Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Πώς η Ελλάδα θα γίνει το επενδυτικό στόρι των επόμενων μηνών

«Η Ελλάδα γίνεται το επενδυτικό στόρι των επομένων μηνών». Αυτή είναι η ατάκα διαχειριστή κορυφαίου αμερικανικού οίκου, που βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στην Αθήνα και πραγματοποίησε επαφές με εκπροσώπους τραπεζών και εγχώριων εισηγμένων εταιρειών.


Την ίδια στιγμή, στα dealing rooms του Λονδίνου οι ελληνικές μετοχές και ομόλογα βρίσκονται στο επίκεντρο, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα συνεχίσουν να καταγράφουν σημαντικές αποδόσεις.
Το κλίμα για την Ελλάδα έχει βελτιωθεί αισθητά τις τελευταίες εβδομάδες και πολλές αναλύσεις διεθνών οίκων, άρθρα αναλυτών και δημοσιεύματα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι το ελληνικό 10ετές από το επίπεδο του 4,4% που ήταν τον περασμένο Ιανουάριο βρέθηκε ακόμα και κάτω από το 3,3%, επιτόκιο που έχουμε να δούμε από το 2006 – περίοδο όμως που τα επιτόκια δεν ήταν μηδενικά και τα spreads πολύ χαμηλότερα.
Όπως σημείωνε και το πρακτορείο Bloomberg, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί συνεχώς για 14 ημέρες, κάτι που αποτελεί το καλύτερο «σερί» της ιστορίας. Παρά την πτώση του επιτοκίου, η διαφορά σε σχέση με αυτό της Πορτογαλίας είναι θεαματική, «ζαλίζοντας» τους επενδυτές, που διψούν για υψηλές αποδόσεις.

«Καύσιμο» η πρόωρη αποπληρωμή

Σύμφωνα με αναλυτές, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως η νέα Πορτογαλία, με τους επενδυτές να προσδοκούν ότι θα ακολουθήσει τα χνάρια της και θα μιμηθεί την επιτυχία της. Η δραστική βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος αποτελεί τη βάση, το στοιχείο, ωστόσο, που ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των αγορών ήταν η απόφαση της πρόωρης αποπληρωμής των ακριβών δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτό άνοιξε την «όρεξη» στους διαχειριστές των μεγάλων επενδυτικών οίκων για επένδυση στα ελληνικά assets, δεδομένου ότι έχουν ακόμα νωπό το παράδειγμα της Πορτογαλίας.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο το ΔΝΤ κατέληξε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πρόωρη αποπληρωμή όλων των δανείων της Λισαβόνας προς αυτό, που κανονικά θα έληγαν το 2024, κίνηση την οποία υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό οι αγορές, οδηγώντας έκτοτε σε ραγδαία υποχώρηση την απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού τίτλου – από το επίπεδο του 2% που ήταν τον Νοέμβριο του 2018 βρέθηκε στο 1,13% προ ολίγων ημερών. Η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ σηματοδότησε την πλήρη επιστροφή της Πορτογαλίας στην αγορά ομολόγων ως κανονικής και όχι προβληματικής χώρας, και σε μια ανάλογη εξέλιξη ποντάρουν οι αγορές και σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα.

Σημαντική μείωση του county risk

Η δραστική υποχώρηση του κινδύνου χώρας και η βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών είναι οι βασικοί παράγοντες που οι fund managers ποντάρουν στα ελληνικά ομόλογα, τα οποία αποτελούν «μαγνήτη» υψηλών αποδόσεων. Όπως επισημαίνει η Société Générale σε ανάλυσή της, τα ελληνικά ομόλογα εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες να παρουσιάσουν περαιτέρω μείωση των spreads το επόμενο διάστημα και, κατά συνέπεια, να αποφέρουν σημαντικές αποδόσεις σε όσους αγοράσουν έγκαιρα. Δεδομένου δε ότι τα ελληνικά ομόλογα που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά είναι περιορισμένα, όλοι αδημονούν για την επόμενη έκδοση, η οποία πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά το Πάσχα.

Γιατί επιταχύνεται η αναβάθμιση της οικονομίας.

Η αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για την Ελλάδα, καθώς ενισχύεται η εμπιστοσύνη, βελτιώνονται οι συνθήκες ρευστότητας αλλά και η αποτίμηση του ενεργητικού των τραπεζών, μειώνεται το ρίσκο χώρας και δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας. Για τους οίκους αξιολόγησης όμως δεν αρκούν μόνο οι μακροοικονομικές εξελίξεις. Θέλουν να δουν επενδυτές να αγοράζουν κρατικά ομόλογα, στοιχείο που αποτελεί ισχυρή ένδειξη για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης, πριν προχωρήσουν στην αναβάθμιση μιας χώρας.
Με δεδομένο, λοιπόν, ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί δραστικά, ο πολιτικός κίνδυνος έχει σχεδόν εκλείψει, ενώ οι τράπεζες πραγματοποιούν μπαράζ δραστικών κινήσεων για μείωση των κόκκινων δανείων και επιστροφή στην «κανονικότητα», ανοίγει ο δρόμος για την πιο γρήγορη και «επιθετική» αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

«Πάρτι» στο Χρηματιστήριο

Ολα αυτά προκαλούν «πάρτι» στο Χρηματιστήριο. Από τις αρχές του έτους ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. αποκομίζει κέρδη 26,1%, με τις τράπεζες με άνοδο 49,8% να υπεραποδίδουν. Ακολουθούν οι βιομηχανίες με 31,4% και οι τηλεπικοινωνίες με 30,3%.
Η εγχώρια αγορά υπεραποδίδει έναντι της Ευρώπης, ο δείκτης DJ Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 13,8%, ενώ ο DAX ενισχύεται κατά 13,8%, όπως και των αναδυόμενων αγορών, όπου η Ρωσία με 17% εμφανίζει την καλύτερη επίδοση.
Η «Frankfurter Allgemeine Ζeitung» σε δημοσίευμά της επεσήμανε ότι η Ελλάδα επανακτά την εμπιστοσύνη στην κεφαλαιαγορά. Αυτό δεν το αντανακλά μόνο η επιτυχής έκδοση 10ετούς ομολόγου στις 5 Μαρτίου. Ακόμα περισσότερο εντυπωσιάζει η μείωση του ασφαλίστρου κινδύνου: από την αρχή του έτους, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας μειώθηκε από 4,3% σε κάτω από 3,3%, κάτι το οποίο συνδέεται στην αγορά ομολόγων με αντίστοιχα κέρδη. Η απόδοση βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2005.

Της Αμαλίας Κάτζου
amaliakatzou@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου