Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

ΑΜΚΑ και ΑΦΜ από... κούνια - Η διαδικασία για τα μωρά που γεννιούνται από σήμερα

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΜΚΑ και ΑΦΜ από... κούνια - Η διαδικασία για τα μωρά που γεννιούνται από σήμεραΑριθμούς φορολογικού και ασφαλιστικού μητρώου θα αποκτούν τα μωρά που γεννιούνται από σήμερα, Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου και μετά.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "TA NEA", τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών, Υγείας και Εργασίας θέτουν σε πιλοτική εφαρμογή το πρόγραμμα “μιας στάσης” για την ψηφιακή δήλωση των γεννήσεων των παιδιών σε 13 μαιευτήρια σε όλη την Ελλάδα.

Σταδιακά στο σύστημα ψηφιακής δήλωσης των γεννήσεων θα μπαίνουν όλο και περισσότερα μαιευτήρια με στόχο έως το τέλος του μήνα να έχει διασυνδεθεί ηλεκτρονικά τουλάχιστον το 80% των μαιευτηρίων όλης της χώρας.

Η ψηφιακή δήλωση των γεννήσεων παιδιών θα γίνεται μέσα στα μαιευτήρια με μία μόνο ενέργεια από τους γονείς, ενώ αυτόματα – και ηλεκτρονικά – θα διεκπεραιώνεται πλέον και η απόδοση του επιδόματος γέννησης στις μητέρες που θα το δικαιούνται.

Ψηφιακή δήλωση

Τα πρώτα 13 μαιευτήρια στα οποία θα εφαρμοστεί το μέτρο της ψηφιακής δήλωσης των παιδιών καθώς και τις λεπτομέρειες της όλης διαδικασίας που αναμένεται να απαλλάξει τους γονείς από περιττά τρεξίματα και ουρές παρουσιάζει η η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ".

Αναλυτικά τα μαιευτήρια αυτά είναι τα εξής:

- Γενικό Νοσοκομείο “ Βενιζέλειο –Πανάνειο” Ηρακλείου Κρήτης

-Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης

- Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς

-Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

- Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης “Βοστάνειο”

- Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας- Νοσοκομειακή Μονάδα Σπάρτης

-Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας –Νοσοκομειακή Μονάδα Άργους

-Παναρκαδικό Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης “ H Ευαγγελίστρια”

-Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων “ Γ.Χατζηκώστα

-Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

- Γενικό Νοσοκομείο “Έλενα Βενιζέλου” Aθήνα

- Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Αλεξάνδρα ”

Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική “Μητέρα”

Η διαδικασία

Αρχικά οι γονείς, θα προσέρχονται στην αρμόδια υπηρεσία που θα υπάρχει εντός των μαιευτηρίων και μετά την ταυτοποίηση των στοιχείων τους (μέσω αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου), όλα τα δικαιολογητικά για την ψηφιακή δήλωση της γέννησης του παιδιού τους θα αντλούνται αυτόματα από το “Μητρώο Πολιτών “ ή θα αναζητούνται αυτεπαγγέλτως ηλεκτρονικά.

 Συγκεκριμένα, ο υπάλληλος του μαιευτηρίου θα καταχωρεί τα απαιτούμενα στοιχεία για την κατάρτιση της “δήλωσης γέννησης”ενός παιδιού αντλώντας τα στοιχεία των γονιών του από “Μητρώο των Πολιτών “ .


H “δήλωση γέννησης” θα εκδίδεται αφού οι γονείς ελέγχουν τα αναγραφόμενα σ ε αυτήν στοιχεία και θα την υπογράφουν φυσικά. Θα αποτελεί δε αρχείο του μαιευτηρίου.

Στη συνέχεια η δήλωση της γέννησης θα αποστέλλεται online σε πραγματικό χρόνο ( real time) στο Ληξιαρχείο , ως συνημμένο δικαιολογητικό, ενώ με την οριστικοποίηση της στο μαιευτήριο θα αποστέλλεται εκ νέου ως εκκρεμότητα γέννησης στο αρμόδιο Ληξιαρχείο.

 Ο υπάλληλος του Ληξιαρχείου με τη σειρά του, μέσω του “Μητρώου Πολιτών “ θα συντάσσει την οριστική ληξιαρχική πράξη γέννησης συμπληρώνοντας όσα επιπλέον στοιχεία απαιτούνται από τον ληξιαρχικό νόμο. 

Την ίδια στιγμή θα αποδίδονται στο νεογνό ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) και ΑΦΜ (Αριθμός Φορολογικού Μητρώου) ο οποίος θα αποτελεί τον “ενιαίο αριθμό του πολίτη” ενώ η δήλωση γέννησης θα αποστέλλεται πλέον ως εκκρεμότητα στο αντίστοιχο Δημοτολόγιο για την αυτεπάγγελτη εγγραφή του παιδιού στην οικογενειακή μερίδα των γονιών του.

Τέλος θα κινητοποιούνται αυτομάτως και τρίτα συστήματα , ώστε να τακτοποιήσουν τις απαραίτητες ενημερώσεις. Συγκεκριμένα, θα ενεργοποιούνται η ΗΔΙΚΑ και ο ΕΦΚΑ για την ασφαλιστική κάλυψη του νεογνού. Όλη αυτή η διαδικασία θα διεκπεραιώνεται χωρίς να απαιτούνται άλλες ενέργειες από την πλευρά των γονέων. Μάλιστα στο τέλος της διαδικασία οι γονείς θα ενημερώνονται αυτόματα είτε με SMS είτε με e-mail σχετικά με την απόδοση του ΑΜΚΑ και την εγγραφή στο ασφαλιστικό ταμείο.

Στην περίπτωση που προκύπτουν εκκρεμότητες , θα ενημερώνονται και για αυτές.

Άλλο ένα στάδιο το οποίο θα διεκπεραιώνεται πλέον ηλεκτρονικά είναι και αυτό της αυτόματης απόδοσης του επιδόματος γέννησης. Συγκεκριμένα, στο μαιευτήριο θα καταχωρείται ο IBAN του τραπεζικού λογαριασμού της μητέρας και η ΑΑΔΕ θα αναλαμβάνει αυτομάτως την ενημέρωση του ΟΠΕΚΑ για τα οικονομικά στοιχεία που σχετίζονται με τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος γέννησης.

Πώς θα καταβάλλεται το επίδομα γέννησης

Μέσω των μαιευτηρίων θα γίνεται από τον Μάιο η διαδικασία καταβολής του επιδόματος γέννησης ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται . Η διαδικασία της αίτησης για το επίδομα γέννησης θα ξεκινάει και θα τελειώνει στο μαιευτήριο με την υποβολή ΑΦΜ, του ΑΜΚΑ και του IBAN.

Με αυτή την διαδικασία η πρώτη δόση των 1.000 ευρώ θα δίνεται στα τέλη του επόμενου μήνα από τη γέννηση του παιδιού. Η αποτύπωση της διαδικασίας δήλωσης γέννησης για τέκνα που γεννιούνται σε μαιευτήριο, δημόσιο ή ιδιωτικό ή και σε μαιευτικές κλινικές /τμήματα νοσοκομείων θα γίνεται με χρήση του υποσυστήματος του πληροφοριακού συστήματος Μητρώο Πολιτών και αφορά την κατάρτιση της δήλωσης γέννησης, την απόδοση ΑΜΚΑ, την ασφάλιση του νεογνού και την αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης .

Η πλατφόρμα

Υπόχρεοι σε δήλωση γέννησης με την ψηφιοποιημένη διαδικασία του παρόντος είναι οι ασκούντες τη γονική μέριμνα του τέκνου και ειδικότερα:

- Οι γονείς του νεογνού από κοινού

-Σε περίπτωση θανάτου της μητέρας ή εκ μέρους της υπαίτιας εγκατάλειψης του νεογνού, ο πατέρας του νεογνού.

Σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας ή μητέρα του νεογνού.

Για το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τον Μάιο πρόκειται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα (epidomagennisis.gr) προκειμένου να υποβάλλονται οι σχετικές αιτήσεις. Οι ενδιαφερόμενες μητέρες θα μπορούν να μπουν με τους κωδικούς Taxisnet και θα συμπληρώνουν τα παρακάτω στοιχεία: τον ΑΜΚΑ του παιδιού,τη διεύθυνση κατοικίας της μητέρας, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) της μητέρας και το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού που είναι απαραίτητα γι α την υποβολή της αίτησης για το επίδομα γέννας.


Με πληροφορίες από την εφημερίδα "TΑ ΝΕΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου