Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Η λέσχη Μπίλντερμπεργκ και το μέλλον του πολέμου

Αποτέλεσμα εικόνας για Η λέσχη Μπίλντερμπεργκ και το μέλλον του πολέμου
Κατά τη φετινή ετήσια διάσκεψη της περιβόητης Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Τορίνο, αυτό που απασχόλησε ιδιαίτερα τους εκλεκτούς καλεσμένους, πέρα από τη Ρωσία και το Ιράν, ήταν το ζήτημα της
εξέλιξης του πολέμου σε συνάρτηση με την ανάδειξη της Κίνας ως παγκόσμιας υπερδύναμης και την πρόοδο που σημειώνεται στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης.

Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Τσάρλι Σκέλτον στον Guardian«καμιά τάση δεν είναι περισσότερο τρέντι στον κόσμο της στρατηγικής από την τεχνητή νοημοσύνη». Και για τον λόγο αυτό μεταξύ των προσκεκλημένων στην Ιταλία περιλαμβανόταν και ο Μάικλ Χόροβιτς, διακεκριμένος στρατιωτικός αναλυτής, ο οποίος χαρακτηρίζει την τεχνητή νοημοσύνη «απόλυτο παράγοντα» όσον αφορά το μέλλον του πολέμου.
«Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε πριν από μερικές εβδομάδες στην Επιθεώρηση Εθνικής Ασφάλειας του Τέξας (ο Χόροβιτς) επικαλείται τον Πούτιν ο οποίος είχε δηλώσει το 2017: η τεχνητή νοημοσύνη είναι το μέλλον όχι μόνον για τη Ρωσία, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Οποιος καταφέρει να ηγηθεί σε αυτή τη σφαίρα, θα γίνει ο κυρίαρχος του κόσμου. Ο Χόροβιτς αναφέρει πως “η Κίνα, η Ρωσία και άλλες χώρες επενδύουν σημαντικά στην τεχνητή νοημοσύνη” γιατί προσφέρει “τη δυνατότητα να διαταράξουν τη στρατιωτική υπεροχή των ΗΠΑ”» αναφέρει ο βρετανός δημοσιογράφος.
Αλλά αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνον η παγκόσμια στρατιωτική κυριαρχία. Γιατί, ενώ η άνοδος της Κίνας εις βάρος της Αμερικής είχε προβλεφθεί από αρκετούς, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει ο Χένρι Κίσινγκερ, ο «απόλυτος σοφός» της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που μπορούσαν (και μπορούν) να φανταστούν τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.
«Ο γενικός διευθυντής της Google χαρακτήρισε πρόσφατα την τεχνητή νοημοσύνη πιο σημαντική για την ανθρωπότητα σε σύγκριση με τον “ηλεκτρισμό ή τη φωτιά”», αναφέρει ο Σκέλτον, κάνοντας λόγο για μια «ολική επανάσταση» που θα μπορούσε να μεταλλάξει συθέμελα τις παραδοσιακές δομές της εξουσίας. Το ζήτημα, οπότε, «δεν είναι μόνον ότι η παγκόσμια ηγεσία θα περάσει από τις ΗΠΑ στην Κίνα. Είναι ότι ολόκληρη η δομή της παγκόσμιας ηγεσίας θα μπορούσε κάλλιστα να καταρρεύσει ή να πάρει μια μορφή που κανένας, ούτε ο Κίσινγκερ, δεν θα μπορούσε να προβλέψει». Αυτό σημαίνει ότι η επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να επιφέρει και το τέλος της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου