσμεύουν την χώρα. Η κυβέρνηση εκ των πραγμάτων ήδη δεσμεύει τη χώρα πριν καν την υπογραφή της συμφωνίας με τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε μόνη αυτή τη διαπραγμάτευση και την δεσμεύει ουσιαστικά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, του ΟΗΕ, της ευρωπαϊκής ένωσης,του ΝΑΤΟ, των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση προσπαθώντας να δημιουργήσει προβλήματα στην αντιπολίτευση και όχι να χειριστεί από το ύψος που πρέπει ένα μεγάλο εθνικό θέμα. Δεν αφήνει περιθώρια βελτιώσεων που χρειάζονται στο κείμενο το οποίο νομικά δεν έχει υιοθετηθεί αλλά στην πραγματικότητα ήδη παράγει αποτελέσματα και δημιουργεί τριβές».
Ο πρώην υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι «χωρίς εθνική συναίνεση και ενότητα η χώρα δεν μπορεί να λύσει μεγάλα ιστορικά ζητήματα. Χωρίς εθνική συναίνεση και ενότητα δεν μπορούμε να λύσουμε μεγάλα ιστορικά ζητήματα. Θα μπορούσαμε να λύσουμε ελληνοτουρκικά ή κυπριακό χωρίς συναίνεση αλλά με κομματική αντιδικία και με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές; Όχι.»
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ακόμη ότι το γεγονός πως η συμφωνία θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή αρκετούς μήνες αργότερα διαμορφώνει τετελεσμένα που δεν μπορούν να διορθωθούν
«Η Βουλή των Ελλήνων δυστυχώς θα επιληφθεί εκ των υστέρων πολλούς μήνες αργότερα όταν θα έχουν διαμορφωθεί οι πολιτικές και νομικές καταστάσεις οι οποίες δεν θα μπορούν να βελτιωθούν ή να ανατραπούν στην φάση της κύρωσης από τη Βουλή της συμφωνίας. Η κυβέρνηση πρέπει να έχει πλήρη συνείδηση της ευθύνης της που είναι ευθύνη πολιτική και ιστορική. Αυτό αφορά και τον ΣυΡιζΑ και τους ανεξάρτητους έλληνες που δήθεν διαφωνούν με την συμφωνία αλλά στηρίζουν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση που διαπραγματεύεται συνομολογεί και υπογράφει την συμφωνία αυτή και διά της υπογραφής δεσμεύει τη χώρα και νομικά».
Ο κ. Βενιζέλος σχολίασε και τα θετικά σχόλια από το εξωτερικό για τη συμφωνία ενώ εμμέσως αναφέρθηκε και σε ενδεχόμενη σύνδεση των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής με τη διαπραγμάτευση. «Δεν με συγκινούν ούτε με ενθουσιάζουν οι δηλώσεις ξένο παραγόντων που υποδέχονται με χαρά την συμφωνία πριν τοποθετηθεί η Βουλή. Δεν τολμώ να πιστέψω ή να πω ότι μπορεί η εναγώνια διαπραγμάτευση της κυβέρνησης για την δήθεν έξοδο από το μνημόνιο συνδέεται κατά κάποιο τρόπο με κινήσεις στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου