Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Διαγραφή ασφαλιστικών οφειλών σε ΟΓΑ έως και 2016

Αποτέλεσμα εικόνας για ΟΓΑΚαι ασφαλισμένους στον ΟΓΑ μικροεπιχειρηματίες με απαλλακτικά από τον ΟΑΕΕ, αφορούν οι επερχόμενες ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την διαγραφή των ασφαλιστικών οφειλών.
Σύμφωνα με αυτό και με βάση τα όσα ανέφερε στη Βουλή η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου η διαγραφή των ασφαλιστικών εισφορών του παρελθόντος για τις οποίες υπάρχει «εύλογη αμφιβολία» θα γίνεται με μια αίτηση στον ΕΦΚΑ ή το ΕΤΕΑΕ.

Το δικαίωμα της διαγραφής αυτών των πρόσθετων επιβαρύνσεων ισχύει για οφειλές έως 31/12/2016. Τα ποσά που έχουν ήδη καταβάλλει οι ασφαλισμένοι δεν επιστρέφονται, αλλά ούτε αναζητώνται.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, κατά την δεύτερη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής,  η ρύθμιση είναι γενική και δεν θεσπίζεται ένας κανόνας  λόγω της πολύ μεγάλης περιπτωσιολογίας. 
Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει μια δικαστική απόφαση που να δικαιώνει τον ασφαλισμένο αλλά ο νόμος να λέει κάτι άλλο, μπορεί να υπάρχουν δύο συγκρουόμενες δικαστικές αποφάσεις, μπορεί να μην υπάρχει δικαστική απόφαση αλλά να είναι προφανές ότι ο ασφαλισμένος δεν γνώριζε ότι πρέπει να πληρώσει και σε δεύτερο ταμείο, ή τέλος μπορεί να μην υπάρχει δικαστική απόφαση αλλά να είναι προφανές ότι ο ασφαλισμένος είχε κλείσει τα βιβλία του και δεν θα έπρεπε να χρεώνεται με οφειλές.
«Θεσπίσαμε αυτή την διαδικασία για να μπορέσουμε να συμπεριλάβουμε το σύνολο των περιπτώσεων. Τι λέει η διαδικασία; Ότι θα έρχεται ο ασφαλισμένος θα υποβάλλει την αίτηση και θα εξηγεί (όπως λέει ο νόμος) γιατί θεωρεί ότι δεν οφείλει κάποια ασφαλιστική οφειλή,  θα γνωμοδοτεί το Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλισης και ο αρμόδιος υπουργός θα βγάζει υπουργική απόφαση όπου θα ομαδοποιεί αυτές τις περιπτώσεις, για να λύνει αυτά τα προβλήματα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερη περιπτωσιολογία από ότι εάν πηγαίναμε να θεσπίσουμε ένα συγκεκριμένο κανόνα» επισήμανε η κ. Αχτσιόγλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου