Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Αργεί πολύ η ανάσταση για τους κτηνοτρόφους

Μαύρο Πάσχα θα κάνουν οι κτηνοτρόφοι όλης της χώρας και ιδιαίτερα οι αιγοπροβατοτρόφοι. Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) μαζί με την Πανελλήνια Ενωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) προχώρησαν σε ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τα αρμόδια υπουργεία και όλα τα κόμματα ζητώντας άμεση ένταξη των κτηνοτρόφων-πτηνοτρόφων-μελισσοκόμων στους ΚΑΔ που ενισχύονται και αναστέλλονται οι υποχρεώσεις τους προς το κράτος και τις τράπεζες, μαζί με άλλα στοχευμένα μέτρα.

Πρόκειται για τη δεύτερη επιστολή του ΣΕΚ μέσα σε 15 μέρες, με τα αρμόδια υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανάπτυξης και Οικονομικών) να μην έχουν προχωρήσει μέχρι στιγμής σε ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης του πρωτογενούς τομέα, κάτι που έχουν ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Εκτιμάται ότι περίπου 2 εκατομμύρια αμνοερίφια (ζώντα ή σφαγιασθέντα) παραμένουν αδιάθετα, ενώ η μέση τιμή κινείται στα 3-4 ευρώ το κιλό ανά σφάγιο έναντι 5-6 ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) και του Περιφερειακού Εμπορικού Συμβουλίου Αττικής (ΠΕΣΑ), Βασίλη Κορκίδη, το τυπικό πασχαλινό καλάθι κινείται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, κοντά στα 54 ευρώ, παρά την πτώση στην τιμή του αρνιού. 

Οπως επισημαίνει, 700.000 αμνοερίφια παραμένουν στα ψυγεία και άλλα 1.500.000 στα μαντριά, με την εκτίμηση πως 500.000 θα μείνουν απούλητα τελικά λόγω της μείωσης των εξαγωγών κατά 30% σε σχέση με πέρυσι.


Στην Κρήτη σφαγιάστηκαν φέτος λιγότερα από 30.000 αρνιά. Ετσι, κτηνοτροφικές οργανώσεις της Κρήτης ζητούν την παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για να μην καταστραφούν οικονομικά. 

Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα neakriti, ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Μυλοποτάμου, Γρύλλος Παπαδάκης, επικοινώνησε με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη για να του μεταφέρει απευθείας τα αιτήματα των κτηνοτρόφων.
«Μένουνε αδιάθετα»


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΚ, Παναγιώτη Πεβερέτο, σαφής εικόνα για το μέγεθος της ζημιάς στους κτηνοτρόφους θα υπάρξει μετά το Πάσχα: «Εάν ισχύσουν αυτά τα νούμερα, πρέπει όσα αμνοερίφια μείνουν αδιάθετα να δοθούν με τη συμβολή του κράτους σε ευπαθείς ομάδες ώστε να λάβουν κάποια αποζημίωση οι παραγωγοί. 

Οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων έχουν αλλάξει και τα αμνοερίφια καταναλώνονται κυρίως Χριστούγεννα, Πάσχα, Δεκαπενταύγουστο ή σε ειδικές περιστάσεις, ενώ αυτή τη στιγμή στην ουσία δεν υπάρχει τυποποίηση», δήλωσε στην «Εφ.Συν.».

Αρκετά μειωμένες είναι και οι τιμές στο χοιρινό κρέας, παρότι το 2019 είχε σημειωθεί άνοδος λόγω της εμφάνισης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Το χοιρινό προορίζεται κυρίως για τη μαζική εστίαση, που λόγω πανδημίας έχει κατεβάσει ρολά, κι έτσι οι τιμές παραγωγού διαμορφώνονται από 1,10 έως 1,20 ευρώ/ζων βάρος έναντι 1,50-1,65 ευρώ/ζων βάρος, προκαλώντας απώλειες 40-50 ευρώ ανά πωλούμενο χοίρο. Προβλήματα αντιμετωπίζουν επίσης ο τομέας του βόειου κρέατος, όπως και η πτηνοτροφία.

Εκτός από την ένταξη των κτηνοτρόφων στους πληττόμενους ΚΑΔ ο ΣΕΚ και η ΠΕΚ ζητούν ακόμη:

• την ενεργοποίηση του κοινοτικού κανονισμού de minimis μαζί με άλλους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους για στήριξη των κλάδων της κτηνοτροφίας που πλήττονται

• νομοθέτηση προστασίας πρώτης κατοικίας και σταβλικών εγκαταστάσεων

• κατάργηση του πρόσθετου φόρου ΕΝΦΙΑ στις σταβλικές εγκαταστάσεις.

Καταλήγοντας, η επιστολή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη βασικών ειδών διατροφής στο άμεσο μέλλον, καθώς ήδη αρκετές χώρες δεν επιτρέπουν τις εξαγωγές βασικών προϊόντων, ενώ η Ελλάδα είναι ελλειμματική στα κυριότερα κτηνοτροφικά προϊόντα. Μάλιστα, εκφράζονται φόβοι ότι μετά τον «πόλεμο» της μάσκας θα ακολουθήσει «πόλεμος» για τα διατροφικά διαθέσιμα.
Στη Βαρβάκειο

Για μειωμένη κίνηση στην κεντρική αγορά και χαμηλότερες τιμές (5-7 ευρώ το κιλό στο αρνί) έκανε λόγο στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος των κρεοπωλών της Βαρβακείου, Κλεάνθης Τσιρώνης: «Δεν είχαμε καλή κίνηση. Οι καταναλωτές μας ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεν ήρθαν να ψωνίσουν λόγω του κλίματος που έχει διαμορφωθεί. Είχαμε λάβει όσα μέτρα μπορούσαμε και με τη συμβολή 30 μελών της δημοτικής αστυνομίας. Τα κρεοπωλεία στις γειτονιές τα πήγαν καλύτερα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης δείχνει να μην αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος. Στέκεται κυρίως στους αυστηρούς ελέγχους έναντι των «ελληνοποιήσεων» και μιλά αόριστα ακόμη για στοχευμένα μέτρα. 


Την ίδια ώρα η Ισπανία δίνει έκτακτες ενισχύσεις 30 ευρώ ανά αμνοερίφιο στους παραγωγούς που πλήττονται. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης την Τρίτη σχετικά με τηλεσύσκεψη, με τη συμμετοχή 14 εκπροσώπων αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων, μελισσοκόμων και ανθοκόμων, αναφέρεται ότι οι εκπρόσωποι των παραγωγών συντάχθηκαν με τη βασική στρατηγική Βορίδη. 


Πραγματικά είναι απορίας άξιον το ότι δεν διατυπώθηκε ούτε ίχνος κριτικής (!), με τον υπουργό να δεσμεύεται ότι «παρακολουθεί στενά τις ασυμμετρίες που παρατηρούνται στον πρωτογενή τομέα και θα στηρίξει εμπράκτως όλους όσοι έχουν υποστεί ζημία από την πανδημία»...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου