Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

ΣΥΡΙΖΑ: Προοδευτικό ορόσημο η 27η Μαρτίου

«Ούτε ώρα χαμένη» στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές. Αυτό επιθυμούν διακαώς Μέγαρο Μαξίμου και Κουμουνδούρου, γι’ αυτό και έχουν καλέσει σε πανστρατιά των προοδευτικών δυνάμεων, με φόντο την ευρωκάλπη της 26ης Μαΐου. Με
μπαράζ εκδηλώσεων, ζυμώσεων και περιοδειών και έχοντας ήδη ανακοινώσει τις 16 πρώτες υποψηφιότητες για το ευρωψηφοδέλτιο, στο κυβερνητικό στρατόπεδο οι ρυθμοί έχουν ανέβει κατακόρυφα ώστε «και αύριο εάν γίνονταν οι εκλογές, το αποτέλεσμα θα ήταν νικηφόρο για τον ΣΥΡΙΖΑ», σύμφωνα με τον γραμματέα του κόμματος, Πάνο Σκουρλέτη.
Η έντονη κινητικότητα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο κυβερνών κόμμα εκδηλώθηκε τόσο με τις διαδοχικές συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (θέτοντας σε «κόκκινο συναγερμό» άπαντα τα στελέχη του κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών) όσο και με τις πολιτικές διεργασίες για τη συγκρότηση μιας «προοδευτικής συμμαχίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη» με κεντρικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες κορυφώθηκαν στα μέσα της εβδομάδας. Με προμετωπίδα της προεκλογικής καμπάνιας τον λογότυπο «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» (αλλά μόνο ΣΥΡΙΖΑ στην κορυφή του ψηφοδελτίου), η Π.Γ. επισφράγισε την αμφίπλευρη διεύρυνση του κόμματος και σε επίπεδο συμβολισμών, η οποία αποτυπώθηκε γλαφυρά στις επιλογές των πρώτων ονομάτων της ευρωλίστας του κόμματος. Τα 16 πρώτα ονόματα αντανακλούν ένα ευρύ πολιτικό φάσμα με αναφορές στα κινήματα (πρόσφυγες – μετανάστες, ΑμεΑ), την παραδοσιακή και Ανανεωτική Αριστερά, την Οικολογία και, φυσικά, την Κεντροαριστερά, δημιουργώντας ορατές πλέον συνθήκες ηγεμονίας του ΣΥΡΙΖΑ στο αριστερό και προοδευτικό ημισφαίριο του εγχώριου πολιτικού χάρτη.

Εκκίνηση

Με τη διεύρυνση σε προτεραιότητα και αποφασισμένοι να μην απολέσουν το momentum για τη διαμόρφωση ενός πλειοψηφικού προοδευτικού πόλου, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προσωπικότητες αλλά και συλλογικότητες κάθισαν για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι με «μενού» τη συγκρότηση της «προοδευτικής συμμαχίας».
Στην πρώτη, «αναγνωριστική» συνάντηση συμμετείχαν αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ (αποτελούμενη από τον γραμματέα της Κ.Ε., Πάνο Σκουρλέτη, και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Εφη Καλαμαρά, Πάνο Λάμπρου, Αντώνη Κοτσακά, Κατερίνα Κνήτου, Νίκο Σκορίνη και Ράνια Σβίγκου), οι υπουργοί Χριστόφορος Βερναρδάκης και Χρήστος Σπίρτζης και εκπρόσωποι των συλλογικοτήτων που απάντησαν θετικά «στο κάλεσμα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση μιας ευρείας, αριστερής και προοδευτικής συμμαχίας», μεταξύ των οποίων οι Μανόλης Αλεξάκης (Γέφυρα) Σωτήρης Βαλντέν (Γέφυρα), Θάνος Βούρδας, Αναστάσιος-Ιωάννης Γιαννόπουλος (PES Activists), Μενέλαος Γκίβαλος (καθηγητής ΕΚΠΑ), Τάνια Καραγιάννη, Κωνσταντίνος Καραχάλιος (γ.γ. Πράττω), Ζωή Καρκούλια, Τάκης Κορμάς, Χρήστος Κουτσονάσιος (Π.Γ. Πράττω), Χρήστος Μαχαίρας (Γέφυρα), Νίκος Μπίστης (Γέφυρα), Γιώργος Μπιτάκος, Οδυσσέας Ντριβάλας (Πράττω), Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Παναγιώτης Παναγιώτου (Γέφυρα), Θανάσης Παπαθανασίου (Δίκτυο Αριστερών Δημοκρατών), Γιάννης Ραγκούσης, Λάμπρος Ρώσσης, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Θανάσης Τσαλδάρης (PES Activists), Ιωάννης Χαρωνίτης, καθώς και ο υφυπουργός Θάνος Μωραΐτης.

Κοινή συνισταμένη

Παρότι στη διάρκεια της συνάντησης καταγράφηκαν και επιμέρους «διαφορετικές απόψεις, προερχόμενες από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες», αυτή εξελίχθηκε σε πολύ καλό κλίμα, με κοινή συνισταμένη «τη μεγάλη εικόνα του φραγμού της ακροδεξιάς και της προστασίας των κοινωνικών κατακτήσεων» στην Ευρώπη. Με αυτό το πρόταγμα, οι συμμετέχοντες συνηγόρησαν στην ανάληψη σειράς πρωτοβουλιών το αμέσως επόμενο διάστημα, δίνοντας υπόσταση στην «προοδευτική συμμαχία» σε πολλαπλά επίπεδα.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν η σύσταση δύο υποεπιτροπών από τους παρόντες (Οργανωτική Επιτροπή και Επιτροπή Κειμένου/Διακήρυξης) για την προετοιμασία της συνδιάσκεψης, η μαζική παρουσία της «προοδευτικής συμμαχίας» ανά την Ελλάδα μέσω πυκνών πολιτικών εκδηλώσεων και πρωτίστως η διοργάνωση της μεγάλης εκδήλωσης – συνάντησης των εγχώριων προοδευτικών δυνάμεων στην Αθήνα στις 27 Μαρτίου, στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστεί η διακήρυξη για τις ευρωεκλογές και ταυτόχρονα θα συγκροτηθεί μια πλατιά -και μεικτή- εκλογική επιτροπή, στην οποία θα μετέχουν τόσο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όσο και εκπρόσωποι των συλλογικοτήτων στην τελική ευθεία προς τις κάλπες.
Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η συλλογή υπογραφών σε περιφερειακό επίπεδο (Ηράκλειο, Πάτρα, Θεσσαλονίκη κ.α.) από εκπροσώπους φορέων αλλά και προοδευτικούς πολίτες που συντάσσονται με την απόφαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου το αμέσως επόμενο διάστημα να εκδηλωθούν «αποκεντρωμένες πρωτοβουλίες» για την ανάπτυξη της «προοδευτικής συμμαχίας» με μαζικούς όρους.
Μαζική, άλλωστε, αναμένεται να είναι και η συνδιάσκεψη στις 27 Μαρτίου στο Tae Know Do, με ομιλητές εκπροσώπους των συλλογικοτήτων που στηρίζουν το εγχείρημα (ένας ομιλητής από κάθε τάση), προσωπικότητες του προοδευτικού χώρου και κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑΑλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναμένεται να χαιρετίσει το εγχείρημα της διαμόρφωσης ενός νέου «προοδευτικού πόλου» στη μεταμνημονιακή Ελλάδα.
Της Γεωργίας Σαδανά
gsadana@neaselida.news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου