Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Σε τροχιά επιστροφής στην πραγματικότητα

Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΥΡΙΖΑ: Σε τροχιά επιστροφής στην πραγματικότητα
Με την εσωστρέφεια να αποτελεί το μοναδικό σημείο συζήτησης για την αξιωματική αντιπολίτευση τις τελευταίες εβδομάδες, να βάλουν νερό στο κρασί τους αποφάσισαν όλες οι τάσεις της Κουμουνδούρου, κυρίως υπό τον κίνδυνο να «χρεωθούν» -ομαδικά και ατομικά- τυχόν νέα συρρίκνωση των ποσοστών και της πολιτικής επιρροής του κόμματος αντίστοιχα.
Υπό αυτό το πρίσμα, επιχειρήθηκε να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στις απαιτήσεις των παραδοσιακών κομματικών στελεχών (κυρίως των «53») και των προεδρικών στα κατεξοχήν πεδία εσωκομματικής σύγκρουσής τους το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή:

Στο ποσοστό συμμετοχής των εκπροσώπων της διεύρυνσης στα νέα κομματικά όργανα (η αρχική εισήγηση της ηγετικής ομάδας ήταν 30% ποσόστωση για τη διεύρυνση).
Στη διενέργεια ή μη εσωκομματικού δημοψηφίσματος για την αλλαγή ονόματος (πρόταση που φαίνεται να «παγώνει» προσώρας).
Στη συμμετοχή, τέλος, του αριθμού των αριστίνδην συνέδρων στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (καθώς αρχικά είχε προταθεί να συμμετέχει αυτοδίκαια όλη η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης στο συνεδριακό σώμα).
Λύση «win-win»

Παρά τις επιμέρους ενστάσεις, επικράτησε μια λύση «win-win», ικανοποιώντας μεν όλες τις πλευρές, αλλά και κινητοποιώντας βουλευτές και στελέχη στην καμπάνια εγγραφής μελών, η οποία υπήρξε το κατεξοχήν θύμα της εσωστρέφειας τους τελευταίους μήνες. «Θα μπορούσαμε να είχαμε εγγράψει ήδη 50.000 μέλη», τονίζουν με θλίψη κορυφαία στελέχη, αν τη συζήτηση δεν είχε μονοπωλήσει η εσωκομματική αντιπαράθεση, αφού η εικόνα από την προσέλκυση νέων μελών ανά την επικράτεια είναι εν πολλοίς αποκαρδιωτική.

Παρά τα υψηλά εκλογικά ποσοστά, σε μεγάλο μέρος της προοδευτικής εκλογικής βάσης έχει εμπεδωθεί για τα καλά η αντίληψη της μη αποδοχής των «πασοκογενών» ψηφοφόρων από τις κομματικές δομές του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που ερμηνεύει και τη συστηματική δημοσκοπική κατάρρευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
Με αυτά τα δεδομένα, να εξαερώσει τον αρνητισμό στην ατμόσφαιρα επιχειρεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας συνέχεια στις περιοδείες και επισκέψεις ανά την Ελλάδα για την ενίσχυση του ρεύματος νέων εγγραφών στον ΣΥΡΙΖΑ, με τελευταίους σταθμούς την Αρτα και τα Γιάννενα. 
Την ίδια ώρα, σήμα ανοίγματος του κόμματος στέλνει και η απόφαση του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου η νέα Κεντρική Επιτροπή «να αποτελείται από 251 μέλη, με ειδική πρόνοια ώστε τουλάχιστον το 1/5 να προέρχεται από την Προοδευτική Συμμαχία», ενδυναμώνοντας τη φωνή της κοινωνικής αντιστοίχισης στο μαζικότερο κομματικό όργανο.

Στο ίδιο πλαίσιο, «να ενισχυθεί η καμπάνια εγγραφής νέων μελών και να διευκολυνθεί η σχετική διαδικασία με την έκδοση κάρτας για όλα τα μέλη» αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, οριστικοποιώντας τους σταθμούς της προσυνεδριακής διαδικασίας. 
Μεταξύ άλλων, ο «οδικός χάρτης για το συνέδριο» περιλαμβάνει συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης στις 23 Φεβρουαρίου, «όπου θα εγκριθούν οι θέσεις για το 3ο Συνέδριο, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τόσο το κείμενο απολογισμού και όσο και το πρόγραμμα», έναρξη των προσυνεδριακών συνελεύσεων στις 13 Μαρτίου «με πρόνοια αυτές να είναι όσο πιο ανοιχτές και μαζικές» και εκλογή συνέδρων το τριήμερο από τις 2 έως τις 4 Μαΐου. 
Επιπλέον, ως καταληκτική ημέρα στη διαδικασία εγγραφής και παραλαβής καρτών των μελών που θα έχουν δικαίωμα ψήφου στη διαδικασία εκλογής συνέδρων ορίστηκε από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ η 17η Απριλίου, αφήνοντας ένα περιθώριο κινητοποίησης φίλων και υποστηρικτών του κόμματος να μετάσχουν στις διαδικασίες του συνεδρίου.

Με βάση τα μαθηματικά της Κουμουνδούρου, στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να μετάσχουν περίπου 5.000 με 6.000 σύνεδροι (από τις αρχικές εκτιμήσεις για 3.000-4.000), καθώς κομματικές πηγές διευκρίνιζαν ότι «πρόκειται για συνέχειας και τομής» και εξαιτίας αυτού «θα υπάρξει πρόνοια ώστε ένα μικρό μέρος των συνέδρων, που δεν θα υπερβαίνει το 5%, να αποτελείται από προσκεκλημένους, προσωπικότητες και εκπροσώπους συλλογικοτήτων από την Προοδευτική Συμμαχία».
Απολογισμός «ταξικής μεροληψίας»

Παρά τις διαδικαστικές αντιρρήσεις, προεξοφλημένη θεωρείται από τα περισσότερα κορυφαία στελέχη και η αλλαγή του ονόματος του κόμματος, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταθέσει σήμερα την πρότασή του στην Κεντρική Επιτροπή, «κατόπιν διαβούλευσης και με τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας για σχετική προσθήκη στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ». 
Η κίνηση, μάλιστα, της ηγετικής ομάδας να δημοσιοποιήσει τη συμβολή των στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας στη διαμόρφωση του νέου ονόματος του κόμματος αποτυπώνει το σημαντικό μερίδιό τους στη νομή των εσωκομματικών αποφάσεων, σε αντίθεση με τον «ρόλο παρατηρητή» που είχε προταθεί για τα στελέχη της διεύρυνσης στις συνεδριακές διαδικασίες.

Στην ικανοποίηση όλων των «φυλών» της Κουμουνδούρου -αλλά και σε έναν βαθμό στην κοινωνική του εξιλέωση- αποσκοπεί και το κείμενο απολογισμού της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προϊόν επεξεργασίας των Γιάννη Δραγασάκη, Αριστείδη Μπαλτά και Θοδωρή Δρίτσα. 
Στο εκτενές απολογιστικό κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται πλήρης «αποτίμηση της κυβερνητικής του θητείας, συζητώντας ανοιχτά και δημοκρατικά τα επιτεύγματα, τις ιστορικές κατακτήσεις αλλά με ειλικρίνεια και τις όποιες παραλείψεις ή αστοχίες», σύμφωνα με τους συντάκτες του, τη στιγμή που η Κουμουνδούρου επισημαίνει με όλες τις δυνάμεις της τον παιδευτικό του χαρακτήρα. 
Μιλώντας για «μαθήματα για το μέλλον», τα τρία ιστορικά στελέχη της Αριστεράς σταχυολογούν αδυναμίες, αστοχίες και λάθη της κυβερνητικής τετραετίας υπό το ιδεολογικό πρίσμα της «ταξικής μεροληψίας», εξηγώντας με όρους αριστερής πολιτικής ανάλυσης -και όχι με ονοματεπώνυμα- τα αίτια της ήττας.

Συνοψίζοντας τη φιλοσοφία της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο δόγμα της «ταξικής μεροληψίας» (υπέρ των κατώτερων οικονομικών και κοινωνικών στρωμάτων), οι συντάκτες του απολογισμού σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι «υπήρξαν ολιγωρίες.
 Υποβαθμίσαμε τον διάλογο με τις δυνάμεις της κοινωνίας, υπερτονίσαμε την επικοινωνία μας με τους εκπροσώπους των εργοδοτών, δεν επιδιώξαμε κάποιου είδους επικοινωνία με τη ΓΣΕΕ, αρκεστήκαμε στο να ανταποκρινόμαστε σε πάσης φύσεως αιτήματα από διαφορές πλευρές» και προσθέτουν πως «επιτρέψαμε στη Δεξιά να σφετεριστεί την έννοια της “μεσαίας τάξης”, γιατί, από τη δική μας πλευρά, δεν διαθέταμε ή δεν ενεργοποιήσαμε μια συνεκτική θεωρία του τι είναι “μεσαία τάξη”, αναπαράγοντας έτσι, τουλάχιστον έμμεσα, έναν ελιτίστικο αντι-μικροαστισμό που χαρακτηρίζει κάποιες πλευρές της Αριστεράς του 3%».

Στην ίδια λογική, «η μάχη για την ιδεολογική ηγεμονία οφείλει να δοθεί προγραμματικά και κοινωνικά, δηλαδή το κριτήριο της ταξικής μεροληψίας οφείλει να ενταχθεί σε ένα συγκροτημένο πολιτικό πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί από ένα ανασυγκροτημένο πολιτικό υποκείμενο. 
Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τον κίνδυνο να περισταλούμε σε κόμμα κοινωνικής μειονεξίας», προειδοποιούν Δραγασάκης, Δρίτσας και Μπαλτάς, διαισθανόμενοι προφανώς τη βασιμότητα του κινδύνου.
της Γεωργίας Σαδανά
gsadana@neaselida.news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου